Bevaka
Besöksnäring

ANNEGRET HILSE / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Ge en småföretagare glädjetårar”

På måndagen lanserade regeringen och samarbetspartierna ett krispaket till näringslivet på 300 miljarder kronor. Trots att det troligtvis är det största stimulanspaketet Sverige skådat, gör ovissheten kring Coronakrisen att det är ett svåröverskådligt mått, menar flera ledarsidor.

Sydsvenskans ledarsida skriver att krispaketet har välkomnats av både fack och arbetsgivare, dock är det tveksamt i vilken mån mindre företag kommer kunna ta del av de extra pengarna. Krispaket kan därför behövas följas av fler, skriver de.

”För även om det är dyrt att hjälpa företag att klara corona, så är det sannolikt ännu dyrare att låta bli” skriver Sydsvenskan.

Mikael Hermansson på Borås Tidnings ledarsida poängterar att få andra länder i Europa har så goda statsfinanser att falla tillbaka på, samtidigt ställer även han sig frågande till huruvida regeringens krispaket kommer att räcka till.

”Det kommer att bli värre innan det blir bättre. Det är nu det som ”samlats i ladorna” ska tas fram, fördelas och användas till största möjliga samhällsnytta” skriver han.

Caroline Dahlman på Kristianstadsbladets ledarsida uttrycker en oro för det lokala näringslivet. Mindre företag inom besöksnäringen och restaurangbranschen har ofta små marginaler. Deras trygghet påverkas starkt av konsumenternas val, menar hon.

”Du är fri att stanna inne. Men om du törs, ta med en vän och besök en krog eller butik. Ät, shoppa, le och ge. Du kan ge en företagare glädjetårar – och ett land framtidstro” avslutar hon.

19 mar