Restaurangägaren Jonas Hamlund driver två restauranger i Sundsvall. Efter ett väldigt tufft år tvingas han nu varsla all sin personal.
– Emotionellt var det kanske som mest tufft i våras, när ingen visste hur länge det skulle pågå. Över sommaren kunde vi tanka lite kapital och vi återfick en del hopp, även om vi var extremt trötta efter våren då vi jobbade mycket. Men prognoserna för en andra våg såg ju positiva ut då, berättar Jonas Hamlund för Svenskt Näringsliv.
De nya restriktionerna som innebär att alkohol inte får serveras efter klockan 22 och gränsen på 8 personer slog hårt mot restaurangerna.
– När regeringen om och om igen kommunicerar att det är livsfarligt att gå på restaurang så har vi inte längre någon möjlighet att bedriva vår verksamhet. I praktiken stänger de ned oss, och denna gång i 3,5 månad då alkoholstopp gäller till utgång av februari, säger Jonas Hamlund.
Nu vill restaurangägaren se mer konkreta förslag på hur verksamheter ska kunna överleva pandemin. Han föreslår exempelvis en fast ersättning per tom stol eller tomt hotellrum.