Bevaka
Brexit - reaktionerna

TOLGA AKMEN / AFP
Brexit - reaktionerna

Så kan du påverkas av en hård Brexit

Efter att det brittiska underhuset i förra veckan avfärdade utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien har oron för att Storbritannien går ur EU utan ett avtal ökat.

En hård Brexit skulle innebära att handeln mellan EU och Storbritannien försvåras. Tullar, gränskontroller och ökad administration skulle leda till högre kostnader och svårare förutsättningar för svenska företag. Enligt en rapport från Stockholms Handelskammare kan en hård Brexit kosta uppemot 18 miljarder kronor för svensk handel och innebära 8000 förlorade jobbmöjligheter fram till 2020. Detta skulle ha negativ effekt på svensk ekonomi, men det finns fler problem än de ekonomiska. Här är 6 andra exempel på hur du kan drabbas.

Bilsemestern

Personer med svenska körkort har automatiskt rätt att köra bil i andra EU-länder, ett system som Storbritannien inte längre omfattas av ifall de går ur EU. De som tänker sig att ta bilen från Europa eller hyra en bil för att åka runt i den brittiska landsbygden kan därför stöta på krångel ifall EU-körkort inte längre godkänns i Storbritannien. 

Glöm inte att stänga av mobildata 

Turister i Europa har vant sig vid att kunna surfa och ringa kostnadsfritt när de semestrar inom EU. Denna möjlighet kan försvinna ifall Storbritannien går ur EU, och framförallt om de går ur innan mobiloperatörer hinner förhandla fram avtal sinsemellan.

Läkemedel som inte hinner fram i tid

Brittiska sjukhus har varnat för att brist på vissa läkemedel kan uppstå ifall det blir en hård Brexit. Samtidigt konstaterar svenska läkemedelsverket att ett 30-tal läkemedel som produceras i Storbritannien inte kommer kunna säljas i Sverige om vi inte hinner få undantag för dessa.

Kolla bäst-före datumet på livsmedel i Storbritannien efter Brexit

Importen av  italienska, svenska och andra länders livsmedel är avgörande för Storbritanniens livsmedelsförsörjning. En hård Brexit innebär att den försvåras vilket både lär få effekt för svensk livsmedelsproduktion och brittiska konsumenter vars tomater riskerar att ruttna innan de hinner fram.

Krångligare resor för människor

Det kommer med största sannolikhet vara möjligt att resa fritt mellan EU och Storbritannien efter Brexit även om det blir en hård Brexit, däremot finns risk att gränskontroller och annat gör resorna krångligare och mer tidskrävande. För den som vill stanna längre har EU-medborgare garanterats rätt att arbeta och studera i Storbritannien de kommande åren, däremot vet vi inte hur situationen kommer se ut i framtiden och det är fortfarande oklart vilka möjligheter svenska studenter skulle ha att få studiemedel från CSN.

Också djuren drabbas

Det är inte bara människors resor som försvåras av en hård Brexit. EU:s system med djurpass har förenklat resande med djur inom EU men blir det en hård Brexit kommer det sannolikt krävas hårdare kontroller av djuren och rörligheten kommer försvåras.

22 jan