Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om arbetstiden

System för korttidsarbete efterlyses akut

Det saknas ett system för stöd till företag vid tillämpning av korttidsarbete i Sverige. Något som finns i ett flertal EU-länder samt i viktiga konkurrentländer som USA, Kanada och Japan.

Det skriver Svenskt Näringsliv vice vd Mattias Dahl i debattartikel i tidningen Arbetet.

Konsekvensen blir att anställda riskerar att bli uppsagda vid till exempel arbetsbrist istället för att kunna behålla sina anställningar genom korttidsarbete

Den förra metalbasen Anders Ferbe har utrett frågan och kommit fram till ett förslag som är konkurrensneutralt i förhållande till viktiga konkurrentländer.

Förslaget innebär bland annat att arbetstiden max ska kunna kortas med 60 procent och lönen som mest med 20 procent.

Mattias Dahl ställer sig frågan varför inte förslaget genomförs. Särskilt i åtanke med att den globala ekonomin visar flera tecken på att dämpas relativt kraftigt.

Han menar att erfarenheter från tidigare tuffa konjunkturnedgångar avskräcker där i grunden konkurrenskraftiga gått omkull med uppsägningar av personal som följd.

Toppnyheter

Camilla Stoltenberg. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Norsk myndighetschef om svenska linjen: ”Liknar vår”

I Norge har 19 personer per en miljon invånare dött i covid-19 medan samma siffra är 79 i Sverige, rapporterar SVT:s Aktuellt. Trots det säger Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkehelseinstituttet, att det är för tidigt att säga om landet har lyckats i kampen mot viruset.

Att landet hittills ändå har hållit ner dödstalen mer än i Sverige tror hon bland annat beror på att man tidigare införde tvingande lagstiftning och mer omfattande åtgärder. Stoltenberg lyfter också att det var regeringen som fattade besluten, vilket gjorde att de fick stort genomslag bland befolkningen.

Men:

– Vi tror inte att det är så stor skillnad på Sveriges och Norges strategi som det ofta framställs som.

Igår 19:30
Ann Linde och Stefan Löfven/Ulf Kristersson. TT
undefined

M: Nationell testning krävs – nu måste regeringen leda

Sverige måste genomföra storskaliga tester för covid-19, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt. Han är positiv till att fler tester ska utföras, men oroar sig för att det går för långsamt.

M-ledaren menar att det i nuläget saknas både kapacitet och organisation för att det ska bli verklighet i landet. Forskare, myndigheter, företag och civilsamhället måste nu gå samman i ett ”helt unikt nationellt arbete”, fortsätter Kristersson, som menar att hans parti kommer göra allt för att det ska bli verklighet.

”Men det är regeringen som måste ta ledningen för arbetet. Tiden går, Sverige kan inte vänta.”

Igår 17:17
Illustrationsbild: Drottninggatan i centrala Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studie: 2,5 procent bar på coronaviruset i Stockholm

2,5 procent av stockholmarna bar på coronaviruset i en ny studie som gjordes i förra veckan, avslöjade Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff enligt SVT Nyheter.

Men enligt statsepidemiologen Anders Tegnell har betydligt fler smittats sedan dess.

– Det vi vet är att dubbleringstiden är på sex, sju dagar så i dag bär mellan fem och tio procent på viruset, säger Anders Tegnell enligt SVT.

773 personer ingick i studien som gjordes mellan den 27 mars och den 3 april.

Igår 18:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer