Bevaka
Anders Sannerstedt

Inrikes

SD-experten:”Det finns en hel del trevare ute”

Anders Sannerstedt är statsvetaren som specialiserat sig på Sverigedemokraterna. I en intervju med fPlus kommenterar han valresultatet.

Vilka slutsatser kan man dra av valresultatet vad gäller Sverigedemokraterna och dess väljare?

– Utan att i detalj gå in på allt som kräver mer tid att analysera så kan man notera att ingen större förändring skett vad gäller andelen kvinnor och män bland deras väljare, det brukar variera men runt 60-70 procent av väljarna är män och det står sig, nu är andelen 63-64 procent.

– Det är nästan ännu tydligare att SD har svårt i de tre storstäderna, även om de gått fram i Stockholm och Göteborg så har de fortfarande svårt i städerna. Jag har även ett intryck av att skillnaden mellan stad och land kan ha ökat. Stödet är mycket starkare på landsbygden än i tätorter. Det är slående om man tittar på hur det ser ut i Skåne. De verkar väldigt starka utanför städerna, och är inte speciellt framgångsrika i Landskrona och är klenare i Lund. Men i en del mindre orter och bruksorter har de gått fram mycket. Detta är mitt tidiga intuitiva intryck, att skillnaden mellan stad och land har ökat.

När vet man mer om detta säkert?

- En del kan man se när man börjar analysera ordentligt närmaste tiden, men man kan eventuellt få vänta något år på mycket av helhetsanalysen kring väljarna. Man får ha lite tålamod, forskningen är inte alltid så blixtsnabb.

Vad betyder det att partiet går framåt i flera kommuner och landsting?

– Det har blåst en valvind som gjort att de går framåt i hela riket, det finns undantag men valvinden brukar blåsa likadant överallt. Effekten av detta är att det är mer sannolikt att de hamnar i vågmästarställning. Det blir svårare att förhandla om ett styre om man inte försöker inkludera SD. Det kommer vara enstaka som inkluderar partiet men inte så vanligt, tror jag.

– I landstinget tror jag nästan inte att man någonstans kommer inkludera dem, men i kommunerna känner man sina Sverigedemokrater och vet att det är vanliga människor. Och det är inte så märkvärdigt, äldreomsorgen ska skötas och gatorna planeras, det som inte har med invandring eller EU att göra är inte lika laddat.

– Det finns en hel del trevare ute nu. KD i Sölvesborg tyckte ju tidigare att man skulle samarbeta men då var partiet snabbt framme och tog dem i örat. Om vi tittar vi på Landskrona så har Treklövern låtit sig underrättas om vad SD tycker i olika frågor, man har inte kompromissat men man har haft idéer som man säkert varit mer restriktiva med att lägga fram förslag om man vetat att SD inte varit positiva till dem. Men det är mycket symbolik och troll i ord som kompromiss, samtal och förhandlingar. Treklövern har hanterat det skickligt och fått kvitto på det i valresultatet, Liberalerna har nu gått fram kraftigt. Även Landskronaborna tycker att det varit bra. SD har inte vuxit så mycket där, deras bästa val var 2006.

– Ett annat kommunalt exempel är när Moderaterna och ett par andra allianspartier i Hässleholm försökte ta makten med SD men sprack på att en av SD:s medlemmar hade skelett i garderoben.

– Det man också vet är att när det gäller Malmö så vill M gärna ta över och då behöver man SD, man har vädrat tanken långt innan valet och jag tror man kommer att försöka men det är möjligt att förhandlingarna visar att det inte finns någon framkomlig väg, och det är tveksamt om man får med Centerpartiet och Liberalerna.

Sverigedemokraterna har enligt mätinstituten varit svåra att mäta. Nu hamnar de närmare 18 procent medan det funnits mätningar uppemot 24 procent, vad går det att dra för slutsatser om detta? Är man som parti nöjd med valresultatet?

– De är besvikna, det tror jag. De har ju litat på mätningarna. Och de som förutsåg Sverigedemokraterna bäst 2014 (YouGov) de hade sämst träff nu.

Vad beror denna och andra missar i uppskattandet av opinionen på?

– Det finns två tolkningar: det ena är att alla opinionsinstitut infört en korrigeringseffekt för att kunna mäta Sverigedemokraterna bättre och därför tagit i för mycket. Det andra är att en del människor, när det drar ihop sig till valdagen, tänker att det ändå är bäst att stödja sitt gamla parti. Men det får vi inte veta på ganska länge. Min grundsyn var att YouGovs paneler var sunda och det finns faktorer man inte känner till. Det är jättesvårt att göra vallokalsundersöknngar som träffar helt rätt.

Vilka frågor under denna valrörelse har varit särskilt viktiga för SD:s väljare?

– Det viktigaste är alltid invandringspolitiken och alla frågor kopplade till den. Sedan vet vi att SD:s väljare är anhängare av välfärdsstaten och vill ha den förstärkt och är intresserade av sjukvården. Och sjukvården har varit en jättestor fråga denna valrörelse är mitt intryck, vilket bidragit till Kristdemokraternas framgång detta val. EU-frågan och SD:s förslag om Swexit tror jag däremot inte har spelat så stor roll i det här sammanhanget.

Vad kan man förvänta sig av partiet under de kommande veckorna när det kommer till talmansfrågan?

– Min tro är att Sverigedemokraterna kan påverka talmansvalet. Gissningsvis får vi en spännande talmansomröstning med en kandidat från S, en från M och en från Sverigedemokraterna. Men i en avgörande votering kommer SD dra tillbaka sin kandidat och då stötta en M-kandidat. S kommer i så fall få en post som förste vice talman och en andre vice talmanspost går till SD.

– Man kan också tänka sig att blocken gör upp om en talman, då det skett tidigare har det varit så att man behållit en tidigare talman som man haft förtroende för. Men nuvarande talman, Urban Ahlin, lämnar riksdagen så det kommer inte vara möjligt denna gång. Man kan också tänka sig att största blocket får utse talmanskandidat. I så fall kommer SD inte ha något att säga till om.

13 sep 2018