Bevaka
Centerpartiets framtid

Tommy Pedersen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets framtid

Ledarsvepet: Partiet som kan äta kakan och ha den kvar

På torsdagen samlades Centerpartiet för partistämma och flera ledarsidor reflekterar över deras politiska väg och mittenpositionering i den svenska debatten.

Sydsvenskan skriver att Centerpartiets framgångsrika siffror handlar om att de har lyckats med att ”äta kakan och ha den kvar”. Samtidigt som de kallar sig ett oppositionsparti, drivs en stark liberalisering inom partiet, inte minst från ungdomsförbundets sida. Men detta verkar Annie Lööf inte ha några större problem med. ”Kommentaren att ’det låter som att du vill stå lite på två tuvor samtidigt’ var uppenbarligen avsedd att provocera Centerledaren. Lööf svarade: ’Du har uppfattat det helt korrekt’. Centern är ett parti med stort självförtroende.”

Även Reidar Carlsson skriver på Östersunds-postens ledarsida att Centerpartiet med all rätt ska vara nöjda, de är kanske det parti som har fått igenom mest av sin egen politik i Januariavtalet. Det har gjort Annie Lööf mycket populär inom partiet, dock finns det en del orosmoln för partiledningen. ”Även om flera C-förslag i januariavtalet ännu inte har genomförts av S-MP-regeringen så lär kommande budgetar inte få lika stor C-profil.”

Mikael Hermansson på Borås Tidnings ledarsida skriver att Centerpartiet har intagit ”mittens rike” och tiden då partiet var del av en borgerlig allians är nu ett minne blott. ”Värdet av borgerlig enhet har rankats längre än att motståndet mot den etniska nationalism som Centern ser som Sverigedemokraternas ideologiska kärna; ett hedervärt ställningstagande som Annie Lööf ska ha beröm för” skriver Mikael Hermansson.

27 sep 2019