Bevaka
Aktiespararna

Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Massiv kritik mot nye Swedbankbasen: Tar kompisstyret till ny nivå

”Swedbanks penningtvättshaveri har ju blottat allvarliga sprickor: bristande etik, svag ägarstyrning och ett jävsdoftande kotteri av gamla kollegor utspridda på strategiska poster. Det är också detta som borde ha diskvalificerat Jens Henriksson som ny vd”, skriver Andreas Cervenka i en kommentar i DI.

Han fortsätter med att beskriva Jens Henriksson som en del av problemet:

”Det finns två sätt att tolka utnämningen av Jens Henriksson som ny vd för Swedbank. Antingen är läget i banken ännu allvarligare än vad vi har förstått. Eller så är sjukdomsinsikten i banken fortfarande noll.”

I Ekot för Aktiespararna fram att Jens Henriksson inte har rätt bakgrund.

– Han saknar erfarenhet av att leda och utveckla bankrörelser som vi tror är viktigt som vd, eftersom ordföranden Göran Persson inte har det. De har likartad bakgrund och då finns risken att man inte utmanar varandra tillräckligt mycket genom att ha olika perspektiv i olika frågor. Det blir en svaghet i ledningen av banken, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

I SvD skriver Birgitta Forsberg att Swedbank ska ledas av två socialdemokrater som inte kan mycket om bank.

”I ett läge då många trodde att Swedbank skulle välja ett bankproffs som vd, en person som kunde räta upp allt som gått fel, valde Göran Persson i stället en man ur de egna leden”, skriver Birgitta Forsberg.

29 aug 2019