Bevaka
Astra Zeneca

Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
AI-utvecklingen

Nationell storsatsning på AI

Nu har startskottet gått för AI Innovation of Sweden, ett nytt nationellt center som ska boosta utvecklingen av artificiell intelligens i Sverige.

Till centret som ligger på Lindholmen i Göteborg har över 40 organisationer och företag, inom näringsliv, akademi och offentlig verksamhet, anslutit sig. Bland företagen finns bland andra Astra Zeneca, Ericsson, Essity, Volvo, Volvo Cars och Zenuity. Huvudfinansiär är Vinnova.

Fokus ligger på att öka den praktiska tillämpningen av AI genom att sprida kunskap och data, och genom samlokalisering och samarbetsprojekt.

Den nye digitaliseringsministern Anders Ygeman, som invigde centret i Göteborg, säger till Göteborgs-Posten att Sverige inte ska tävla om att vara bäst på kärntekniken inom AI men att vi däremot kan vara bättre på att dra nytta av AI:s möjligheter.

– All ny teknik omformar samhället, men det stora hotet mot jobben och välfärden vore att inte dra nytta av tekniken och halka efter istället. AI kommer också att skapa nya jobb, säger han.

Satsningen välkomnas av näringslivet, skriver Computer Sweden. Robin Blomquist, ansvarig för innovation och strategier på Evry, säger till tidningen att ”alla nu är mogna att prata om de konkreta resultat som AI kan ge”.

– Vi har insett att för att få till leveranser av AI brett så måste vi kunna lita på AI:n och ha en förståelse av vad det innebär. Nu har vi en nationell samlingsplats där akademi, stat och näringsliv kan samarbeta ur ett affärsperspektiv och det kommer att underlätta.

8 feb