Bevaka
Agenda

Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om offentligt slöseri

Statliga klimatsatsningar får kritik – ”ren idioti”

SvD har i en granskning gjort ett nedslag på Naturvårdsverkets många vidlyftiga finansieringar av klimatförbättrande åtgärder i samhället.

En av dem handlar om när myndighetens miljösatsning Klimatklivet finansierade förbundet Agenda 2030:s gycklarföreställningar, som skulle leda till kraftigt minskade utsläpp hos befolkningen i Västmanland. I utbyte mot myndighetens bidrag lovade förbundet att själva finansiera projektet med ideellt arbete för motsvarande 1,2 miljoner kronor.

Problemet var att de tillgodoräknade sig pengarna på ett godtyckligt sätt, bland annat genom att redovisa att publiken bidragit med totalt 264 000 kronor till projektet genom obetald arbetstid när de såg föreställningarna.

Flera personer som SvD har talat med beskyller Naturvårdsverket för att inte ha varit tillräckligt kritisk mot dessa glädjekalkyler.

– En motfinansiering måste ha ett riktigt ekonomiskt värde. Detta låter som något som gränsar till ren och skär idioti, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Han får medhåll av Björn Carlén, miljöekonom på Konjunkturinstitutet.

– Som ekonom och skattebetalare blir man upprörd. Det här riskerar att ge miljö- och klimatpolitiken dåligt rykte, säger han.

I nuläget ska Naturvårdsverket har tagit bort möjligheten att finansiera projekt med påstådd ideell arbetstid, enligt Nanna Wikholm, projektledare på Klimatklivet.

20 jan
Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Socialdemokraterna saknar en sammanhållen berättelse

I söndagens SVT Agenda deltog Stefan Löfven för att tala om gängkriminaliteten och det dödliga våldet. I veckan har han blivit kritiserad för att blunda för problemen och skjuta bort ansvaret. Statsministerns intervju på söndagskvällen var ”en plågsam upplevelse” skriver Sydsvenskans ledarsida.

”I ett läge med upprepade mord på öppen gata, bomber och granater, måste en statsminister visa ledarskap” skriver Sydsvenskan och menar att Löfvens resonemang om skolan och arbetslöshet som förklarande faktorer inte håller. Andra europeiska länder har högre arbetslöshet, men färre dödskjutningar än Sverige.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida skriver att Löfven ”såg ut att bita sig i tungan för att inte säga något som skulle uppröra en endaste miljöpartist”. Vidare menar han att statsministern framställer det som att han inte har förstått de stora samhällsförändringarna, ett framträdande som troligtvis inte kommer gynna Socialdemokraterna i nästa val.

Karin Phil på Göteborgs-Postens ledarsida ställer sig frågan vad som händer om Socialdemokraterna aldrig återhämtar sig. Vad blir Sverige för land då? Utan en tydlig plan och ett helhetsperspektiv riskerar Socialdemokraterna att bli ett 15-procentsparti.

”Ett parti måste ha en uppfattning om verkligheten, och förklara varför det behövs. Socialdemokraternas styrka har varit att göra det moderna Sveriges historia synonym med sin egen (...) Nu håller inte den historien längre” skriver Karin Phil.

21 nov 2019