Bevaka
Arbetskraftsbrist

Lina Alriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetenskrisen

Mitt i kockbristen: Här är restaurangen som lånar ut kockar

Kockbristen är skriande i hela landet, men inte på Isaberg Restaurang. För första gången på sju år har de till och med övertalighet på kockar och lånar ut kockar till kollegor på andra anläggningar under lågsäsong.

Bakom framgången ligger ett kreativt samarbete. I Småland har nätverket Småland Resorts skapat ett lokalt snabbspår för nyanlända med tidigare erfarenhet av restaurangbranschen. Krögaren Hans Palmgren på Palmgrengruppen (där Isaberg ingår) är ordförande i Småland Resorts.

– Nu har vi trampat upp ett snabbspår som vi kan använda oss av även fortsättningsvis. Jag tror att det gäller att inte krångla till det för mycket, vi har fokuserat på det praktiska handlaget och det har bevisligen fungerat bra, säger han.

– De fick varsin råvarukorg och uppmaningen att laga vad de ville. Vi tittade på om det fanns något kockämne i dem. Hur arbetade de, hur hanterade kniven och hygienen?

Hans Palmgren betonar att samarbetat med kommunerna och Arbetsförmedlingen har fungerat smidigt.

– Det handlar om att hitta rätt människor som vill hjälpa till, och det har vi lyckats göra här. Gislaveds kommun har till exempel ställt upp helhjärtat för att hjälpa oss, de inser att varje familj som kan försörja sig själva är en vinst för hela kommunen, säger han.

Samtidigt har de medverkande arbetsgivarna haft ett stort personligt engagemang.

– Vi har lagt ner mycket ideell tid. Det kan vara allt från att hjälpa till med körkort till att hitta en bostad, säger han.

Igår 13:30
Foto: Isabell Höjman/TT
Kompetenskrisen

”Arbetskraftsbristen förvandlas till ett samhällshot”

Om fem år kommer det att saknas omkring 34 000 personer i hälso- och sjukvården, skriver Ingvar Persson i en ledare i Aftonbladet, utifrån siffror från Arbetsförmedlingen.

Han skriver vidare att det också kommer att saknas 23 000 pedagoger, 10 000 socialarbetare och 9 000 personer inom IT-sektorn. ”Allt som allt räknar Arbetsförmedlingens analytiker med en brist på runt 100 000 personer med olika yrkeskompetens”, skriver han.

Ingvar Persson skriver att om det saknas med än 30 000 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kommer ”hela samhället att drabbas”. Samma sak om det saknas mer än 20 000 pedagoger. Han anser att två anledningar till problemet är att yrkesgrupperna lärare, sjuksköterskor och socialsekreterare är kvinnodominerande och att de har haft ”alldeles för lite betalt i förhållande till utbildningskrav och ansvar”.

Arbetskraftsbristen inom dessa yrken, anser Ingvar Persson, håller på att förvandlas till ”ett samhällshot” och det går inte att rekrytera så pass många från utlandet att det skulle täcka för det framtida behovet. Inte heller kan högskolor och universitet på några år ”stampa fram” tillräckligt många extra lärare eller sjuksköterskor.

”Villkoren för anställda i välfärden – framför allt kvinnor – måste självklart vara så bra att det blir attraktivt att både utbilda sig och stanna i jobbet”, skriver han.

7 feb