Bevaka
Brexit - analyser

Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - analyser

Glömt bort brexit? – här är de senaste händelserna

Turerna kring brexit har varit många och svåra att hänga med i. Just nu pågår förhandlingar mellan regeringspartiet Tories och oppositionspartiet Labour för att nå en kompromiss kring utträdet.
Målet var från början att hinna klart detta innan slutet av maj för att på så sätt kunna lämna EU under våren och undvika Europaparlamentsval men den brittiska regeringen har konstaterat att detta inte kommer vara möjligt och att man därför kommer gå till val. Målet är fortfarande att lämna EU under sommaren men om detta ska ske behöver politikerna i Storbritannien komma överens, något som inte visat sig vara helt enkelt.
fPlus reder därför ut de olika alternativen som förhandlingarna kan leda till: 

Avtalslös brexit 

Trots att det brittiska underhuset vid flera tillfällen avfärdat tanken på en avtalslös brexit så är det fortfarande en risk. Brittiska politiker har till och med 31 oktober på sig att nå en överenskommelse och om man misslyckas är hotet om en hård brexit överhängande. EU har gått med på att skjuta upp brexitdatumet vid två tillfällen, men risken finns att man inte är beredda att göra det en tredje gång. 

En andra folkomröstning

En majoritet inom Labourpartiet vill se en andra folkomröstning, men detta är något som partiledningen tillbakavisat och något som konstant förkastats av Toriespartiet. I nuläget bör inget alternativ uteslutas, men just detta bedöms som osannolikt. 

Någon form av tullunion 

Theresa May har återkommande förkastat förslag om att ingå i en tullunion med EU. Tonläget har dock förändras på senare tid och företrädare för regeringen säger sig nu vara öppna för att ingå i någon form av tullunion, förutsatt att den inte kallas tullunion. Just tullunion ät ett av Labours viktigaste krav, och en kompromiss på detta område skulle kunna vara förändringen som krävs för att nå en överenskommelse. Detta skulle dock kunna innebära att man behöver förhandla om avtalet med EU något som skulle kunna dra ut på tiden. 

Nya omröstningar i underhuset 

Om Tories och Labour inte kommer överens lär man återigen lägga fram alla alternativ på bordet och ge det brittiska underhuset möjlighet att rösta för det alternativet man vill se. De skulle då förmodligen få möjlighet att rösta på allt från tullunion till en andra folkomröstning. Detta har dock redan gjorts vid två tillfällen, men ingen av gångerna har man lyckats nå majoritet för något av förslagen. 

Ännu en omröstning om Theresa Mays brexitavtal 

Utträdesavtalet mellan regeringarna i EU27 och Storbritannien har avfärdats av underhuset vid flera tillfällen, men det är trots detta möjligt att Theresa May lägger fram förslaget ännu en gång. Möjligtvis efter att ha erbjudit Labour vissa garantier kring den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. 

Något helt annat

brexitförhandlingarna har bjudit på många överraskande vändningar och det kan hända igen. Vi kan se kombinationer av alternativen ovan eller något helt nytt, allt är möjligt och de som följer brexit bör vara beredda på överraskningar 

9 maj