Bevaka
Boränta

Den turbulenta bomarknaden

Uppstickare chocksänker boräntan – priskrig kan vara på gång

Flera uppstickare försöker nu pressa priset på bolån för att locka kunder och ett priskrig på bolån kan vara under uppsegling, skriver SvD.

De fyra storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank dominerar bolånemarknaden men flera uppstickare försöker plocka marknadsandelar. På kort tid har två aktörer, Skandia och Landshypotek Bank, sänkt sina bolåneräntor till 1,09 procent.

– Bankerna har inte varit jätteduktiga med att skapa förtroende. Vi trycker på och vi tror att vi gör skillnad, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef Landshypotek Bank.

Men Joakim Bornold, sparekonom Söderberg & Partners, tror att uppstickarna kommer att få det svårt.

– Det är väldigt svårt att komma in som ny aktör och konkurrera på den här marknaden. Trots rekordmarginaler är det svårt för uppstickarna att vara konkurrenskraftiga, säger han till SvD.

Skandia uppger att det är förändringarna på bostadsmarknaden som ligger bakom sänkningen.

– Man kan konstatera att de långa marknadsräntorna har gått ner kraftigt. Sedan har alltid varje bank sin egen finansieringsportfölj, som påverkar hur man kan dra nytta av de korta förändringarna, säger bankens vd Johanna Cerwall till DI.

Hon menar att det är positivt med nya aktörer som skakar om marknaden.

– Så länge det är lättförståeligt för kunderna. Det är där storbankerna inte följer med, säger Johanna Cerwall.

22 aug
Robert Bergqvist. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Chefsekonom om BNP-missen: ”Kalldusch” – kronan tappar

Beskedet att svensk BNP sjunker pekar på att en ekonomisk inbromsning är att vänta, enligt analytikerkåren. Kronan tappade efter beskedet, skriver DI.

”Kalldusch – både för svensk ekonomi och tjänstemannen på SCB som igår släppte BNP-siffran”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter efter att delar av statistiken läckt ut i förtid på måndagskvällen.

DI hänvisar också till Nordea som i en snabbkommentar skriver att en svagare inhemsk efterfrågan är att skylla för inbromsningen.

”Den större bilden är att inhemsk efterfrågan är svag. Exporten har varit överraskande hälsosam under första halvåret, men alla indikatorer pekar på en inbromsning framöver”, skriver Nordea.

Storbanken skriver vidare att tillväxt och resursutnyttjande har varit hög de senaste åren, medan löneökningar och inflation inte har tagit fart.

”Med lägre tillväxt och stigande arbetslöshet, krymper sannolikheten för stigande löner och inflation än mer”.

Swedbank menar att styrkan i den svenska ekonomin mattats av, vilket är dåliga nyheter för Riksbanken.

”Detta adderar en viss nedåtrisk till vår prognos om en räntehöjning i december”, skriver Swedbank.

BNP-siffrorna från SCB landade även under Riksbankens egen prognos som pekade på en uppgång om 0,1 procent i kvartalet, respektive 1,8 procent i årstakt.

Kronan föll under tisdagsmorgonen efter beskedet och handlas till 10,63 kronor per euro strax innan klockan 10, vilket kan jämföras med 10,57 kronor vid 7-tiden, skriver DI.

30 jul