Bevaka
Boränta

Den turbulenta bomarknaden

Ekonomer: Då kan det bli minusräntor på bolån

Det kan bli minusräntor på bolån om vissa förutsättningar uppfylls. Det menar ekonomer som Nyhetsbyrån Direkt pratat med, skriver DI.

Vid ett försämrat konjunkturläge skulle Riksbanken sätta in åtgärder som sänker bolåneräntorna under noll. Bostadsrättsföreningar kan till och med få betalt för att låna, enligt vissa scenarior.

Macrobonds chefsekonom Roger Josefsson menar att Riksbanken antagligen skulle behöva sänka reporäntan ned mot –2 procent för att bolånenivåer ska kunna komma ned till negativt territorium, som i exempelvis Danmark.

– Men det är inte bara en ränta, styrräntan, som centralbankerna har som verktyg, det skulle kunna tänkas att Riksbanken vid en konjunkturavmattning riktar stimulansåtgärder mot särskilda typer av utlåning, säger Roger Josefsson till DI.

Danska banker har börjat påföra negativa räntor på förmögna kunders konton. Därutöver har det rapporterats om vissa bolån med negativa räntor. Roger Josefsson understryker dock att Danmark har en annan struktur på sin bolånemarknad.

Håkan Larsson, boekonom på Villaägarna, utesluter inte att negativa bolåneräntor och menar i ett resonemang att det inte är "otänkbart på lite sikt".

– Redan i dag finns det större bolag som kan låna till minusränta. Om Riksbankens penningpolitik blir mer expansiv skulle åtminstone större bostadsrättsföreningars låneräntor kunna röra sig ned mot noll, säger Håkan Larsson till DI.

30 aug
Den turbulenta bomarknaden

Uppstickare chocksänker boräntan – priskrig kan vara på gång

Flera uppstickare försöker nu pressa priset på bolån för att locka kunder och ett priskrig på bolån kan vara under uppsegling, skriver SvD.

De fyra storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank dominerar bolånemarknaden men flera uppstickare försöker plocka marknadsandelar. På kort tid har två aktörer, Skandia och Landshypotek Bank, sänkt sina bolåneräntor till 1,09 procent.

– Bankerna har inte varit jätteduktiga med att skapa förtroende. Vi trycker på och vi tror att vi gör skillnad, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef Landshypotek Bank.

Men Joakim Bornold, sparekonom Söderberg & Partners, tror att uppstickarna kommer att få det svårt.

– Det är väldigt svårt att komma in som ny aktör och konkurrera på den här marknaden. Trots rekordmarginaler är det svårt för uppstickarna att vara konkurrenskraftiga, säger han till SvD.

Skandia uppger att det är förändringarna på bostadsmarknaden som ligger bakom sänkningen.

– Man kan konstatera att de långa marknadsräntorna har gått ner kraftigt. Sedan har alltid varje bank sin egen finansieringsportfölj, som påverkar hur man kan dra nytta av de korta förändringarna, säger bankens vd Johanna Cerwall till DI.

Hon menar att det är positivt med nya aktörer som skakar om marknaden.

– Så länge det är lättförståeligt för kunderna. Det är där storbankerna inte följer med, säger Johanna Cerwall.

22 aug