Bevaka
Apotea

Pär Svärdson Malin Hoelstad/TT
Sveriges entreprenörer

Han är Sveriges bästa entreprenör

E-handelskungen Pär Svärdson, grundare av Adlibris och Apotea, har utsetts till Sveriges främsta entreprenör vid den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year 2019.

Juryns motiverade sitt val med följande ord: ”En idéspruta som älskar att få bolag att växa och bli bättre – så kan Pär Svärdson beskrivas. Han har förändrat en hel bransch och knäckt koden för snabb tillväxt. Trots sina framgångar har Pär Svärdson fortsatt stora ambitioner, inte minst när det gäller miljö och hållbarhet. Pär Svärdson är en superb serieentreprenör som skapat inte bara ett, utan två miljardföretag.”

Nu kommer Pär att representera Sverige i den internationella tävlingen i Monaco.

Under galan, som hölls under torsdagskvällen i Blå hallen i Stockholms stadshus, delades även priser ut till Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott, Bästa internationella tillväxt och Family Enterprise Award.

För första gången i Sverige utnämndes också ”Årets sociala entreprenör”. En utmärkelse som delas ut till
entreprenörer som grundat ett företag som har en kärnverksamhet som bidrar till ett bättre samhälle
och där de sociala vinsterna är lika viktiga som de ekonomiska.

Årets kvinnliga stjärnskott blev stockholmaren Pernilla Ramslöv från Nox Consulting AB. Företaget är ett nätverk för frilansande it-konsulter, med cirka 2 000 egenföretagare i nätverket.

– Det känns fantastiskt. Jag känner mig så stolt över mitt team. Det här är ett kvitto på att det vi gör är rätt, säger hon om priset.

Vad är ditt bästa tips för nya entreprenörer?

– Anställ personer bättre än du själv!

30 jan
Teodor Axlund
Sveriges entreprenörer

E-handelskungen vinner entreprenörspris – ”en energikick”

E-handelskungen Pär Svärdson möttes med rungande applåder när han på måndagskvällen kammade hem revisionsbyrån EY:s regionala pris Entrepreneur of the Year i Stockholm.

– Det är fantastiskt. Jag är otroligt stolt över vårt team som har gjort detta möjligt. Det ger mig en energikick att veta att vårt företag uppskattas så högt av en sån kompetent jury. Det ger oss en kraft att fortsätta, säger han till fPlus efter att han stigit ner från scenen.

Svärdson, grundare av både Adlibris och Apotea, har varit en driftig entreprenör redan i tidig ålder. När han var 16 år lånande han 50 000 kronor av sin pappa för att starta aktiebolaget Svärdson Management Captital, som senare kom att bli Adlibris.

Men på den tiden stod entreprenörskap inte lika högt i kurs som det gör idag, berättar han.

– Jag tror att Sverige har haft ett bra företagsklimat med starka förebilder. Men när jag var liten på 1970-80-talet genomgick Entreprenörssverige en dipp. Men utmärkelser som dessa är ett kvitto på att samhället återigen har en positiv syn på företagandet, säger han.

Svärdson hoppas att hans nya utmärkelse kan inspirera andra att jaga sin entreprenörsdröm.

– Det här priset är ett sätt att avmystifiera företagandet att visa att företagandet inte är något svårt och ouppnåeligt.

Vilka är dina tre bästa råd för att bli en framgångsrik entreprenör?

– Det första är att våga ta steget. Du kan inte lyckas om du inte börjar någonstans. Det andra är att omge sig med värdefulla kollegor som brinner för din affärsidé. Utan dem är det inte möjligt att gå vidare, säger han.

Pär Svärdsons tredje råd är att satsa på tillväxtbranscher i stället för att uppfinna om hjulet i befintliga sektorer.

– Det är lättare att lyckas om man ger sig in i nya branscher som som e-handel eller verksamheter som grön energi och hållbarhet. Då har man större chans att lyckas.

Tror du att du kommer nå hela vägen till finalen?

– Ja men det tror jag. Jag gillar att vinna.

25 nov 2019