Bevaka
Aktier

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

10 tips för högre pension

Skjuter du lätt upp pensionsplanerna på framtiden? Här ger Söderberg & Partners 10 raka tips så att du kan vända på trenden och säkra en stabil framtida ekonomi.

1. Se till att du har koll på läget

Ju tidigare du får koll på din pension – desto större möjlighet har du att påverka den. Börja därför med att göra en samlad bild av dina pensioner online. Det är bara några knapptryck bort.

2. Säkerställ att du har tjänstepension

Arbetsgivaren kan antingen erbjuda tjänstepension via kollektivavtal eller erbjuda en helt egen lösning. Oavsett, se över din nuvarande eller framtida arbetsgivares pensionsplan och kolla om den är konkurrenskraftig.

3. Glöm inte bort det privata sparandet

Att spara tidigt och regelbundet kan göra stor skillnad. Två exempel på sparformer är att sätta undan pengar i ett investeringssparkonto (ISK) eller spara pengar i en kapitalförsäkring.

4. Spara extra till pensionen genom löneväxling

Om du misstänker att din pension kommer att bli låg eller om du vill gå i pension tidigare kan du öka ditt sparande via löneväxling.

5. Se över ditt försäkringsskydd

Att byta till billigare försäkringar eller ta bort försäkringar kan vara ett sätt att minska försäkringskostnaderna och öka pensionsinbetalningen.

6. Se över avgifterna i ditt pensionssparande

För höga avgifterna i äldre försäkringar riskerar att nalla på pensionspengarna. En lösning kan därför vara att flytta till försäkringar med lägre avgifter.

7. Tänk till kring din risknivå

Det finns en grundprincip om att hög risk genererar hög avkastning. Se därför löpande över både risknivå och fördelning mellan aktier och räntebärande placeringar.

8. För över premiepension mellan makar

Om det är stora inkomstskillnader mellan dig och den du är gift med, går det föra över sin premiepension till den med lägre inkomst. Även det är ett sätt att höja pensionen.

9. Planera och optimera pensionsuttaget

I dag ser vi en stigande trend där människor tar ut sina pensioner tidigare och begränsar sina uttag till 5–10 år istället för att ta ut det livsvarigt. Om du överväger detta fundera ett extra varv kring uttagstiden så du inte står utan resurser efter sista uttaget.

10. Ta hjälp av en pensionsrådgivare

Om alla föregående exempel känns för svåra får det vara värt ta hjälp av en pensionsrådgivare som löser krångliga frågor som att ta risk, avgifter, löneväxling.

20 sep