Bevaka
Carl Bildt

TT
Ledarsvepet

”En fråga om politisk anständighet”

I veckan har det blåst mer än vanligt kring den ofta politiskt kontroversielle moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. En skarp kritik riktad mot tidigare moderatledaren och utrikesministern Carl Bildt följdes av att den moderata partiledningen fråntog Bali sina utskottsplatser. Det har väckt diskussioner på flera ledarsidor runt om i landet.

Eskilstuna Kurirens ledarredaktion ställer sig frågan var gränsen för vad en moderat politiker får tycka går. De poängterar att problemet med Bali, och ett par andra moderata riksdagsledamöter för den delen, inte i första hand är deras raljanta ton, utan deras värderingar, där en människosyn som torde stå långt från den moderata värdegrunden ofta manifesteras på sociala medier. ”Det är en fråga om politisk anständighet och om att motverka polarisering i samhället. Men Moderaterna borde även se det som en maktfråga”.

De får medhåll från Lars Ströman på Nerike Allehandas ledarredaktion, som även han ifrågasätter att just kritiken mot Bildt var droppen som fick bägaren att rinna över. Ströman poängterar dessutom att Balis kritik mot Bildt kan ses som direkt felaktig, precis som den om busschauffören som bad bön på sin rast. Han hänvisar till en princip inom pressetiken som säger att personer med makt bör tåla mer. ”För Moderaterna är det tydligen tvärt om: Är du busschaufför så får du tåla både det ena och det andra. Men är du före detta utrikesminister, så kan du räkna med att partiledningen rycker ut mot en riksdagsledamot som är vårdslös med sanningen”.

Johan Söderström på Norrbottens-Kurirens ledarsida konstaterar att Moderaterna länge fört diskussioner kring Balis twittrande och att sanktioner mot honom även tidigare har utfärdats. Söderström menar dock att Balis twittermakt inte är att förväxla med politisk makt. ”Hanif Bali bidrar till polariseringen och en förflackning av det politiska samtalet. Det är i rollen som influencer hans påverkan ligger medan det är svårt att se honom få någon framskjuten roll inom politiken framöver”.

23 aug