Bevaka
Centrum för rättvisa

Kompetensutvisningarna

Migrationsverkets avslag: Ali Omumi ”smittad” av tidigare utvisning

Den uppmärksammade rapporteringen om den nu utvisade ABB-ingenjören Ali Omumi har tagit en ny vändning, rapporterar Entreprenör.

Trots att ett jobb väntar hos ABB, nekas han återigen arbetstillstånd i Sverige av Migrationsverket. Anledningen är att myndigheten bedömer att hans senaste arbetstillståndsansökan ska följa samma exempel som den tidigare avslagna ansökan.

Att följa en sådan praxis innebär att Migrationsverket bedömer att arbetskraftsinvandrare som blivit utvisad därefter är ”smittad” av denna utvisning så länge som Migrationsverket, efter eget godtycke , bedömer lämpligt, hävdar Johannes Forssberg vid Centrum för rättvisa, som driver Ali Omumis fall.

– Det är ytterst anmärkningsvärt och saknar stöd i lag, förarbeten eller rättspraxis, säger han till Entreprenör.

Lisa Danling, pressekreterare vid Migrationsverket, svarar att Migrationsverket måste göra bedömningen i varje enskilt fall.

– Vi förstår att det kan vara frustrerande för den enskilde, säger hon. Samtidigt hänvisar hon till möjligheten att överklaga domen om man inte finner att den är rättvis.

Johannes Forssberg menar att Migrationsverket gör sig skyldig till rättsosäker hantering och att de försöker frånsäga sig ansvar genom att hänvisa till möjligheten att överklaga.

– Det faktum att beslut går att överklaga är ingen ursäkt för rättsosäkra beslut, där Migrationsverket tillämpar påhittade regler.

7 dec 2018