Bevaka
Dagens Industri

FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

EU-valet 2019 – ett ödesval

De flesta är överens om att mycket står på spel när EU går till val den 26 maj, skriver Dagens Industri.

Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, berättar för tidningen att han fick kalla kårar när han hörde EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker berätta att han ville göra EU:s ”sociala pelare” till lag. Mest orolig är Peter Jeppsson för förslag om EU-gemensamma regler för löner och anställningsvillkor.

– Det finns absolut ett sådant hot, säger han.

Sara Skyttedal, Kristdemokraternas förstanamn, anser att det är unionens växande ambitioner i social- och föräldraförsäkringen, som gör det till ett ödesval.

– Många svenskar tycker att vi bör få utforma vår välfärd som vi vill här i Sverige, säger hon.

Socialdemokraternas Heléne Fritzon, stämmer däremot inte in i oron.

– De delar av högern som nu felaktigt påstår att man flyttar makt till Bryssel har aldrig någonsin stått upp för den svenska modellen i Sverige.

De EU-frågor som är viktiga för näringslivet handlar bland annat om enklare momsregler, frihandelsavtal och fria dataflöden.

Företagarnas vd Günther Mårder säger till Dagens Industri att det finns anledning att höja energinivån inför EU-valet. – Frihandelsavtal riktade mot Asien växer nu fram snabbt, men om parlamentet fylls av protektionister kan utvecklingen gå i stöpet”, säger han och hävdar att det finns en tillväxtpotential för EU:s ekonomier på hundratals miljarder euro med de nya avtalen.

Inom det digitala området håller samtidigt fritt flöde av data på att bli den ”femte friheten” efter fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor.

– Det kommer att påverka alla bolag, men risken är att de inser det lite för sent, säger han.

5 tim
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

Så blir du en vinnare i lågkonjunkturen

Mycket tyder på att vi går mot en ny lågkonjunktur. Dagens Industri har samlat experternas tips för hur du rustar ditt företag och blir en vinnare när den slår till.

Tre av fyra bolagschefer räknar med att nästa lågkonjunktur slagit till innan år 2020 är slut, enligt konsultbolaget Axholmens årliga vd-enkät.

Tillväxtexperten Thomas Ahrens, vd för och grundare av Ahrens Invest, tipsar att om kunderna inte längre köper bolagets produkter – öka marginalerna på utbildning och service. Dessutom gäller det att hålla i pengarna och spara större investeringar till bättre tider.

– Skär ned på fasta kostnader. Lägg ut delar av produktionen och jobba som med ett dragspel. När det är läge – ta hem all produktion. I lågkonjunktur vill man inte lägga pengar på externa underleverantörer, säger Thomas Arens till Dagens Industri.

Lojalitet är ett annat viktigt tips, något som är utmärkande för de flesta superföretag. Har man byggt en lojal kundkrets kan man lita på att de inte sviker, även i kristider.

– Relationsbyggande som strategi kommer mer till sin rätt när konjunkturen vänder. Sedan 2015 har vi haft en extrem konjunkturuppgång där en hel del företag blivit framgångsrika av att attrahera riskkapital – inte av att de är enormt skickliga på att utveckla sin verksamhet, säger Per Weidenman, analytiker på Bisnode, till Dagens Industri.

Andra tips är att effektivisera företaget försiktigt i kristider, och att skaffa en kriskassa.

15 jan
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Professor: Underskatta inte Annie Lööfs politiska omdöme

På fredag kommer riksdagen av allt att döma att för andra gången rösta ned en föreslagen statsministerkandidat. Det betyder att det nu finns flera scenarier, skriver Tommy Möller, professor i statsvetenskap i en debattartikel i Dagens Industri.

Han räknar upp flera exempel. Det första är att talmannen höjer insatserna och genomför ytterligare en omröstning där chanserna för att den föreslagna kandidaten ska vinna är små. Här skulle såväl Annie Lööf som Jimmie Åkesson vara möjliga, menar Tommy Möller.

Efter det kan det bli Kristersson, men eftersom SD gärna vill ha ett extra val kan de rösta nej även till honom. Ett annat scenario skulle kunna vara att Socialdemokraterna lockar till sig Centerpartiet, genom att göra ännu mer långtgående eftergifter än det som gjordes under förra helgen. Det scenariot tror dock Tommy Möller är osannolikt.

Ytterligare ett scenario skulle kunna vara att Annie Lööf blir statminister i en regering bestående av C och L och möjligen MP.

”Risken är stor att landets första kvinnliga statsminister skulle bli den mest misslyckade”, skriver Tommy Möller. Han fortsätter:

”En del är dock övertygade om att det är detta som är Annie Lööfs stora plan och att det är denna plan som förklarar hennes minst sagt svårförklarliga agerande denna höst. Jag tror – notera ordet tror – det är att kraftigt underskatta hennes politiska omdöme.”

13 dec 2018