Bevaka
Brexit - analyser

Boris Johnson tillsammans med brittiska soldater på en militärbas i Estland dagarna före jul.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - analyser

”Boris hade tur – men han spelade sina kort väl”

Boris Johnson och hans konservativa parti kunde vinna valet i Storbritannien tack vare att de lyckades utnyttja flera skilda faktorer. Det skriver politikprofessorn Matthew Goodwin i tidskriften The Spectator, där han listar nio lärdomar från valet. De är bland annat att väljarna uppfattade att Torys motståndare Labour hade ett kompetensproblem i ledningen, att Torypartiet lyckades samla de väljare som vill lämna EU och att Johnson lyckades hitta ett vinnande budskap som lockade väljare i Labours kärnland.

Men, menar Goodwin, brexit har också satt fart på en omdaning inom den brittiska politiken som pågått en tid. En process som ritar om landets politiska geografi och lämnar Storbritannien i ett mer polariserat tillstånd. Det här skeendet har Torypartiet varit bättre på att utnyttja än Labour. Johnson har byggt en ny koalition av väljare genom att etablera sig som den som garanterar brexit samtidigt som han talar direkt till värderingar som delas av väljare på den ena sidan i det polariserade landskapet. Många av de väljarna håller egentligen med Labour om den ekonomiska politiken, men när det gäller brexit, invandringen och brottsligheten så ligger de närmre Torypartiet, menar Goodwin.

När vi nu går in i 2020 så är det med en ny kulturell klyfta inom den brittiska politiken. ”En klyfta som inte kommer att gå lätt att åtgärda och som kommer att finnas med oss en lång tid framöver.”

25 dec 2019