Bevaka
Avtalsrörelsen

Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, och Martin Wästfelt, Unionen. Foto: Sören Andersson/Unionen
Avtalsrörelsen

Arbetsgivare och fack har enats om korttidsarbete

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacket Unionen har kommit överens om ett centralt kollektivavtal rörande korttidsarbete, skriver Arbetsmarknadsnytt. Senare tecknade Svenskt Näringsliv också ett avtal om korttidsarbete med Sveriges ingenjörer och Ledarna

Avtalet i fråga bygger på den kommande lagstiftningen om korttidsarbete som regeringen presenterade i måndags – som i sin tur är en följd av coronakrisens ekonomiska effekter – vilket är något som fack och arbetsgivare har efterfrågat sedan länge. Avtalet innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.

– Jag är mycket glad över att vi tillsammans med Unionen har fått detta avtal på plats. Det kommer att kunna hjälpa företag och deras anställda ur den mest akuta krisen och förhindra att företag och jobb slås ut i onödan, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, till Arbetsmarknadsnytt.

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt håller med.

– Korttidsarbete kommer göra att färre förlorar jobbet och att färre företag slås ut i den här krisen. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och då är det viktigt att både politiken och arbetsmarknadens parter tar gemensamt ansvar på det här sättet, säger han.

Liknande avtal har skrivits på flera andra områden, till exempel byggsektorn och transportnäringen, skriver Arbetsmarknadsnytt.

18 mar