Bevaka
Arbetsgivarfrågor

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om arbetsgivaravgiften

Osäker effekt av om sänkta arbetsgivaravgifter

Företag som anställer unga, nyanlända eller långtidsarbetslösa får sänkt arbetsgivaravgift från 31 till 10 procent under de två första åren. Det står klart sedan Centerpartiet fått igenom sänkningen i budgetförhandlingarna. Men det finns kritiker som anser att effekten av åtgärden är osäker, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Skatterna på att anställa människor är för höga och Centerpartiet har länge prioriterat frågan om sänkta arbetsgivaravgifterna, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Sänkta arbetsgivaravgifter har dock provats förr. Redan under den första alliansregeringen infördes halverade arbetsgivaravgifter för unga under 26 år – en reform som fick både ris och ros.

Näringslivet och företagen var nöjda och fick möjlighet att anställa fler, men IFAU drog 2013 slutsatsen att det blev för dyrt. Kostnaden blev runt tio miljarder kronor och åstadkom mellan 6 000 och 10 000 arbetstillfällen – vilket blir omkring 1,5 miljoner kronor per jobb.

– Jag vill delvis vända mig mot den bilden. Jag vill hävda att reformen var bristfälligt utvärderad och de fåtalet utvärderingar som gjordes var under brinnande finanskris. Men visst har vi tagit intryck av kritiken och nu har vi skruvat och förfinat skattesänkningen just till förmån för dem som anställer folk som är nya på arbetsmarknaden, säger Emil Källström.

Johan Lidefelt är nationalekonom vid Svenskt Näringsliv och är försiktigt positiv till den nya satsningen, som kallas ingångsavdrag.

– Förslaget bekräftar att Sveriges höga skatter är ett problem för sysselsättningen. Sänkta kostnader för att anställa kan bidra till ökad sysselsättning, vilket är positivt. Dock har den här typen av riktade skattesänkningar mot unga prövats förr med begränsad framgång, säger han.

13 sep 2019