Bevaka
Börsfallet

Richard Drew / TT Illustrationsbild.
Börsfallet

Börskaos världen över – så ska du agera nu

Det har skakat rejält på världens börser under julhelgen, bland annat på USA-börsen, som rasade 2,7 procent på julafton och sedan rekylerade 5 procent på annandagen, enligt DI.se. Samma mönster kunde skönjas på Tokyobörsen, som backade kraftigt på juldagen för att sedan återhämta sig under gårdagen, rapporterar Affärsvärlden.

Stockholmsbörsen hade öppet sin första dag igår och slutade på röda siffror med ett ras på 1,6 procent. Bland annat tappade SSAB 4,5 procent, Ericsson 3,3 procent och Telia 3,1 procent.

Även Europabörserna, såsom London, Frankfurt och Paris, sjönk under gårdagen.

Det finns en stor oro för fortsatt kaos, vilket bland annat beror på en oro för en kallare konjunktur 2019 och förväntade räntehöjningar från flera centralbanker runtom i världen.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, tror dock på en stabilisering av börsen och en uppgång under 2019, men varnar samtidigt för stigande risker.

Jonas Olavi, chef för Alfred Bergs nordiska team för taktisk allokering, menar att handelskrig och åtstramande centralbanker med stigande räntor höjer riskerna på börsen.

– Om vi var för positiva inför 2018 så är vi sannolikt för negativa inför 2019, säger han till Privata Affärer.

Enligt SvD Näringsliv har marknaden nu varit nära 20 procent under toppen, där den så kallade björnmarknaden råder. Sådana tapp har historiskt sett följts av nya nedgångar och oro som hållit i sig i uppemot två år. Frågan är huruvida dessa svängningar och osäkerhet håller i sig.

Här är experternas tips på hur du bör agera på börsen under 2019:

  • Sparare med kortare horisont än tre år bör fundera på att kliva av börsen.
  • Investera i mer defensiva sektorer, till exempel läkemedel och dagligvaruhandel.
  • Investera i bolag som har låg skuldsättning och därför klarar lite högre räntor, i kombination med god vinsttillväxt och gärna utdelning.
  • Många globala investerare riktar nu in sig på tillväxtmarknader, framför allt i Asien, eftersom de har fallit så pass kraftigt i år. Det vara klokt att ha koll på dessa marknader.
27 dec 2018