Bevaka
Bensinpris

TT
Plastföroreningarna

Ledarsvepet: ”Plastpåsen har blivit en slagpåse”

I veckan presenterade finansmarknadsminister Per Bolund regeringens nya förslag att beskatta plastpåsar. Skatten har väckt debatt på många ledarsidor och Petter Birgersson på Ystads Allehanda menar att förslaget inte är hållbart. ”I Sverige finns dock inget eller mycket lite som tyder på att just plastkassen utgör något stort miljöproblem. Det viktiga är att plasten inte hamnar i naturen” skriver han och hänvisar till en studie som visar att en plastpåse med låg densitet, som sedan används som soppåse, inte är särskilt miljöfarlig.

Samma resonemang först av Sofia Widegren på Barometerns ledarsida. Hon menar att skatten är symbolpolitik och att ”Plastpåsen har blivit en slagpåse för människans miljöpåverkan”. Widegren ifrågasätter varför just plastpåsar, och även de av återvunnet material, ska beskattas när fokus snarare borde vara att få ner antalet plastförpackningar, återvinna mer och ha bättre koll på återvinningsprocessen. ”Genom pantsystemet ökar incitamenten för konsumenterna att återvinna vilket är betydligt mer effektivt än hittepå skatter” skriver Widegren.

Reidar Carlsson på Norrtelje Tidnings ledarsida lyfter flera positiva effekter av skatten men menar samtidigt att den brister då den ser likadan ut oavsett påsens material och nedbrytningsprocess. ”Självklart är det enklare med samma skatt på allt. Men om syftet är att förbättra miljön, så borde skatten vara högre på det som är sämre för miljön” skriver Carlsson. 

29 jun