Sverige hade den högsta arbetslösheten på 23 år under förra året, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen. I genomsnitt var 437 000 personer inskrivna som arbetslösa under 2020.
– Ett dramatiskt och allvarligt år på arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till TT.
De kommande månaderna spår hon dessutom att arbetslösheten stiger ytterligare en halv procentenhet – på grund av de hårdare coronarestriktionerna – till en topp kring 9,3 procent för sedan att landa på ett årssnitt på 9,0 procent.
Svenska företag måste kunna övervintra tills den akuta krisen är över och därför är det viktigt att se till att utbetalningarna av krisstöden inte dröjer så länge som de gör idag, betonar Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
– Det har ju beslutats om en hel del bra stöd men pengarna måste ut snabbare så att företagen inte tvingas säga upp ännu fler, säger hon till fPlus.
Situationen på arbetsmarknaden är ”väldigt dramatisk”, särskilt med tanke på att Sverige redan innan corona slog till var på väg in i en svag konjunktur, slår hon fast.
– Grupper som stod utanför redan då får jättesvårt att komma tillbaka. En stor grupp utrikesfödda, särskilt de med kort utbildning. Men även andra grupper med låg utbildning står utanför.
I december uppgick antalet personer som varit arbetslösa i mer än ett år till 175 000. Det är den högsta siffran sedan arbetslöshetens längd började mätas i statistiken 2009.
– Det är enormt dramatiskt! Med tanke på hur svårt det är för den som ”bara” har varit arbetslös i tre månader att få ett jobb så kommer de som har varit borta i mer än 12 månader att ha mycket svårt att komma in på arbetsmarknaden. Därför är det så viktigt att ta tag i det snabbt.