Bevaka
Agenda

Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Socialdemokraterna saknar en sammanhållen berättelse

I söndagens SVT Agenda deltog Stefan Löfven för att tala om gängkriminaliteten och det dödliga våldet. I veckan har han blivit kritiserad för att blunda för problemen och skjuta bort ansvaret. Statsministerns intervju på söndagskvällen var ”en plågsam upplevelse” skriver Sydsvenskans ledarsida.

”I ett läge med upprepade mord på öppen gata, bomber och granater, måste en statsminister visa ledarskap” skriver Sydsvenskan och menar att Löfvens resonemang om skolan och arbetslöshet som förklarande faktorer inte håller. Andra europeiska länder har högre arbetslöshet, men färre dödskjutningar än Sverige.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida skriver att Löfven ”såg ut att bita sig i tungan för att inte säga något som skulle uppröra en endaste miljöpartist”. Vidare menar han att statsministern framställer det som att han inte har förstått de stora samhällsförändringarna, ett framträdande som troligtvis inte kommer gynna Socialdemokraterna i nästa val.

Karin Phil på Göteborgs-Postens ledarsida ställer sig frågan vad som händer om Socialdemokraterna aldrig återhämtar sig. Vad blir Sverige för land då? Utan en tydlig plan och ett helhetsperspektiv riskerar Socialdemokraterna att bli ett 15-procentsparti.

”Ett parti måste ha en uppfattning om verkligheten, och förklara varför det behövs. Socialdemokraternas styrka har varit att göra det moderna Sveriges historia synonym med sin egen (...) Nu håller inte den historien längre” skriver Karin Phil.

21 nov 2019