Sverige har brist på el på så vis att den “inte finns där den behövs, när den behövs”. Det säger M-ledaren Ulf Kristersson i en debatt med MP-språkröret Per Bolund om den svenska energipolitiken i Agenda.
Kristersson menar att det är en konsekvens av nedläggningarna av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals. Per Bolund säger att överföringen av el från norra till södra Sverige har varit för dålig, men att kapaciteten ökar i takt med investeringar på förnybar el. Problemen är övergående säger han.
Kristersson säger att M ska gå till val på att “stoppa den svenska elbristen”, men det löftet ger inte Bolund mycket för.
– Det är ingenting som Ulf kommer göra, han drömmer om reaktorer som inte finns, och som kanske kommer att byggas 20 år in i framtiden.
Bolund säger också att regeringens satsningar på förnybart har visat sig fungera i praktiken, med ökad export.
– Var kommer då bristen ifrån? Vad är det vi pratar om isåfall, det är väl uppenbart att vi har problem, svarar Kristersson.
Kristersson får medhåll av Lina Håkansdotter, avdelningschef hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, som varnar för digra konsekvenser av en avveckling kärnkraften.
– Regeringen förhalar nödvändiga beslut om lagring av utbränt kärnbränsle. Resultatet kan bli att svensk kärnkraft stängs ned redan om tre år. Det skulle få mycket allvarliga konsekvenser, inte bara för klimatet utan också för jobb och välstånd i Sverige, säger hon och fortsätter:
– Vi vet att elanvändningen kommer att öka kraftigt framöver. För att möta det behöver vi en leveranssäker energimix med både förnybara och fossilfria energislag. Utan kärnkraft och vattenkraft klarar vi det inte.