Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Swedbankchefen slår ifrån sig

Mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till jätteskandalen i Danske Bank, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen slår ifrån sig. Budskapet är detsamma som tidigare.

– Jag känner mig lugn med hur vi jobbar med de här frågorna, säger hon till TT.

Hittills hemliga dokument, som Uppdrag granskning presenterar i onsdagens program, tyder på att Swedbank har haft samma typ av utländska kunder som misstänks ha tvättat pengar genom Danske Bank.

I dokumenten finns uppgifter om mängder av transaktioner i Baltikum 2007–2015 mellan Danske Bank och Swedbank, samt uppgifter om kunder som är brevlådeföretag med samma adress i Storbritannien – bolag som saknar telefonnummer och kontaktuppgifter, och inte tycks bedriva någon verksamhet.

Swedbankkunder har skickat cirka 300 miljoner kronor till ett 40-tal bolag på samma adress, enligt dokumenten. Det finns också ett tusental Swedbankkunder med konton i Baltikum – men som är registrerade utomlands, inte minst i slutna skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Belize. De har i många fall oklara ägare och verksamheter.

Det 50-tal Swedbankkunder som Uppdrag granskning identifierat som mest riskabla har slussat 40 miljarder kronor genom Swedbank.

– Jag känner inte igen mig i de uppgifterna, säger Bonnesen.

I en telefonkonferens för journalister och aktieanalytiker upprepar Birgitte Bonnesen samma budskap som hon hade i höstas när skandalen i Danske Bank exploderade – att Swedbank, precis som bankvärlden i stort, ständigt utsätts för penningtvättförsök och att banken då agerar och polisanmäler.

– Inget nytt har hänt sedan dess, säger hon.

Men hon övertygar inte aktiemarknaden, aktieraset tilltog snarare under tiden hon pratade och aktiekursen stängde slutligen över 13 procent ner.

Hon får frågan om Uppdrag gransknings uppgifter är felaktiga:

– Jag påstår inte alls att de ljuger, men det är svårt att kommentera något som vi inte har sett, säger Bonnesen.

Hon har varit i kontakt med den amerikanske finansmannen och visselblåsaren Bill Browder, som ligger bakom det nya materialet om de misstänkta penningtvättaffärerna. Och enligt henne kommer han inte stämma banken.

Birgitte Bonnesen har full förståelse för om människor blir upprörda över uppgifterna.

– Vi tar det här på fullaste allvar, säger hon.

Bill Browder vill, enligt Svenska Dagbladet, att Swedbank tillsätter en ny extern utredning för att gå till botten med uppgifterna, något Bonnesen inte utesluter helt.

Amerikanska myndigheter skulle, likt gentemot Telia för mutaffärerna i Uzbekistan, kunna kräva Swedbank på skadestånd. Men Swedbank har inte kontaktats av amerikanska rättsliga myndigheter, enligt Birgitte Bonnesen.

Den misstänkta penningtvätten blir nu föremål för brottsutredning från åklagare i Estland, rapporterar Reuters.

– Vi kan bekräfta att eftersom de publicerade uppgifterna har koppling till Danske Bank, så undersöker vi dem inom ramen för vår utredning av Danske, säger en talesperson för Estlands åklagarmyndighet.

Faktisk penningtvätt kräver att pengarna härstammar från brottslig verksamhet. En omständighet ser särskilt illa ut i Swedbankfallet, framgår i Uppdrag granskning. Minst 150 miljoner kronor har slussats från Danske Bank, genom den svenska banken, från nio namngivna bolag som kan knytas till en ökänd rysk kupp, Magnitskijaffären.

Den gick ut på att ryska statstjänstemän och kriminella pekades ut för att ha berövat ryska statskassan på omkring 2 miljarder kronor i skatt från Bill Browders investeringsfond. Sedan Browders skatterevisor Sergej Magnitskij kommit de misstänkta på spåren frihetsberövades denne och dog under misstänkta omständigheter i häktet 2009.

Browder säger till nyhetstjänsten Bloomberg att de belopp som figurerar i Uppdrag granskning sannolikt "bara är början". Han säger sig ha egna bevis som kopplar Swedbank till Danske Bank-fallet.

Browder säger till nyhetstjänsten Bloomberg att de belopp som figurerar i Uppdrag granskning sannolikt "bara är början". Han säger sig ha egna bevis som kopplar Swedbank till Danske Bank-fallet.

Fakta: Danske Bank-härvan

En internutredning visade i höstas att Danske Banks filial i Estland 2007–2015 misstänks ha tvättat omkring 200 miljarder euro (drygt 2 000 miljarder kronor). Filialen fick i tisdags order av landets finansinspektion att stänga.

Pengar misstänks också ha slussats via andra internationella storbanker. Härvan brottsutreds i bland annat Danmark, Estland och USA. Den amerikanska utredningen riskerar enligt bedömare att sluta med mångmiljardböter och sanktioner.

Kunderna som misstänks för att ha använt Danske Banks filial i Tallinn för penningtvätt kom bland annat från Ryssland och Azerbajdzjan.

Härvan har tvingat bort vd Thomas Borgen och styrelseordföranden Ole Andersen.

Danske Bank erkänner bristfällig kontroll, men förnekar brott.

Fakta: Magnitskijaffären

Skatterevisorn Sergej Magnitskij utredde på uppdrag av den amerikanske affärsmannen Bill Browder vad som hänt med omkring 2 miljarder kronor som skulle betalas i skatt till den ryska statskassan 2007 från hans fond Hermitage Capital.

Magnitskij kom fram till att bland andra högt uppsatta tjänstemän hade tagit pengarna. Anklagelserna vändes mot honom själv. 2009 avled Magnitskij i häktet, 37 år gammal. Den officiella dödsorsaken var hjärtattack men kritiker anser att han dog av misshandel och utebliven vård.

Fallet ledde till att USA belade de ryssar som anklagats för delaktighet i Magnitskijs död med inreseförbud och frös deras tillgångar. Moskva svarade med att förbjuda amerikaner att adoptera ryska barn.

Magnitskij fälldes 2013 postumt i rysk domstol, i en kritiserad dom.

Toppnyheter

Det svenska skattetrycket

Varningen: Anderssons skattehot bromsar tillväxten

Venture capital gör att Sveriges BNP är nästan 1 procent högre men andelen skulle kunna vara den dubbla. Problemet är att finansminister Magdalena Anderssons hot att höja kapitalskatterna skrämmer investerare, hävdar Svenska Riskkapitalföreningen, skriver DI.

– Allt prat som kommer nu, från framför allt finansministern, om att höja kapitalskatterna gör investerare mycket oroliga, säger Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.

Riskkapitalföreningen har beställt en rapport av analysföretaget Copenhagen Economics där det framgår att Sveriges BNP är 0,8 procent högre tack vare venture capital. Samtidigt skulle andelen kunna vara dubbelt så hög.

– Ska man dra en slutsats är det att beskattningen av kapital, företag och optioner bör förbättras för att säkerställa att svenska startup-bolag fortsätter att växa, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Nyligen gjorde Magdalena Andersson ett utspel om att en beskattning av kapitalinkomster skulle minska de ekonomiska klyftorna i landet.

– Svenska och internationella investerare, som pensionsfonder och försäkringsbolag, tvekar, så signalerna när det gäller kapitalbeskattning får otroligt snabbt konsekvenser, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

17 maj
Det svenska skattetrycket

”Slopad värnskatt ökar inte alls klyftorna”

Avskaffandet av värnskatten leder inte till att de ekonomiska klyftorna i samhället ökar. Effekten är minimal, skriver Jonas Frycklund, biträdande chefekonom, och Johan Lidefelt, nationalekonom, vid Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i DI.

Enligt Januariavtalet avskaffas värnskatten vid årsskiftet. Det kommer att sänka marginalskatterna och öka drivkrafterna för utbildning, jobb och företagande, menar debattörerna. LO vill ha kompensation för att motverka den negativa fördelningseffekt som sägs bli resultatet av skattesänkningen.

Men Svenskt Näringsliv har med hjälp av SCB:s analysverktyg Fasit analyserat den direkta effekten på inkomstfördelningen av att värnskatten avskaffas. Effekten är minimal. Sverige har en klart jämnare inkomstfördelning än OECD-snittet. Att avskaffa värnskatten påverkar inte ens rangordningen länderna emellan.

”Men vissa debattörer gråter krokodiltårar för att skapa grogrund för ’kompensation’ eller andra politiska åtgärder som hämmar jobb och investeringar”, skriver Jonas Frycklund och Johan Lidefelt i DI.

20 maj
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Ebba Busch Thor Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abortdebatten

”De andra är stressade av att det går bra för KD”

Ebba Busch Thor slår ifrån sig efter kraven på att markera mot KD-politikern och andre vice partiordföranden Lars Adaktusson. En granskning av DN visade att Adaktusson röstat emot i frågor om aborträtten oftare än andra svenska politiker i EU-parlamentet.

– Det är uppenbart att vi har politiska meningsmotståndare som är stressade över att det går bra för KD och vill vilseledda om var vi står i abortfrågan, säger Busch Thor till SVT.

Enligt Busch Thor är Adaktusson inte abortmotståndare. I stället följer han partiets linje om att socialpolitiska frågor inte ska behandlas på EU-nivå, säger hon. Samtidigt medger partiledaren att Adaktusson ”gjort fel” i vissa omröstningar. Hon menar att han vid en del omröstningar skulle ha lagt ner sin röst i stället för att rösta emot.

DN:s granskning har väckt starka reaktioner från såväl borgerliga partier som de rödgröna.

39 min
Demonstration för rätten till abort.  ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Abortdebatten

Analys: Abortkonflikt skapar skiljelinje inför 2020

De kontroversiella abortlagarna som har röstats igenom i flera amerikanska delstater har lett till starka protester och skapat en skiljelinje inför presidentvalet 2020, skriver Mazoe Ford i en analys i ABC News.

Hon menar att det demokratiska partiet ser en chans att mobilisera abortförespråkare och att detta blir viktigt i valet av presidentkandidat.

Amelia Thomson-DeVeaux skriver i en analys i FiveThirtyEight att de hårda abortlagarna inte kommer som en blixt från klar himmel. Hon menar att detta är ett resultat av en ny aggressiv strategi i kampen mot abort som har eskalerat under de senaste tio åren.

1 tim
TT
Abortdebatten

Trycket växer på KD att markera mot Adaktusson

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kräver att partiledaren Ebba Busch Thor (KD) markerar mot Brysselkollegan Lars Adaktusson (KD). Det efter att DN i en granskning visat att Adaktusson röstat emot i frågor som rör aborträtten vid 22 av 28 gånger mellan 2014–2019.

”De här mörka, benhårda konservativa krafterna måste hållas stången”, skriver Federley till TT och kräver att Busch Thor tydliggör om hon står bakom Adaktussons agerande.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver att Busch Thor tar avstånd.

– Det är som att kastas hundra år tillbaka i jämställdheten, säger han till DN.

Busch Thor kommenterade i går att KD står bakom den svenska aborträtten och att den som påstår något annat far med osanning.

4 tim
Läs mer om Abortdebatten
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Brexit - förhandlingarna

Konservativ sajt: Bojkotta val om May inte avgår i dag

Theresa May pressas att lämna premiärministerposten sedan hon lagt fram sitt senaste förslag till brexitavtal, föremål för en ny omröstning i parlamentet. Det skriver Bloomberg.

Det nya avtalet anses vara dömt att misslyckas och den inflytelserika sajten Conservative home har uppmanat Mays partimedlemmar att inte rösta i EU-valet på torsdagen om May ”inte är på väg att lämna innan dagen är slut”.

Bloomberg beskriver sajtens vädjan som en upptrappning av avgångskraven mot May.

41 min
Brexit - förhandlingarna

Tidningarnas hån mot May: ”Desperat och vilseledd”

Den brittiska premiärministern Theresa Mays nya brexit-förslag möttes med skepsis och hån i morgonens brittiska tidningar.

Tabloiden Daily Telegraph pryder förstasidan med rubriken: ”Desperat, vilseledd, utdömd”. Daily Express skriver: ”Belägrad Mays sista hurra”. Financial Times konstaterar mer återhållsamt: ”May eldar på Tory-raseri med eftergift om andra omröstning”

May presenterade det nya förslaget i ett tv-sänt tal i går. Om det nya förslaget röstas igenom i parlamentet så kommer ledamöterna också få ta ställning till en ny folkomröstning.

Omröstningen hålls i juni och blir fjärde gången May försöker få igenom ett brexit-avtal i parlamentet.

4 tim
Brexit - förhandlingarna

May ber i brev till Corbyn: Båda måste kompromissa

Theresa May vädjar om stöd i ett brev till oppositionsledaren Jeremy Corbyn, rapporterar Reuters.

”Jag har i dag visat att jag är villig att kompromissa för att kunna genomföra brexit för britterna”, skriver May i ett brev daterat med gårdagens datum.

Hon syftar på förslaget som hon la i går och som har beskrivits som den sista chansen att få igenom brexit.

May skriver till Corbyn: ”Jag ber dig att också kompromissa så att vi kan leverera vad båda våra partier lovade i våra manifest och för att återupprätta förtroendet för vår politik”.

Corbyn sa på tisdagen att han inte kommer att stödja förslaget och partikamrater till honom säger till BBC på onsdagen att Theresa May bör avstå från en fjärde omröstning om det brexitavtal som redan röstats ner tre gånger.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Förundersökning inleds mot SD:s Peter Lundgren

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot Peter Lundgren (SD), rapporterar Expressen.

– Det är en förundersökning om sexuellt ofredande, säger Maria Sterup, chefsåklagare till tidningen.

I går polisanmäldes Lundgren, som är SD:s toppnamn till EU-parlamentet, av en privatperson för sexuellt ofredande. Det efter att han erkänt att han tagit en partikollega på brösten, något som de båda tonat ner i ett videoklipp som SD publicerat.

Partiet har ännu inte kommenterat förundersökningen. Tidigare i dag sa däremot partiledaren Jimmie Åkesson att ”det är bra att det inte är media eller Peters politiska motståndare” som ska utreda det här, rapporterar P4 Jönköping.

1 tim
Kristina Winberg Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Winberg sparkad via mejl: ”Gör mig såklart besviken”

Den tidigare SD-politikern Kristina Winbergs kontakt med partiet har varit obefintlig sedan uteslutningen i helgen, säger hon i en intervju med Expressen. Hon fick beskedet om att hon skulle strykas från sin fjärdeplats på EU-kandidatlistan och uteslutas ur partiet via ett protokoll från verkställande utskottet som mejlades till henne.

– Det gör mig besviken så klart, jag tycker att de hade kunnat ringa mig, säger Winberg.

EU-parlamentarikern var den som berättade att partikollegan Peter Lundgren tagit på en SD-kvinnas bröst på en fest förra året. I ett videoklipp som SD publicerade i går anklagar SD-kvinnan och Lundgren henne för att ha svikit deras förtroende genom att gå ut med uppgifterna.

Enligt Wiberg tror många inom partiet att hon läckt till medier, vilket hon säger att hon inte har gjort.

SD har hävdat att Winberg agerat klandervärt men att det inte finns någon koppling till turerna kring Lundgren.

Idag 04:26
Emilie Pilthammar och Peter Lundgren. TT
Turbulensen i SD

Sölvesborgs M-topp: ”Ett spel för att misskreditera”

Sölvesborgs moderata kommunalråd Emilie Pilthammar tar SD-politikern Peter Lundgren i försvar efter att han medgett att han tagit en kvinnlig kollega på brösten i samband med en fest förra året.

”Som jag ser detta är det ett spel för att misskreditera någon. Timingen inför valet i detta är nämligen alldeles för tydlig. Någon har sparat detta för att sedan bete sig illa”, skriver Pilthammar i ett blogginlägg.

Hon kommenterar att SD-kvinnan som utsatts inte velat göra någon polisanmälan och att hon sagt att det hela är överspelat. Själv hade Pilthammar ”tagit tillbaka” om en vän tog henne på brösten på en fest, skriver hon. ”Rör du mig lite så rör jag dig och sedan hade jag skrattat.”

Idag 05:16
Läs mer om Turbulensen i SD
TT
EU-valet 2019

Strid om brexit först ut – valet kan bli lackmustest

Storbritannien är tillsammans med Nederländerna först ut att rösta i EU-parlamentsvalet. Redan på torsdag är det tänkt att britterna ska rösta i ett val som kommit att handla uteslutande om brexit.

De brittiska partierna har nu alla hållit sina sista politiska valmöten, skriver BBC. Nigel Farage, ledare för nya Brexitpartiet med opinionsmässig vind i seglen, uppmanade EU-skeptiska Tory-väljare att visa sitt missnöje i en ”fredlig politisk revolution” som sätter punkt för tvåpartisystemet.

Även Liberaldemokraterna hoppas att omröstningen kan rita om den politiska kartan nationellt. Partiledaren Vince Cable hoppas att en valframgång skulle tyda på ”ett större skäl för att stoppa brexit”.

Enligt Liberaldemokraterna deltog 3 000 personer i det sista kampanjmötet i Olympia i västra London.

The Atlantic skriver att omröstningen väntas vara ett lackmustest om var britterna står i brexit-frågan, en chans att vädra sina frustrationer.

3 tim
Förtidsröstning på Börshuset i Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

”Ge småpartier en chans att nå fram till väljarna”

Valsystemet måste göras om så att småpartier får en rimlig chans. Det skriver företrädare för nio mindre partier, däribland Medborgerlig Samling och Piratpartiet, i en debattartikel i Expressen.

Egna valsedlar och distribution av dessa kostar mycket pengar och i vallokalerna placeras valsedlarna ibland vid sidan om, vilket tvingar väljarna att gå till ”alternativ-hörnan”, skriver debattörerna.

De föreslår neutrala valsedlar eller en skrivare i vallokalen där väljare kan printa egna valsedlar. De vill också se utökade möjligheter till affischering inför val och en drastisk minskning av partistödet.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer