Bevaka
Alf Svensson

 Acko Ankarberg Johansson (KD) Foto: Ana Cristina Hernández
Inrikes

Så håller sig KD relevant i debatten

Riksdagens fyraprocentsspärr har blivit ett orosmoln för Kristdemokraterna. För fPlus berättar partiets sekreterare, Acko Ankarberg Johansson, om hur de försöker hålla sig aktuella i debatten och varför äldrepolitiken är så viktig.

Vilken fråga anser du har hamnat i skymundan under valrörelsen?

– Det som jag saknar i debatten är äldrefrågan. Vi driver ämnet från KD:s sida men när media inte visar problemen tycker jag att man missar en viktig fråga.

– Den här regeringen har inte heller lämnat ett påtagligt avtryck vad gäller äldrepolitiken. Bland annat saknas äldreboenden, men vi har också den ekonomiska biten - flera 100 000 pensionärer lever på lägstanivån, garantipensionen, och det är väldigt tufft. Trots att vi kristdemokrater driver den här frågan hårt hamnar den fortfarande inte högt upp i dagordningen.

Har KD svårt att höras i mediebruset?

– År 2014 gjorde vi ett dåligt val och därför gjorde vi en valanalys där vi kollade vilka som var våra starka frågor och såg att dessa inte räckte i opinionen. Ska man lyckas måste man också lägga till sådant som är aktuellt i debatten.

– Det var också det vi gjorde. 2015 och 2016 när många flyktingar drabbades av kriget i Irak och Syrien hade vi svar på ”hur ska Sverige kunna bidra i det här”. Vi tänkte på vad vi skulle göra med IS och hur Sverige skulle kunna bistå med JAS-gripen. När Transportstyrelsen blev aktuell i somras var det vi som var drivande i de frågorna.

– Transportstyrelsen och utrikespolitiken är kanske inte det som man främst har sett KD i men det är också ett uttryck för att händer det något som är aktuellt ska vi gripa tag i det och ge det ett kristdemokratiskt svar. Och när vi själva får formulera vad det är för frågor som vi anser vara viktigast kommer vi alltid att återkomma till äldrefrågor, sjukvård och familjepolitik.

Många säger att det är fler väljare som delar KD:s värderingar än vad det är som röstar på partiet. Varför väljer de inte KD?

– Om vi bara visste det skulle vi ha ändrat på det! Det finns säkert många förklaringar. Många är osäkra på vår hållning vad gäller abort eller homosexualitet och det innebär att man i slutändan väljer bort partiet i stället för att ställa frågor till oss och få svar på vad vi tycker. Alf Svensson gjorde att vi förändrade synen på till exempel abort och att vi numera står bakom den svenska lagstiftningen.

– Sedan är det allmänt inte så känt om kristdemokrati i Sverige som det är i andra europeiska länder. Det vanligaste missförståndet när man möter folk är att de säger att ”jag tycker att ni har en jättebra politik men jag kan inte rösta på er eftersom jag inte går i kyrkan eller tror på Gud”. Vi är inte ett kristet parti i det avseende att vi är kyrkliga eller har en trosuppfattning men det faktum att vi heter Kristdemokraterna gör många osäkra.

Borde ni byta namn?

– Nej, det borde vi inte. Kristdemokratin startade som en reaktion efter andra världskriget mot det förtryck som skedde i nazismens och kommunismens namn. Det tänker vi inte slarva bort och den politiken bygger på kristna värderingar.

Hur oroliga är ni över att hamna under fyraprocentsspärren?

– Det är vi inte. Däremot jobbar vi hårt för att det inte ska ske. I dag ser det mörkt ut men vi har haft det så under lång tid och det är mycket arbete som återstår. Vi tar inte lätt på frågan.

Om ni skulle hamna under riksdagsspärren, vad händer med KD då?

– Då åker vi ur riksdagen men jag är säker på att vi finns i kommuner och landsting. Men det är något som vi inte grunnar på eftersom det inte är så vi planerar vår tid.

Vad är alliansen utan KD?

– Ingenting. Dels för att våra röster behövs för att kunna ha en allians och dels för att vi fyra partier kompletterar varandra. Vi är överens om mycket men sedan har vi olika tyngdpunkter. När vi sätter oss ned och förhandlar inför valet slås vi av hur roligt det är. Vi har upptäckt att alla fyra behövs. Den nuvarande regeringen har inte upptäckt samma sak.

6 jul 2018