Bevaka
Corona - tips och råd

Corona - tips och råd

Så räddar du din karriär i coronatider

Lena Mangell är legitimerad psykolog och karriärcoach, och genom sitt företag Life & Career AB erbjuder hon utbildning i coaching och mentorskap. Hon har även tagit fram en webbaserad coachutbildning och skriver regelbundet på ledarskapssajten motivation.se.

Här ger hon sina bästa tips för hur du kan ta hand om din karriär i coronatider.

 • Om man blir av med sitt jobb hamnar man i en kriskurva eftersom man skiljs från sitt sammanhang, sina arbetskamrater, sin identitet och ekonomi. Den första fasen i krisen är chockfasen, då man får svårt att ta in information. I nästa fas, reaktionsfasen, blir man arg, ledsen och ibland deprimerad. När man befinner sig i någon av dessa faser är det inte läge att söka nytt jobb. Istället måste man landa i den nya situationen och bearbeta det som har hänt.
 • I den tredje fasen, reparationsfasen, kan man hitta acceptans för det som har hänt och därmed börja tänka på framtiden. Den sista fasen, nyorientering, är lämpligast för att formulera nya mål och börja leta efter nya jobb.
 • Om du blir arbetslös är det viktigt att du har någon att prata med. Ta hjälp av personer i din närhet eller en professionell coach eller terapeut. Ta hand om dig själv och vårda din hälsa. Skapa en struktur och rutiner i vardagen.
 • Ta kontroll över din ekonomi genom att göra en ekonomisk plan. Se över möjligheterna att få A-kassa och att ta ut föräldrapenning.
 • Inse ditt värde på arbetsmarknaden. Lista vilka dina styrkor är och försök ringa in vad ett besked om arbetslöshet betyder för dig. Vad är det värsta som kan hända?
 • Nätverka med personer som kan hjälpa dig i jobbsökandet. Uppdatera ditt CV, din profil på LinkedIn, och kontakta rekryterare.
 • Om du har funderat på att byta bransch kan det vara ett gyllene tillfälle att göra det om du är arbetslös, inte minst om du är beredd att gå in i en bristyrkesbransch inom exempelvis vården, som tandläkare, ingenjör eller elektriker.
 • En kris kan vara en möjlighet att tänka nytt- Fråga dig själv vilka dina styrkor är och vad du vill göra. Nu har du tid att reflektera, stanna upp och upptäcka vad som är viktigt. Hälsofrågor, balans i livet och vänner kanske är lika viktigt som ditt arbete. Kanske kan du gå ner i lön om du vill arbeta med något som ligger närmre dina värderingar, kompetens och intresse, eller ha mer tid över till annat i livet?
 • För dig som alltid har funderat på att starta eget kan det vara tid nu för att utveckla idéer och sätta dem i verket.
12 maj
Corona - tips och råd

Så ska du göra med pensionen under coronakrisen

Johanna Kull är sparekonom på Avanza och hennes mål är att göra sparande så begripligt och enkelt som möjligt. Hon svarar på frågor om sparande, pension och investeringar, och försöker nå ut till så många som möjligt genom att blogga, podda och prata med media. Just nu är det väldigt många som är oroliga och hon får många frågor.

– Det vi har sett den senaste tiden är historiens snabbaste börsras, så det är klart att det är drastiskt och väcker frågor kring hur man ska navigera, säger hon.

Många av frågorna handlar om hur man ska tänka kring pensionen.

Här ger hon sina bästa tips:

 • Man ska inte vara så orolig för pensionen, eftersom den största delen av vår pension för de allra flesta är den allmänna pensionen, vars största del inkomstpensionen inte är direkt påverkad av börsens rörelser. Den påverkas snarare av Sveriges ekonomi och vi är inte inne i någon lågkonjunktur ännu.
 • Pensionen är ett väldigt långsiktigt sparande. Om du inte ska gå i pension de närmsta åren så hinner det hända väldigt mycket. Även om du har mycket pengar investerade på börsen och värdet har sjunkit nu, så spelar dagens rörelser inte så stor roll om några år. För de allra flesta ligger pensionen längre fram i tiden än så.
 • Ska du däremot gå i pension inom ett par år är det läge att se över hur din pension är placerad. Gå in på www.minpension.se för att få en överblick över vilka pensionsförsäkringar du har. Tjänstepensionen som många får av sin arbetsgivare är antingen placerad i en traditionell försäkring som försäkringsbolaget sköter placeringen av, eller i en fondförsäkring där du själv kan välja hur du placerar fonderna. Förstahandsalternativet är ofta någon form av generationsfond, vilket innebär att investeringarna riktas över från aktiefonder till räntefonder ju äldre du blir. Det innebär att risken minskar ju närmre pensionsåldern du kommer.
 • Ett generellt tips är att ge din pension lite kärlek och ta en timma och gå igenom vad du har. Det kan vara välinvesterad tid. Många tror att man måste kunna mycket, men det är inte svårt. De flesta pensionsbolag försöker verkligen kommunicera med ett språk som gör att man inte behöver så mycket förkunskaper.
 • Det helt privata pensionssparandet utgör i de allra flesta fall toppen på pensionspyramiden och därmed inte en så stor del. Den kan dock vara nog så viktig för att komma upp i den pensionsnivå som du är nöjd med. Här är tumregeln att du fram till tio år kvar till pensionen investerar i 100 procent aktiefonder och sedan vikta över mer och mer till tryggare fonder. En bra bas i ett sådant sparande är en bred globalfond eftersom den inte är beroende av en enda bransch eller marknad. Den kan man komplettera med en Sverigefond eller branschfond som man tror på. Ett alternativ är att spara i en generationsfond.
 • Om du har ett privat pensionssparande ska du inte sluta spara bara för att börsen har sjunkit. Tvingas du ner i inkomst och hushållets ekonomi påverkas av coronakrisen eller något annat så är det en annan femma, men akta dig för att sluta spara bara för att börsen gått ner. Är det långt kvar till pension kan du snarare se den senaste månadens börsfall som något positivt eftersom man får mer börs för pengarna. En rekommendation är att ha ett automatiskt månadssparande, oavsett svängningarna på börsen.
30 apr