Bevaka
Carl Johan von Seth

Oljeraffinaderier i Texas. Arkivbild. Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Det växlande oljepriset

Analys: Flera orsaker till kollaps – vändning dröjer

Fyra faktorer bidrog till den historiska oljepriskollapsen på måndagen då den amerikanska WTI-oljan för leverans i maj handlades till rejält negativa priser, menar DN:s Carl Johan von Seth. Det handlade om låg efterfrågan på olja, höga kostnader för producenter att snabbt minska volymerna och överfulla råoljelager, säger han i en snabbanalys i den egna tidningen.

Den fjärde faktorn är att oljekontrakten för leverans i maj, vars priser det var som rasade, går ut i morgon. Den som äger dessa kontrakt måste kunna ta emot oljan redan i maj – och ingen verkar ha plats, menar von Seth.

Att ägare till oljekontrakt för leveranser i maj var villiga att betala så mycket som närmare 40 dollar för att slippa ta emot oljefaten då de saknade plats att förvara dem är talande för den situation marknaden befinner sig i, skriver Bloombergs Robert Burgess. Att detta händer bara en vecka efter Opecs historiska avtal om att minska oljeproduktionen tyder på att coronakrisen i den globala ekonomin inte kommer att vara över i en handvändning, menar han.

DI:s analytiker Felicia Åkerman ser inga tecken på att det amerikanska oljepriset hämtar sig inom en snar framtid. Samtidigt som coronakrisen fått efterfrågan på olja att kollapsa har den stenhårda konkurrensen pressat priserna ytterligare. Den dödliga kombinationen av fallande efterfrågan, det högre utbud och snabbt sinande lagringsmöjligheter gör att amerikanska producenter till och med kan tvingas betala för att bli av med sin olja, skriver Felicia Åkerman.

20 apr