Bevaka
Avanza

Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsfallet dämpades – Avanza och Hexagon dagens vinnare

Gårdagens plötsliga fall på Wall Street och morgonens sura börshumör i Asien smittade under stora delar av dagen av sig på Stockholmsbörsen, men vid stängning hade indexen hämtat sig betydligt:
• OMXSPI: -0,4%
• OMXS30: -0,2%
Morgonen var rapporttät och även i går efter börsstängning kom ett antal resultatuppdateringar. Bland annat från Hexagon som lämnade en omvänd vinstvarning. Mätteknikbolaget fick under morgonen flera riktkurshöjningar och aktien toppade storbolagslistan med en uppgång på runt 3,5 procent.

Bland de övriga storbolagen gick bankerna starkt och även telekomjättarna Telia och Tele2 handlades på plus.

I botten hamnade H&M som tappade närmare 3 procent. Även Alfa Laval och Getinge föll tungt. Det gjorde också Astra Zeneca, trots att en tjänsteman från USA:s regering uppgav sent i går kväll att läkemedelsjätten tillsammans med tre andra bolag börjar producera vaccin inom sex veckor.

Bland dagens rapportbolag märktes Avanza som i det närmaste trefaldigade sitt resultat i det andra kvartalet. Antalet kunder strömmade också in i nätbanken och facit blev en ökning med 68 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. Avanzas aktie rusade kring 13 procent.

Även investmentbolaget Creades, med Avanza som största innehav, fick en skjuts efter rapporten. Aktien steg runt 3 procent.

Bostadsutvecklaren JM:s omsättning kom procent högre än förhandstipsen. Rörelseresultatet blev dock sämre än väntat. Aktien pendlade mellan plus och minus men handlades under eftermiddagen upp runt 2,5 procent.

Godisjätten Cloetta har det fortsatt svårt i coronapandemins spår. Det justerade rörelseresultatet var högre än förväntningarna men bolaget flaggade samtidigt för ett svagt tredje kvartal. Aktien föll cirka 4 procent.

Idag 07:02
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Så påverkar börsraset din pension

Hur påverkas pensionen och sparandet efter måndagens börsras? Det svarar sparekonomerna Frida Bratt och Johanna Kull på i en DN-artikel.

Vad gäller tjänstepensionen finns det två potentiella scenarion, enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Antingen har man som de flesta tjänstepensionen i en fondförsäkring, där en stor del av placeringarna är viktade mot aktiefonder. Men är man ung och har långt till pensionen är det värt att sitta kvar i båten, oavsett vad som händer på börserna nu.

Det andra alternatviet är att placeringarna ligger i en mer räntefondsorienterad traditionell livförsäkring. Där har pengarna tagit mindre skada, men samtidigt har du inte fått särskilt mycket för ränteplaceringarna på lång sikt heller.

På frågan om premiepensionen behöver du inte ens titta på sina placeringar såvida du inte har en väldigt nischad pensionsportfölj och har gjort väldigt tydliga aktiva val, menar Kull.

I slutändan står premiepensionen för en liten del av pensionen, förklarar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Då gäller det att ha hög toleransnivå för risk. Har man dock nära till pensionsåldern kan det vara bra att vikta om från aktie- till räntefonder.

Slutligen, vad gäller privat sparande är det återigen åldern som spelar in, menar sparekonomerna. Är du nära pensionen är det bra att vikta om till räntefonder. Är du 35 år och sparar till pensionen är det klokt att hålla huvudet kallt och rida ut stormen.

– Månadssparande är det bästa vaccinet mot ont i magen på grund av börsoro, säger Johanna Kull.

10 mar