Bevaka
Börs

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Så påverkar börsraset din pension

Hur påverkas pensionen och sparandet efter måndagens börsras? Det svarar sparekonomerna Frida Bratt och Johanna Kull på i en DN-artikel.

Vad gäller tjänstepensionen finns det två potentiella scenarion, enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Antingen har man som de flesta tjänstepensionen i en fondförsäkring, där en stor del av placeringarna är viktade mot aktiefonder. Men är man ung och har långt till pensionen är det värt att sitta kvar i båten, oavsett vad som händer på börserna nu.

Det andra alternatviet är att placeringarna ligger i en mer räntefondsorienterad traditionell livförsäkring. Där har pengarna tagit mindre skada, men samtidigt har du inte fått särskilt mycket för ränteplaceringarna på lång sikt heller.

På frågan om premiepensionen behöver du inte ens titta på sina placeringar såvida du inte har en väldigt nischad pensionsportfölj och har gjort väldigt tydliga aktiva val, menar Kull.

I slutändan står premiepensionen för en liten del av pensionen, förklarar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Då gäller det att ha hög toleransnivå för risk. Har man dock nära till pensionsåldern kan det vara bra att vikta om från aktie- till räntefonder.

Slutligen, vad gäller privat sparande är det återigen åldern som spelar in, menar sparekonomerna. Är du nära pensionen är det bra att vikta om till räntefonder. Är du 35 år och sparar till pensionen är det klokt att hålla huvudet kallt och rida ut stormen.

– Månadssparande är det bästa vaccinet mot ont i magen på grund av börsoro, säger Johanna Kull.

10 mar
Dagens börs

Stockholm såg rött under sämsta börsdagen sedan brexit

Precis som på resten av världens börser sänkte den tilltagande virusoron Stockholmsbörsen totalt och vid stängning var de ledande indexen rejält ner:
• OMXS30: −4,3%
• OMXSPI: −4,3%
Det betyder att Stockholmsbörsen hade sin sämsta dag sedan brexitomröstningen i juni 2016, då börsen föll 8,4 procent.

Samtliga bolag på OMXS30-listan lyste klart rött och det var de cykliska bolagen som tog mest stryk. Sandvik, Atlas Copco, SKF, Alfa Laval och Autoliv backade alla runt 5-6 procent. Sämst gick det för H&M, som stupade 6,4 procent.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”.

Flygbolag hade det tufft och backade stort i hela Europa. SAS föll 9,4 procent och även den norska konkurrenten Norwegian rasade drygt 14 procent.

Bambuser rapporterade på måndagen och redovisade en omsättning som minskade 27 procent till 1,6 miljoner kronor. Aktien föll 13,4 procent.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien stängde dagen 2,9 procent högre.

Lundin Gold steg 7,3 procent. I dagarna meddelade bolaget att de uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat.

Bränslecellsbolaget Powercell fortsatte att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget föll 16 procent, men var fortfarande upp nästan 60 procent från årsskiftet.

Molnspecialisten Divio Technologies rasade 25,6 procent efter att man föreslagit en företrädesemission om 17,6 miljoner kronor.

24 feb