Bevaka
Brexit

Foto: Montage TT
EU-valet 2019

LO kopierar kampanj om Brexit: ”Bryr oss inte om det”

Inför EU-valet har LO kopierat Brexitkampanjens slogan om att “Ta tillbaka kontrollen”, skriver Dagens Nyheter. Enligt valledaren Johan Ulvenlöv är det fullt medvetet.

I samband med Brexit-omröstningen år 2016 valde 52 procent av de brittiska väljarna att rösta för ett utträde. Brexit-sidans valkampanj handlade om att väljarna måste ”ta tillbaka kontrollen från EU”. Nu använder sig svenska LO av samma koncept inför EU-valet i maj. Därför sprider organisationen budskapet ”Ta tillbaka kontrollen” i sociala medier.

– Brexitkampanjen är en två år gammal kampanj. Vårt budskap har inget med den att göra. Tvärtom, vi behöver ett starkt EU, säger Johan Ulvenlöv, LO:s valledare, i en intervju med Dagens Nyheter.

Han menar att LO:s medlemmar oroas över ”arbetsvillkoren med lönedumpning” samt ”den växande högerextremismen” ute i Europa. Av den anledningen använder LO samma budskap som Brexit-förespråkarna.

– Men det bryr vi oss faktiskt inte om. Det var ett helt annat val i en helt annan kontext. För våra medlemmar är det tydligt att Brexit är att kasta ut länder i kris. Det som högern har gjort, Tories med Brexit liksom i Polen och Ungern, hotar hela utvecklingen i Europa, säger Johan Ulvenlöv.

En av kampanjens kritiker är den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark.

– Det är ingen tillfällighet att man har samma slogan som i Brexitomröstningen. Man vill få Sverigedemokratiska väljare att rösta med LO, säger han till Dagens Nyheter.

Det påståendet tillbakavisar Johan Ulvenlöv.

18 feb