Bevaka
Boränta

HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Nordea: Hel fel att ändra ränteavdraget

– Svenska hushåll är mycket räntekänsliga och redan små räntehöjningar kan sätta press på bostadspriserna. Att i den miljön göra regelförändringar som till exempel att minska ränteavdraget är riskfyllt och väl sent, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i ett pressmeddelande.

Därmed sällar hon sig till kritikerkören efter att bostadsminister Per Bolund flaggade för ett nedtrappat ränteavdrag.

I den senaste konjunkturrapporten ger Nordea en dyster bild av svensk ekonomi. ”Avmattningen i svensk ekonomi började redan förra året och de kommande åren förblir tillväxten dämpad”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Likt många andra aktörer pekar Nordea på svackan på bostadsmarknaden. Bostadsbyggandet faller påtagligt och dämpar BNP-tillväxten de kommande två åren. Samtidigt är hushållen försiktiga på grund av oron på bostadsmarknaden. Därför menar banken att det är helt fel att ändra ränteavdraget.

Dämpad global efterfrågan tynger också industrin och kronan förblir svag.

– Den gynnsamma och utdragna globala tillväxtperioden är över. I flera länder dämpas tillväxten. Det samtidigt som de politiska utmaningarna är stora. Därtill ska läggas att flera centralbanker signalerar en mindre expansiv penningpolitik i en högt skuldsatt och räntekänslig värld. Risken är att 2019 blir ett år med svag tillväxt och fortsatt turbulens, säger Annika Winsth i ett pressmeddelande.

28 jan