Bevaka
Andreas Hatzigeorgiou

Coronavirusets spridning – Sverige

Reserestriktionerna hävs: ”Åh fy fasen vad skönt”

Glada miner, lättnad och ett hopp om framtiden. Regeringens besked om att reserestriktionerna i Sverige tas bort möts med öppna armar från besöksnäring och transportföretag.

Det gick en samfälld suck av lättnad genom transportföretagen och besöksnäringen idag när beskedet om hur vi kan resa i Sverige i sommar presenterades: Från och med den 13 juni tillåts symptomfria personer att resa fritt i landet. Borta är alltså den tidigare tvåtimmarsgränsen som hittills närmast lamslagit resebranschen inför den viktiga sommarperioden.

– Åh vad härligt, det är underbart, åh fy fasen vad skönt, säger Menette von Schulman, som tillsammans med sin man Carl driver hotell St Clemens i Visby, Gotland till sajten besöksliv.

Liknande reaktioner hörs från Transportföretagen som bland annat organiserar landets bussföretag, rederier och flygbolag.

– Det nya beskedet innebär även att företag inom transportsektorn har ökade möjligheter att överleva krisen och att samhället har sina transporter kvar när det blir aktuellt med en återstart, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Det har varit en oviss väntan på hur sommarens restriktioner skulle utformas. Ett första besked skulle kommit för en vecka sedan, den 29 maj men sköts fram till idag. Det skapade ytterligare oro och gjorde att branschen väntade sig ett dystert besked, men det förbyttes istället i lättnad.

Det innebär å andra sidan inte att corona-faran är över i Sverige. Det personliga ansvaret och kravet på social distansering ligger kvar, liksom att inga större grupper än 49 personer är tillåtna. Om spridningen åter tar fart är regeringen beredd att återinföra restriktionerna som gällt hittills.

Nu återstår att se om regeringens beslut också innebär att den svårt sargade besöksnäringen kan återhämta sig och förhoppningsvis komma på fötter igen

– Det skapar förutsättningar för besöksnäringen att åtminstone locka inhemska turister, vilket är väldigt viktigt. Samtidigt så kvarstår problemet med att maj månad också varit väldigt svag och inte täcks av regeringens omställningsstöd. Därför vore det klokt att förlänga det stödet för ytterligare en tid, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

4 jun
Den svenska våldsvågen

Svenskarnas dom: Januaripartierna klarar inte kriminaliteten

Allmänhetens förtroende för januaripartiernas förmåga att hantera trygghets- och säkerhetsfrågor är lågt, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare.

– De senaste årens grova publika brott i form av skjutningar, sprängdåd och personrån påverkar Sveriges attraktionskraft negativt. Därför är det av största vikt att prioritera trygghetsfrågorna, för det går att vända skutan, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, till fPlus.

2 030 personer har svarat på Novusundersökningen beställd av Stockholms Handelskammare. 83 procent uppger att det är viktigt eller mycket viktigt att prioritera lag och ordning.

De fyra januaripartiernas hantering av sakfrågan får ett svagt betyg. Snittbetyget stannar på 2,21 av 5, vilket inte når upp till godkänt, och 57 procent anger att de har ett lågt eller mycket lågt förtroende.

Även när det kommer till att identifiera och straffa brottslingar blir betyget lågt. Här blir det 2,07 i medelbetyg. 60 procent svarar att de har ett lågt eller mycket lågt förtroende för regeringens och samarbetspartiernas förmåga.

– Politiskt finns en stor enighet om att det behövs fler poliser och det har tillkommit många utbildningsplatser. Dessvärre fylls inte platserna. Planerna på att göra utbildningen för ordningsvakter radikalt mycket dyrare utgör ett problem eftersom det är dåligt tajmat, säger Andreas Hatzigeorgiou till fPlus.

4 feb