Swedbanks logga utanför det litauiska huvudkontor.  Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Swedbanks externa rapport ute – mycket maskat

Swedbank har släppt slutsatserna av sin externa penningtvättsrapport. Mycket i rapporten är maskat och vilka specifika slutsatser den externa granskaren FRA eller banken drar nämns inte i pressmeddelandet.

Enligt Swedbank är maskeringarna ”i enlighet med tillämplig lagstiftning och informationssäkerhet”.

I en bakgrundsinformation från Swedbank redovisar banken att man under 2017 och 2018 rapporterat in tusentals misstänkta transaktioner (totalt nästan 3 800) till myndigheter i de baltiska länderna – de flesta i Estland, skriver TT. Samtidigt har Swedbank avslutat kundrelationen med hundratals utländska bankkunder under de två åren.

Utredningen, som genomförts på kort tid av Forensic Risk Alliance, kommer bara en vecka före Swedbanks bolagsstämma. Flera bedömare har på förhand ansett att Swedbank borde lägga samtliga kort på bordet.

I det pressmeddelande som släpptes i samband med rapporten framgår det bland annat att styrelsen har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen och att banken ska tillsätta en specialiserad enhet mot finansiell brottslighet.

Bakgrunden till rapporten är SVT:s Uppdrag gransknings rapportering om att cirka 40 miljarder kronor ska ha tvättats genom Swedbank. Ett avslöjande som briserade i februari.

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer