Bevaka
Aktier

Säkerheten på nätet

Rapport: En av fyra vågar inte handla på nätet

Var fjärde svensk – 23 procent – avstår från att handla på nätet av rädsla för att bli hackad, skriver Tieto i ett pressmeddelande och hänvisar till en Sifoundersökning.

Oron är större bland äldre än bland yngre. För personer över 65 år är andelen som avstått från att handla online 28 procent, att jämföra med 17 procent för personer under 30 år.

– Black Friday innebär tyvärr högsäsong för bedrägerier på nätet och förhoppningsvis innebär det att nätbutikerna är förberedda med satsningar på säkrare e-handelslösningar. Men även för oss som konsumenter finns några enkla knep som gör det säkrare att handla online, säger Oskar Ehrnström, säkerhetsexpert på Tieto Sverige, i pressmeddelandet.

Tieto listar fem tips för säkrare nätshopping:

1. Använd ditt sunda förnuft. Om erbjudandet verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det. Företag kommer exempelvis inte erbjuda 75 procents rabatt på den senaste iPhonemodellen.

2. Leta efter låset Ta reda på att webbplatsen är säker genom att kontrollera säkerhetsinformation om webbplatsen. En säker sida markeras genom att adressen börjar med ”https://” och har ett litet hänglås bredvid adressen.

3. Tänk på var du är fysiskt  Handla inte över öppna trådlösa nätverk. På ett öppet nätverk kan en kunnig hackare få tillgång till dina personliga uppgifter, om de inte skickas krypterat. Undvik också att använda offentliga datorer.

4. Kolla upp nätbutiken Googla på nätbutikens namn och läs på innan du handlar. Har den exempelvis höga kundbetyg är det oftast ett gott tecken. Leta efter Trygg E-handel, en certifiering för nätbutiker som säljer varor och tjänster på nätet.

5. Akta dig för fejkadresser Kontrollera själva länkadressen till hemsidan. En del skapar fejksajter med adresser som liknar den officiella, till exempel genom att byta ut bokstäver eller använda andra domäner. Adresser med .se eller .com är att föredra.

21 nov
Anders Haskels aktier

fPlus nya krönikör: Aktien som står säker i börsturbulensen

På nytt har vi ett läge där börsen präglas av ökad osäkerhet. Som så ofta tidigare utlöses kursfallen av en kombination av olika orsaker. Risken för en inbromsning i ekonomin anses ha ökat och många företagsledare uttrycker sig mer försiktigt om framtiden än de gjort tidigare. Samtidigt är räntan på väg uppåt, framför allt i USA.

Hotet från ett handelskrig kastar marknaden mellan hopp och förtvivlan. Till detta kan nämnas sådant som osäkerhet kring brexitprocessen och Italiens budgetunderskott.

Det finns alltid ett stort inslag av psykologi i samband med nedgångar på börsen. Rädsla tar överhanden och leder till försäljningar som vi inte skulle ha gjort i ett ljusare klimat.

Ska jag sälja är kanske den vanligaste frågan jag får i detta läge. Standardsvaret är nej förutsatt att aktierna är tänkta att ägas under lång tid samt att personen som frågar inte mår dåligt av att se kurserna på sina aktier falla på kort sikt. Ett av mina viktigaste argument bakom strategin att behålla är att det för de flesta kommer att innebära en stor utmaning att lyckas med konsten att köpa tillbaka aktierna i ett mer gynnsamt kursläge.

Sedan gäller det naturligtvis att äga rätt aktier och som jag ser det bör basen i portföljen består av företag med något så när förutsägbara framtidsutsikter på åtminstone 4-5 års sikt. Att äga rätt kvalitetsföretag blir än mer viktigt under turbulenta tider.

Investmentföretaget Investor har historiskt sett varit en av de absolut bästa basinvesteringarna i en svensk aktieportfölj och kommer med hög sannolikhet att så vara även i framtiden.

Det spelar i stort sett ingen roll hur långt bakåt i tiden vi tittar. Alla som har ägt Investor-aktien sedan början av 2017 eller längre och även de flesta som inhandlat aktien i år har en avkastning som slår börsens genomsnittsaktie.

Med en kärna bestående av företag som hör till de ledande inom sina respektive områden ser förutsättningarna mycket bra ut även framöver.

Drygt 70 procent av tillgångarna finns inom den grupp som Investor benämner Noterade Kärninvesteringar. De tre största innehaven som i tur och ordning är Atlas Copco, ABB och SEB svarar i sin tur för en tredjedel av de totala tillgångarnas värde. För att en långsiktig investering i Investor ska bli framgångsrik är det nästan nödvändigt att dessa tre innehav får en i alla fall hyfsad utveckling.

Det samma gäller onoterade Mölnlycke, verksamt inom sårvård och engångsprodukter vid operation. Baserat på Investors bedömning av marknadsvärdet väger Mölnlycke tyngst i portföljen av samtliga innehav inklusive de noterade bolagen.

Även om relativt få innehav har stor påverkan på Investoraktiens framtida värdeutveckling är det naturligtvis viktigt hur portföljen totalt sett utvecklas. Bland de onoterade innehaven finns vid sidan om Mölnlycke ytterligare några bolag, däribland rullstolsföretaget Permobil, som nått en storlek där fortsatta framgångar får ett tydligt genomslag på substanstillväxten.

Av betydelse är också Investors investeringar i riskkapitalbolaget EQT:s olika fonder som under lång tid gett ett rejält kassaflöde tillbaka till Investors aktieägare.

Aktien har som jag varit inne på under lång tid levererat en avkastning som slår de flesta aktieinvesterares avkastningskrav. Den långsiktiga stabiliteten i Investor speglas dessutom av utdelningen som höjts varje år sedan 2009 då den var oförändrad jämfört med finanskrisåret 2008.

Vid aktuell kurs strax under 400 kronor handlas aktien till en rabatt närmare 25 procent i förhållande till substansvärdet. Även om det kommer att finnas kvar en rabatt är aktien långsiktigt attraktiv på nuvarande nivå.

6 nov