Hur många ungdomar är arbetslösa idag? Ingen vet exakt, för olika myndigheter räknar olika. Och i en tid när ungdomsarbetslösheten skenar blir det ett problem, skriver Arbetsmarknadsnytt.
SCB och Arbetsförmedlingen har två olika sätt att definiera om en person är arbetslös och även olika sätt att ta fram uppgifterna. Medan Arbetsförmedlingen räknar de som är inskrivna och aktivt söker jobb, så ringer SCB runt varje månad till ett utvalt antal personer och genomför en ”arbetskraftsundersökning”. I den ställs bland annat frågor om personen har jobb eller söker jobb. Myndigheten beräknar sedan utifrån svaren antalet arbetslösa i sin helhet. Det är SCB:s siffror som är den officiella svenska statistiken som lämnas till EU.
– Därför måste vi vara tydliga med vilken siffra som hänvisas till. Annars blir det lätt att blanda ihop äpplen och päron, säger Eva Uddén Sonnegård, forskare på Ratio med stor erfarenhet av att tolka just siffrorna från arbetsmarknaden, till Arbetsmarknadsnytt.
Om skillnaderna i statistiken över det totala antalet arbetslösa i Sverige inte är alarmerande stor, blir den definitivt ett problem när det kommer till ungdomsarbetslösheten. Den är just nu närmast galopperande eftersom det främst är unga och de som står i begrepp att ta ett steg in på arbetsmarknaden som har tagit den första och hårdaste smällen av pandemins effekter.
Sifferkrånglet späds på av att Arbetsförmedlingen och SCB har olika åldersmått. Arbetsförmedlingen räknar dig som ungdom om du är mellan 18 och 24 år medan SCB har urvalet 15 – 24 år. I sin tur gör det att siffrorna varierar stort, från drygt 20 procent upp till drygt 30 procent.
– Det sätter i sin tur fokus på de intervjuer som SCB gör. Hur ställs frågan? Och de som svarar – till exempel ungdomar – hur ser de på sig själva, som lediga eller arbetslösa, säger Eva Uddén Sonnegård.