Bevaka
Arbetskraftsinvandringen

Sören Andersson
Arbetskraftsinvandringen

Hård kritik mot KD-förslag om arbetskraftsinvandring – ”Obegripligt”

Under fredagen presenterade Kristdemokraterna nya förslag för arbetskraftsinvandring som bland annat innebär att en myndighet återigen ska pröva behovet av arbetskraftsinvandring samt ett lönegolv om 35 000 kronor.

Men förslaget är helt fel väg att gå, anser Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– Det är förvånande och beklagligt att KD går ut med det här förslaget. Regeringen gick tidigare i veckan ut med direktiv till en utredning som i stort är positiv som ska svara på en hel del frågor och områden som vi ställer oss bakom. Men KD:s förslag är mycket olyckliga, säger han.

Mattias Dahl ifrågasätter att partiet vill riva upp reformen från 2008 som innebar att Sverige fick nya regler för arbetskraftsinvandring.

– Att KD nu vänder och inte längre ställer sig bakom den reform som genomfördes är beklagligt. Den som ska anställa är den som ska bestämma om den ska anställa en person. Att en myndighet ska göra det har vi prövat tidigare och det är inget framgångsrecept.

Det är inte heller politikernas uppgift att sätta löner, understryker Dahl.

– KD ger sig in i en statlig lönepolitik som vi på arbetsmarknaden, fack och arbetsgivare, har varit överens om att politiker ska hålla sig borta från. Det är väldigt olyckligt.

Konsekvenserna kan bli stora.

– Vi har en stor kompetensbrist i vårt land. Många arbetskraftsinvandrare i Sverige idag och som jobbar och gör rätt för sig, skulle få lämna Sverige. Det handlar om de som jobbar inom skogsnäringen, restaurangnäringen, men också många andra, säger Mattias Dahl.

7 feb