Bevaka
1900-talet

Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot äganderätten

Hela listan: De äger mest skog i din kommun

Staten, kommuner, stora bolag och adelsfamiljer äger den mesta skogsmarken i Sverige, skriver Dagens Industri som sammanställt en lista över de största skogsägarna.

Listan gäller de 100 största skogsägarna i landet och de tio största i varje kommun.

Sammanställningen visar att statliga Sveaskog inte oväntat är den största markägaren med 4,3 miljoner hektar följd av Bergvik Skog Västs med 1,9 miljoner hektar och SCA med 1,6 miljoner hektar.

Cirka hälften av de svenska skogarna ägs av familjer och privatpersoner. Som privatperson placerar sig bilhandlaren Fredrik Skanse från Kristianstad högst upp med sin 27:e plats. Han äger drygt 19 000 hektar i Värmland.

Fördelningen mellan privata bolag, staten och privata skogsägare håller sig ganska lika år till år, uppger Gunnar Rutegård, jägmästare på Lantmäteriet.

– Enligt förvärvslagstiftningen måste juridiska personer i princip lämna ifrån sig lika mycket mark som de köper in. Det är reglerat sedan början av 1900-talet, då man inte ville att bolagen skulle köpa för mycket skogsmark, säger han.

Enligt Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, är skogsägare – både privatpersoner och företag – långsiktiga i sitt ägande.

– Många skogsfastigheter, oavsett storlek, går från generation till generation. Självklart säljs fastigheter ibland på öppna marknaden, men generationsskiften är jättevanligt, säger han till Di.

22 okt 2018
De kooperativa företagen

Expert: Kooperativ lockar unga entreprenörer

I Sverige har kooperativ inte riktigt slagit igenom, till skillnad från andra länder där det är en stor och en väletablerad företagsform, skriver Driva Eget. Här finns bland andra jätteföretag som franska banken Groupe Crédit Agricole, spanska Mondragon och kinesiska Huawei. I USA jobbar var tionde person i ett företag som ägs av de anställda själva.

Men nu ökar intresset för kooperativ i Sverige. Det kan man tacka delningsekonomin för, menar Gordon Hahn, ordförande i Coompanions, som är en rådgivning för att starta kooperativ.

– Allt pekar på att medarbetarägda företag är minst lika lönsamma och innovativa som konventionella företag. Man anställer fler personer, de anställda trivs bättre och man överlever i en högre grad, säger han till Driva Eget.

Airbnb och Uber brukar anges som exempel på delningsekonomi men Gordon Hahn anser att det är privata verksamheter – en ägare har skapat plattformen och tar emot alla betalningar. Han menar att i ett plattformskooperativ delar i stället många ägare en gemensam plattform, där varje deltagare fakturerar för sina tjänster.

– Unga idag vet knappt vad en tillsvidareanställning är. Plattformstänket har fått dem att se kooperativet som ett attraktivt sätt att engagera sig. Entreprenörskapet är jättespännande. När folk går ihop får man en centrifugalkraft som slår allt som enmansföretagare kan göra, säger Gordon Hahn till Driva Eget.

8 okt 2018