Bevaka
AI-utvecklingen

Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
AI-utvecklingen

Nationell storsatsning på AI

Nu har startskottet gått för AI Innovation of Sweden, ett nytt nationellt center som ska boosta utvecklingen av artificiell intelligens i Sverige.

Till centret som ligger på Lindholmen i Göteborg har över 40 organisationer och företag, inom näringsliv, akademi och offentlig verksamhet, anslutit sig. Bland företagen finns bland andra Astra Zeneca, Ericsson, Essity, Volvo, Volvo Cars och Zenuity. Huvudfinansiär är Vinnova.

Fokus ligger på att öka den praktiska tillämpningen av AI genom att sprida kunskap och data, och genom samlokalisering och samarbetsprojekt.

Den nye digitaliseringsministern Anders Ygeman, som invigde centret i Göteborg, säger till Göteborgs-Posten att Sverige inte ska tävla om att vara bäst på kärntekniken inom AI men att vi däremot kan vara bättre på att dra nytta av AI:s möjligheter.

– All ny teknik omformar samhället, men det stora hotet mot jobben och välfärden vore att inte dra nytta av tekniken och halka efter istället. AI kommer också att skapa nya jobb, säger han.

Satsningen välkomnas av näringslivet, skriver Computer Sweden. Robin Blomquist, ansvarig för innovation och strategier på Evry, säger till tidningen att ”alla nu är mogna att prata om de konkreta resultat som AI kan ge”.

– Vi har insett att för att få till leveranser av AI brett så måste vi kunna lita på AI:n och ha en förståelse av vad det innebär. Nu har vi en nationell samlingsplats där akademi, stat och näringsliv kan samarbeta ur ett affärsperspektiv och det kommer att underlätta.

8 feb
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
AI-utvecklingen

Allt fler småföretag tar steget in i robotåldern

Småföretagare intresserar sig allt mer i att inkludera robotar i sina verksamheter, rapporterar Dagens Arbete.

Runtom i landet köar företagarna till konferenser som visar hur man kan ta del av Robotlyftet, ett statligt bidrag som syftar till att öka automationen bland små och medelstora.

– Det är en tydlig tendens nu att småföretag köper fler robotar, det är en del av företagens ökade automation, säger Niclas Fager, försäljare på ett av världens största robotföretag, Kuka.

Redan nu finns bred palett av branscher som har tagit klivet mot robotiseringen. Från en svetsfirma i Dalarna, en grävskoptillverkare i Hälsingland till en träindustri i Västmanland, berättar automationsexperten Bernt Henriksen för tidningen.

Samtidigt varnar han för att skaffa en robot för sakens skull. Det gäller att först skapa förståelse för varför man automatiserar och öppna för delaktighet och engagemang bland de anställda kan robot ses som en möjlighet snarare än ett hot.

– Om folk får vara med och ställa krav då blir det också deras baby. Något man vårdar, säger Henriksen.

För den som oroar sig för att automatiseringen hotar antalet jobbtillfällen, bör det nämnas att allt inte är så svart och vitt.

På Västerdalarnas Mekaniska har lanseringen av en första robot frigjort de anställda från jobb som människan ändå inte är skapt för, enligt medarbetaren Jonny Eriksson.

– Det är bra att det blir lite modernt, vi måste ta det här steget, det är helt nödvändigt. Det känns som om många mindre verkstadsföretag är kvar i 90-talet. Jag tror att det börjar ändras nu. .

23 jan