Den svenska konjunkturen

Sysselsättningen i byggbranschen dämpas

Byggbranschen håller på att bromsa in. Flera rapporter visar att det högtryck som rått i ett par år mattas av. Nu kommer uppgifter om att sysselsättningen dämpas, uppger Byggindustrin.
– Jag har inte hört någon som redan säger att de ska varsla personal om uppsägning men KI-barometern visade att sysselsättningsplanerna i byggföretagen dämpats och det finns inte några tydliga signaler om behov av nyanställningar. Det är ju en viss omsvängning jämfört med de senaste åren då det allmänt varit brist på folk, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier.
Byggindustrin uppger att det blivit svårare att sälja nyproducerade bostäder jämfört med de senaste åren. Nyligen visade Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer och Stockholms Handelskammares Stockholmsbarometer att byggföretagen får in allt färre uppdrag.

Toppnyheter

HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Analyser: Erdogan blir den nya sultanen efter segern

Recep Tayypi Erdogans seger i presidentvalet är skrämmande inte bara för Turkiet utan även för omvärlden, skriver The Guardians utrikeskommentator Simon Tisdall. Han beskriver Erdogan som en diktator.
”Sedan han kom till makten för 15 år sedan har Erdogan gått från att vara den lokala mobbaren till ett geopolitiskt hot. Under sitt koleriska och bittra styre har Turkiet slutat vara en pålitlig vän till Europa och USA.
Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé skrvier att valsegern tar Turkiet ett steg mot att bli totalitär regim. ”Valet i dag gör Erdogan till den nya sultanen”, skriver han.
Hamadé pekar dels på åtgärderna som vidtagits sedan militärkuppen, med nedtystning av medier samt fängslande av tusentals, och dels på de utökade befogenheter han nu får. En konstitutionell reform ger nämligen den vinnande presidenten utökad makt, bland annat över militär och polis.

Igår 21:02
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Erdogan utropar segern efter ”lektion i demokrati”

Recep Tayyip Erdogan har utropat segern i det turkiska presidentvalet, enligt AFP. Men enligt oppositionen är långt ifrån alla röster räknade, och Erdogan hänvisar till inofficiella resultat.
Vid en presskonferens meddelade presidenten att valdeltagandet varit rekordstort, nästan 90 procent, och beskrev hela valet som en ”lektion i demokrati”. Det rapporterar The Guardian.
Med 94 procent av rösterna räknade får den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan över 52 procent av stödet. Därmed ser han ut att kunna undvika en andra valomgång. Främsta utmanaren Muharrem Ince får drygt 30 procent av rösterna.
Vinnaren blir den förste presidenten att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentämbetet efter en kritiserad omröstning i fjol – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsendets oberoende och för Turkiet närmare enmansvälde.

Igår 19:43
Jabar Amin, arkivbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

OSSE kritiserar Turkiet för att ha stoppat Jabar Amin

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, kritiserar Turkiet för att ha stoppat MP-politikern Jabar Amin från att resa in i landet i torsdags. Det rapporterar nyhetsbyrån AP. Amin skulle ha observerat dagens president- och parlamentsval som en del av OSSE:s delegation.
Den svenske politikern stoppades på Atatürk-flygplatsen i Istanbul, fråntogs sitt pass och tvingades återvända till Sverige.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är favorittippad i valet men pressas hårt. Enligt en del bedömare har oppositionen en reell chans att utmana om valet går till en andra omgång. Samtidigt är världens blickar riktade mot transparensen i valet, skriver AFP. De första resultaten väntas sent i kväll.

Igår 10:36
Läs mer om Valet i Turkiet
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018

M-ledaren toppar näringslivets förtroendelista

Moderaternas Ulf Kristersson är den partiledare som har överlägset högst förtroende bland företrädare i näringslivet. Hela 79 procent av de tillfrågade i DI-barometern uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom – en uppgång med 4 procentenheter sedan i våras.
Även Annie Lööf (C) har höga förtroendesiffror: 48 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Lägst förtroende har statsminister Stefan Löfven med endast 12 procent som uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom.
Enligt DI återspeglar Kristerssons höga förtroende och Löfvens låga förtroende att näringslivet i stor utsträckning röstar borgerligt.

Igår 15:15
Sören Andersson/TT Alliansens partiledare.
Valet 2018

PM Nilsson: ”Nästa regering blir bättre”

Det finns snart en historiskt stor majoritet för klassisk borgerlig politik, menar PM Nilsson på Dagens Industris ledarsida.
Han tror på en kommande regering som bland annat lägger ner Arbetsförmedlingen, återställer och utvecklar rot- och rut-avdragen, investerar i höjd försvarsförmåga och höjer straffen.
Enligt PM Nilsson kommer en kommande regering att få mer gjort än den nuvarande regering om den spelar korten rätt och inte låter småpartier diktera politiken.

Igår 18:34
Ulf Kristersson och Stefan Löfven. TT
Valet 2018

Fortsatt mörka siffror för Löfven och Kristersson

Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna kämpar med vikande väljarstöd. Bilden bekräftas av en ny undersökning som Sifo gjort för Ekot. S backar för sjätte månaden i rad och landar på 24,9 procent, den lägsta siffran sedan februari 2016.
Moderaterna når 20,2 procent och är därmed bara 0,2 procent före Sverigedemokraterna.
Såväl S partisekreterare Lena Rådström Baastad som hennes moderata kollega Gunnar Strömmer förklarar de svaga siffrorna med det starka fokuset på migrationsfrågan hittills i valrörelsen.

Igår 14:39
Läs mer om Valet 2018

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bildbyrån
Fotbolls-VM 2018

”Starkaste markeringen ett svenskt landslag har gjort”

I väldigt många år har landslaget flackat med blicken när allvarliga frågor kommit på tal. Men i och med den gemensamma manifestationen till stöd för Jimmy Durmaz och mot rasism och hat visade laget att det har en ryggrad och en röst, skriver Aftonbladets sportkrönikör Simon Bank.
”Vi står enade, vi är Sverige, sa Jimmy Durmaz, och hans lag stod bakom honom, i den starkaste markering ett svenskt landslag någonsin gjort”, skriver Bank.
I Expressen skriver Noa Bachner att angreppen på Durmaz inte bör komma som en överraskning för den som observerat hur nationalistiska och rasistiska opinioner flyttat fram sina positioner under senare år. Men det gör dem inte mindre skrämmande”, konstaterar han.
”Ni hör väl varningsklockorna? Ni ser väl det vansinniga?”, skriver Bachner och menar att det som hände inte handlar om fotboll, utan om de allt mer aggressiva politiska vindar som blåser i en den svenska samhällsdebatten.

Igår 21:22
JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM 2018

Svenska lagets protest sprids över världen

Medier över hela världen har under dagen rapporterat om hur Jimmy Durmaz och det svenska landslaget gick ut i en gemensam protest som svar på hoten och hatet som Durmaz utsatts för efter matchen mot Tyskland. Flera medier hyllar Durmaz personliga tal om att han inte accepterar hot och hat som riktats mot honom och hans familj.
”Den svenske mittfältaren Jimmy Durmaz levererade ett kraftfullt budskap mot rasism”, skriver exempelvis brittiska The Guardian.
Andra fokuserar på att hela laget stod bakom Durmaz.
”Detta är en grupps gemensamma svar på hat mot en av dess medlemmar”, skriver franska Le Parisien.

Igår 19:20
TORU HANAI / BILDBYR N
Fotbolls-VM 2018

Polen ute ur VM efter storförlust mot Colombia

POL 0–3 COL | Det blir inget spel i åttondelsfinalerna i VM för Polen, som inför mästerskapet pekats ut som en outsider. Laget förlorade med hela 3–0 i kvällens match mot Colombia och därmed är det återstående matchen mot Japan utan betydelse för polackerna.
– Polen är en av turneringens besvikelser, konstaterade C mores expert Hasse Backe efter matchen.
Colombia tog ledningen strax före halvtidsvilan genom en nick från Yerry Mina. I andra halvlek pressade Polen på för ett kvitteringsmål, men istället var det Colombia som gjorde både 2–0 och 3–0 genom stjärnorna Falcao och Cuadrado.
För Colombia lever fortfarande hoppet om en åttondelsfinal inför den avslutande matchen mot Senegal.

Igår 17:37
Läs mer om Fotbolls-VM 2018
Illustrationsbild: Person som kysser marken efter landstigning i Malaga. JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
EU:s asylpolitik

EU-länder ställer sig bakom förslag om asylcenter

Det finns inte tid att invänta på total enighet mellan EU:s 28 medlemsländer i migrationsfrågan. Det var signalen från Tyskland och Frankrike inför söndagens toppmöte i Bryssel, där drygt hälften av länderna finns representerade.
– Det kommer att bli avtal mellan två eller tre länder om hur vi kan hjälpa varandra, säger förbundskansler Angela Merkel på väg in till det hastigt inkallade mötet.
En av frågorna på dagordningen är hur nya asylsökande ska tas emot och hanteras av EU. Enligt AP får ett förslag om att inrätta asylcenter utanför EU, till exempel i Nordafrika och Albanien, stöd från flera av länderna på mötet.
Tanken är att centren ska avgöra om en asylsökande är en flykting med skyddsbehov eller om det rör sig om en ekonomisk flykting. Förhoppningen är att detta ska få migranter att avstå från den ofta farliga resan till EU.
Statsminister Stefan Löfven (S) sa i veckan att han inte utesluter tanken.
– Det beror alldeles på hur det organiseras, sa han till TT i onsdags.

Igår 16:33
YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
EU:s asylpolitik

EU-ledare möts i Bryssel för att diskutera migration

Ledare för 16 EU-länder samlas i Bryssel under söndagen för att diskutera en gemensamma linje i asyl- och migrationsfrågan.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger till Reuters att en stor del av mötet kommer att handla kring frågorna hur EU:s yttre gräns ska skyddas samt hur den illegala invandringen ska minskas.
– Vi kommer även att diskutera hur vi ska behandla varandra rättvist inom Schengen, hur vi kan hitta en rimlig balans, säger hon.
Med tanke på att alla länder deltar har flera ledare inför mötet tonat ner sannolikheten att en bred överenskommelse kan nås, skriver AFP.

Igår 14:51
Läs mer om EU:s asylpolitik