Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Swedbank städar i toppen – flera chefer får gå

Swedbank gör en genomgripande organisationsförändring efter penningtvättsskandalen. Antalet medlemmar i koncernledningen minskas från 17 till 14 och koncernriskchefen samt Baltikum-chefen får lämna.

Syftet är att skapa rakare och tydligare beslutsvägar och underlätta förverkligandet av bankens strategi, skriver banken i ett pressmeddelande.

Rekryteringen av en ny koncernriskchef och en ny chef för bankens verksamhet i Baltikum påbörjas omedelbart. Från och med i dag är Gunilla Domeij Hallros tillförordnad koncernriskchef och Jon Lidefelt tillförordnad chef för Baltisk bankrörelse.

Toppnyheter

Personal på sjukhus i Wuhan, flygbild över nya sjukhusbygget.  TT
Sjukdomsutbrottet i Kina

Kaos på sjukhusen i Wuhan – ny virusklinik panikbyggs

Patienter vittnar om fullständigt kaos på de överfulla sjukhusen i Wuhan och många skickas till och med hem utan att kontrolleras om de har viruset eller inte, rapporterar South China Morning Post.

– Jag är desperat, jag vet inte vad klockan är eller vilken dag det är. Jag vet inte om vi kommer att få uppleva det nya året, säger en 36-årig kvinna som förgäves försökt få sin febersjuke man undersökt.

För att få en lösning på sjukvårdsbristen byggs ett nytt virussjukhus med 1 000 platser som man hoppas ska stå klart redan nästa vecka. Minst 41 personer har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

2 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Statsminister Stefan Löfven  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Löfven: ”V accepterar SD som ett stödparti”

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot Vänsterpartiet efter att man i veckan kommit överens med M, KD och SD om en extrabudget som ger mer pengar till välfärden.

– Nu helt plötsligt accepterar Vänsterpartiet Sverigedemokraterna som ett stödparti, säger statsministern i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

I intervjun säger Löfven att han inte har några problem med mer pengar till välfärden, men att han vänder sig emot hur de fyra partierna i opposition har agerat eftersom detta enligt honom skapar kaos i budgetprocessen.

Om M, KD, V och SD har bestämt sig för att agera tillsammans måste de själva ange om de har ett gemensamt regeringsalternativ, menar han.

5 tim
Bah Kuhnke. Arkiv Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritiken mot Löfven: ”Cyklar långt till höger”

Alice Bah Kuhnke (MP) går till hård attack mot statsminister Stefan Löfven (S). Regeringen är ”ute och cyklar långt till höger” i flyktingpolitiken, säger hon i en intervju med Expressen.

Den förra kulturministern har bland annat reagerat på ett uttalande i Dagens Nyheter där Löfven sagt ”vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen”.

– För mig är det anmärkningsvärt när Socialdemokraternas ledare uttrycker sig på det sätt som han gör. Det han ger uttryck för är varken regeringens eller januariavtalets politik, säger Bah Kuhnke till Expressen.

Igår 11:19
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S). TT
undefined

M: Tryggheten är det enda regeringen bör fokusera på

Sverige kan lösa de problem som plågar landet med beslutsamhet, handlingskraft och fokus, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

”Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan”, skriver han.

Genom januariöverenskommelsen bedriver regeringen en politik som man inte ens själv tror på, fortsätter Kristersson. Han fokuserar på rättspolitiken och invandringspolitiken, där han menar att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har misslyckats.

”För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminaliteten är starkt kopplad till stor invandring och dålig integration. Att påstå något annat är obegripligt”, skriver Kristersson.

22 jan
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet
Demonstranter som deltar i den globala klimatstrejken, i mars 2019.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Panik leder inte till förnuftig klimatpolitik

Olika aspekter av klimatfrågan är i fokus på flera av dagens ledarsidor.

Dagens industris Torun Nilsson skriver att toppmötet i Davos alltid är en spegling av tiden. Hon lyfter fram att Ivanka Trump talade väl om Greta Thunbergs klimatengagemang och skriver: ”Kanske är det ett tecken på att presidenten till sist måste börja ta hänsyn till en ny generation väljare. Vem vet, om ett eller två år spirar kanske åter optimismen”.

Det är bra att Göteborgs stad har beslutat att inte utlysa klimatnödläge i staden, skriver GP:s ledarskribent Karin Pihl. Hon menar att klimatfrågan kräver långsiktiga, välavvägda och genomtänkta åtgärder och skriver: ”Att ha panik brukar inte bidra till att man hittar förnuftiga lösningar på problem”.

Sydsvenskans ledare ifrågasätter regeringens syn på klimatbilar och menar att det inte duger att backa in i framtiden vare sig politiskt eller tekniskt. ”Därför är det bilar som ska anpassas efter utsläppsregler – inte utsläppsregler som ska anpassas efter bilar”.

Idag 07:43
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild. Protester efter Jamal Khashoggis försvinnande. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Jamal Khashoggi

”Stank av tvivel och skuld är kvar – trots domarna”

Saudiarabiens taffliga och motsägelsefulla förklaringar efter Jamal Khashoggis försvinnande placerar regimens trovärdighet på noll, skriver Sky News Dominic Waghorn i en analys med anledning av att fem män i dag dömdes till döden för mordet på journalisten.

Waghorn konstaterar att de saudiska ledarna i och med domarna troligtvis hoppas kunna dra ett streck över det hela, men tror inte att de kommer lyckas:

”Stanken av tvivel och tillskriven skuld kommer sannolikt hänga kvar”, skriver han.

The Guardians Mellanösternkorrespondent Martin Chulov fokuserar på den friande domen mot medierådgivaren Saud al-Qahtani, som han beskriver som den mest inflytelserika personen i prins Mohammed bin Salmans krets.

Chulov menar att allt i utredningen pekade mot al-Qahtani och att frigivningen å ena sidan distanserar bin Salman från mordet – men å andra sidan riskerar att leda till förnyad kritik mot den saudiska regimen.

23 dec 2019
Bild av mördade Jamal Khashoggi. Osman Orsal / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Senator vill offentliggöra hemlig Khashoggirapport

Den hemligstämplade utredningen om mordet på saudiske journalisten och Washington Post-medarbetaren Jamal Khashoggi måste offentliggöras omedelbart. Det kräver den demokratiske senatorn Ron Wyden, som kritiserar Trumpadmistrationen för att ha försenat den, rapporterar Reuters.

Nu hotar Oregonsenatorn med att tvinga fram amerikansk underrättelseinformation om vem man tror ligger bakom mordet på Khashoggi. På pappret kan nämligen senatens underrättelsekommitté, där Wyden sitter, offentliggöra hemligt material, men i praktiken har detta aldrig genomförts enligt Reuters.

Idag 05:48
Läs mer om Mordet på Jamal Khashoggi