Bevaka
Arbetskraftsbrist

Framtidens arbetsmarknad

Allt fler nobbar anställning – gigjobben tar över

Arbetsmarknaden är i förändring – allt fler väljer att starta eget och frilansa istället för att söka anställning. Detta för att allt fler arbetstagare söker frihet och flexibilitet istället för trygghet, vilket i sin tur ställer nya krav på arbetsgivare och beslutsfattare, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Företaget Tingent har en enkel affärsmodell – att matcha egenanställda konsulter med uppdragsgivare inom telebranschen. Sedan förra året har de haft en kraftig ökning av ansökningar från utvecklare som söker uppdragsgivare – på hela 110 procent.

Enligt forskaren Anders Parment, vid Stockholms universitet, är gigjobben här för att stanna. Dagens arbetssökande är fortfarande ute efter trygghet, men man är också redo att prioritera annat så som arbetsmiljö, sociala nätverk och arbetsplatsens lokalisering. Något som gigjobben kan erbjuda.

Men den ökande efterfrågan på flexibilitet och frihet innebär också nya krav på företag. Arbetsgivare måste ändra sin syn på gigjobbare och gigekonomin, bland annat för att kunna stävja rekryteringssvårigheterna, skriver Dagens Industri.

– Att företag inte riktigt lyckats ställa om gör att vi har en onödigt stor arbetskraftsbrist. Företagen måste bli bättre på att utvärdera sitt behov och se möjligheterna istället för svårigheterna med att ta in tillfällig arbetskraft, säger Stefan Westerberg, seniorekonom vid Stockholms Handelskammare, till Dagens industri.

23 jul