Bevaka
Arbetsmiljö

SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
Den svenska arbetsmiljön

Studie: Kontorslandskap skadar samarbete

Öppna kontorslandskap hindrar snarare samarbete än främjar det, visar en studie från det amerikanska universitetet Harvard.

Spontana samtal ersätts av messande och mejlkonversation mellan arbetskollegor. Orsaken är att man inte vill störa de som sitter och jobbar.

Så vad innebär det då i praktiken?

Förbud mot att höja rösten och diskutera frågor ute på kontoret hämmar effektivt spontana konversationer, kreativitet och entusiasm. I spåren följer mer schemaläggande, enligt ackustikföretaget Logison.

– Jag tror i allmänhet att denna ”revolution” har gått för långt. Om du sitter i ett hav av människor kan du till exempel undvika distraktion genom att sätta på dig stora hörlurar. Du kan också försöka skapa ett intryck av du är väldigt upptagen. Faktum är att alla de signaler som vi sänder ut i ett öppet landskap gör oss mindre, inte mer, benägna att interagera med andra. Det är kontraproduktivt, säger en av forskarna bakom studien, Ethan Bernstein, i en intervju på Harvards hemsida.

Forskningen visar vidare att utbytet av känslig information minskar i ett öppet landskap, enligt Aram Seddigh på Stockholms universitet.

– Det blir svårare att prata om vissa saker. Det finns alltid en risk att någon hör, säger han till SU.

Han berättar vidare att interaktionen med studenter och universitetslärare minskar i ett kontorslandskap. Det är lättare att bjuda in studenterna till sitt kontor.

26 feb