Bevaka
Andrea Leadsom

STF / AFP
Maktstriden efter May

fPlus reder ut: 10 toppkandidater och hur de ser på Brexit

Det konservativa partiet i Storbritannien, Tories, letar ny partiledare efter Theresa May och i går fastställdes vilka 10 politiker som kandiderar.

På torsdag genomförs den första omröstningen där konservativa parlamentariker steg för steg ska rösta tills bara två kandidater återstår. Dessa kandidater ska sedan alla partimedlemmar ta ställning till.

Valet kommer ha stor påverkan på Storbritannien, men också på resten av EU eftersom personen omgående kommer behöva ta tag i de strandade Brexitförhandlingarna.

fPlus listar vilka som kandiderar och vad de säger om Brexit:

Boris Johnson
Den favorittippade Boris Johnson har bland annat varit borgmästare i London och en av de ledande rösterna för att Storbritannien skulle lämna EU. Efter folkomröstningen 2016 blev han utrikesminister, en post som han lämnade efter kritik mot Theresa Mays hanterande av Brexit. Johnson menar att Storbritannien bör lämna EU i oktober, med eller utan ett avtal och menar att Storbritannien inte tänker betala den överenskomna utträdessumman till EU innan man når en överenskommelse kring gränsen på Irland.

Jeremy Hunt
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt har varit minister men med olika portföljer sedan 2010. Han röstade nej till att lämna EU men säger sig vara pånyttfödd som Brexitanhängare. Inte heller han vill se en hård Brexit, men vad han vill se har han varit aningen tystare kring.

Michael Gove
Michael Gove är Storbritanniens miljöminister och har innan dess bland annat varit utbildningsminister och justitieminister. Han har varit parlamentsledamot sedan 2005 och var en av de ledande personerna i Brexit-kampanjen. Gove tillhör de som tydligast stöttat Theresa May under senare år, han stöttade utträdesavtalet med EU och säger sig vara beredd att skjuta upp Brexit bortom 31 oktober ifall det krävs för att undvika ett avtalslöst Brexit.

Dominic Raab
Dominic Raab är Brexitminisern som avgick i november 2018 eftersom han var missnöjd med hur regeringen skött Brexit. I likhet med Johnson säger sig Raab vara beredd på en hård Brexit i november ifall man inte lyckas omförhandla utträdesavtalet med EU. Han har dessutom sagt sig vara villig att kringgå det brittiska underhuset ifall det krävs för att få igenom Brexit.

Sajid Javid
Javid har en bakgrund inom finanssektorn, har varit parlamentsledamot sedan 2010 och inrikesminister sedan förra året. Likt många andra föredrar han en hård Brexit framför ingen Brexit alls och avfärdar tankarna om att skjuta upp Brexit längre än till 31 oktober.

Andrea Leadsom
Detta blir andra gången som Leadsom kandiderar. Hon kandiderar även förra gången det konservativa partiet skulle välja partiledare men förlorade mot Theresa May. Leadsom menar att utträdesavtalet med EU inte kommer kunna omförhandlas och vill därför se ett oordnat utträde under ordnade former, det vill säga ett avtalslöst Brexit men där man skriver separata avtal kring kritiska frågor som exempelvis medborgares rättigheter.

Matt Hancock
Hancock är 40 år och därmed den yngsta kandidaten. Han är hälsominister sedan juli förra året och röstade för att Storbritannien skulle stanna i EU i folkomröstningen 2016. Hancock vill se ett omfattande frihandelsavtal med EU snarare än att Storbritannien ingår i en tullunion och säger sig vara beredd att förhandla med Labour för att nå en lösning.

Mark Harper
Harper är den enda kandidaten som inte varit minister men han har däremot varit parlamentsledamot sedan 2005. Harper förespråkar att en kort uppskjutning av Brexit för att kunna nå ett avtal med EU. Samtidigt menar att underhuset bör kunna säga ja eller nej till ett avtal men att Storbritannien bör lämna utan ett avtal ifall man inte lyckas komma överens.

Esther McVey
Den tidigare tv-personligheten och affärskvinnan Esther McVey var pensionsminister i Theresa Mays regering fram till november förra året. Hon har beskrivit Brexit som ”en fantastisk möjlighet” och är den enda kandidaten som förordar ett avtalslös Brexit. Om hon blir premiärminister lär förhandlingarnas tid vara förbi och förberedelserna för en hård Brexit intensifieras.

Rory Stewart
Rory Stewart har varit vice guvernör i Irak och blev minister för internationell utveckling den 1 maj i år. Stewart var motståndare till Brexit under folkomröstningen 2016. Han menar att det är omöjligt att nå en ny uppgörelse innan den 31 oktober och vill därför se ett uppskjutet Brexit och förhandla med såväl fackföreningar som Labourparlamentariker för att nå en mjukare Brexit

10 jun 2019