Bevaka
Arbetsrätt

Erik Simander/TT
Det nya utstationeringsdirektivet

”Lön” för utländska arbetare dissas – av både fack och arbetsgivare

”Minimilön” döps om till ”lön” för utländska arbetare som jobbar tillfälligt i Sverige. Bland annat detta framgår av en ny utredning kring Utstationeringsdirektivet, som får tumme ned av både fack och arbetsgivare, skriver TT.

Det kan låta som en liten förändring men enligt Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind kan det försvåra väsentligt att hitta rätt personal.

– Det blir svårare att anlita utländsk arbetskraft, säger han till TT och pekar på att ”lön” i stället för ”minimilön” blir svårare att förhandla om.

Men enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är det ett viktigt steg för ett utökat skydd för utländska arbetare.

– Principen är lika lön för lika arbete på samma plats, sa hon vid en pressträff, där hon tog emot utredningen.

Men även från fackligt håll kommer kritik.

– Bi behöver en upprättelse av den svenska modellen – inte en halvmesyr, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT.

Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv konstaterar att bristen på arbetskraft redan i dag är ett problem för Sverige.

– Ändringarna i Utstationeringsdirektivet kommer att göra det svårare för utländska tjänsteföretag och förvärra den situationen ytterligare. Det kan slå mot bland annat den svenska byggsektorn och bostadsbyggandet, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

4 jun