Bevaka
Carl Jan Granqvist

Pavel Houbek/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska besöksnäringen

Skolan som satte Sverige på den gastronomiska världskartan

På ett halvsekel har Sverige fått en värdig plats på den gastronomiska världskartan. En del av utvecklingen kan tillskrivas restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, som grundades för 25 år sedan på initiativ av Carl Jan Granqvist, rapporterar EFN.

I dag hyser skolan cirka 300 studenter varje år. I princip alla får jobb direkt efter studierna. Vissa även tidigare än så.

– Egentligen skulle jag säga att de får jobba innan de är färdigutbildade. Man kan ha varit här i ett halvår och sen så har man ett jobb, säger Tobias Nygren, universitetslektor vid Restarang- och hotellhögskolan till EFN.

Trots det senaste gastronomiska uppsvinget märks det dock att Sverige fortfarande är en nykomling i hotell- och restaurangbranschens toppdivision. Mycket beror på att Sverige håller sig kvar vid en lärlingstradition, där det kan ta lång tid innan man kan ta sig till toppen, menar Nygren.

– Efterfrågan på akademisk utbildad hantverkstradition finns inte än. Vi är en utbildning med 25 år på nacken och jag tror att om vi tittar på motsvarande utbildningar i europeiska sammanhang så har de kanske 100, 150, 200 år på nacken. Därför tror jag att det tar några år innan det är en tradition också i Sverige.

Sverige har dock ett ess i rockärmen, och det är att vara i framkant med hållbarhetsarbetet.

– Här har vi blivit mer ledande än vad vi var för 25 år sen. Vi har i mångt och mycket kanske gått om fransmännen när det gäller att utveckla, säger Nygren.

10 feb