Bevaka
Champagne

Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Vinerna som passar bäst till skaldjursfrossan

Skaldjurssäsongen är nu som bäst. Just nu är de små kräldjuren som godast. Det är också – enligt mig - en av de gastronomiska höjdpunkter som passar ihop med de allra godaste vinerna.

Tänk Chablis, Menetou-Salon, Sancerre, Champagne men även rosé, smörig chardonnay, krispig sauvignon blanc eller kryddig riesling – listan kan göras lång. Men om man ska hålla sig till några alternativ så tycker jag det finns tre huvudgrupper och olika vinsorter därtill – naturella skaldjur, kalla skaldjursrätter och varma skaldjur.

Till naturella skaldjur är det passande med ett vitt vin som inte legat på ekfat. Till exempel från något av områdena Chablis eller Sancerre i Frankrike. Sancerre kallades faktiskt ”fattigmanschablis” för länge sedan. Helt fel för oss då de idag har gott rykte och ofta ligger högt i pris. Chablis ligger i norra Bourgogne och arbetar till allra största delen med druvan Chardonnay när det gäller vita viner. Sancerre finner man i Loire-dalen och där använder man sig av Sauvignon Blanc.

Vill man satsa på en klassisk Chablis eller Sancerre kan det inte bli fel. Sältan i skaldjuren (hummer, krabba, räkor, ostron) matchar väl mineraltonerna som finns i vinerna från Chablis. Sauvignon Blanc har ofta en ”fetare” känsla och doftar krusbär, fläder och svartvinbärsblad. Dessa lyfter gärna lite saltare skaldjur som räkor eller krabba.

22 okt 2018