TT
Klimatomställningen

Sveriges 26 coolaste klimatprojekt – hela listan

Det kokar av klimatidéer i Företagarsverige. fPlus har tagit fram listan med projekt som redan idag har påverkan på utsläppen, men framför allt projekten, innovationerna och företagen som kan få stor effekt.

1. Världsunikt fossilfritt stål från Sverige

Svenska SSAB står för drygt tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp och är därmed den enskilt största utsläppskällan. Men företaget har en ambitiös plan för att ändra på det. Målet med Hybrit är att produktionen ska vara helt koldioxidfri 2045.

2. Volvos elbussar rullar redan…

Svensk fordonsindustri ligger i framkant internationellt. fPlus har valt två spännande projekt, för det första Volvos elbussar (som redan nu rullar) och ABB som har skapat flashladdningsteknik som kan användas på elbussar.

3. … och så har vi den autonoma ellastbilen

Den autonoma och elektriska lastbilen svenska Einride kör varor åt Coca-Cola i Stockholm.

4. Flytande biogas ersätter diesel och bensin

Både Scania och Volvo har idag speciella lastbilsmodeller som går att köra på flytande biogas. Just nu byggs flera tankstationer i landet.

5. Har du råd att inte köra på svenskt biobränsle?

Skogen blir inte bara till papper och plank, om någon trodde det. Lignol är en produkt från skogen som RenFuel vill använda. Genom att blanda in det i raffineringen av bensin- och dieseldrivmedel skulle man kunna sänka ett fordons koldioxidutsläpp med 90 procent. Samtidigt vill Preem göra Sverige helt självförsörjande på biodrivmedel.

6. En gigantisk batterifabrik i norr

Det går inte att förbise Northvolt vars ambitiösa satsning att bygga en batterifabrik i Sverige har gett genklang i hela världen.

7. Svenska elflygplanet som snart kan lyfta

Det svenska elflygplanet har fått stor uppmärksamhet. Första planet från nystartade Heart Aerospace ska ta 19 passagerare och ha en räckvidd på 400 kilometer. Även om det kvarstår många hinder på vägen är planet ett lysande exempel på svenskt nytänkande. Flygbolaget Bra är också först i världen att erbjuda alla resenärer att välja biobränsle till sin flygresa vid bokning.

8. Svenska alger gör att kossor rapar mindre

Göteborgsbaserade Swedish Algae Factory arbetar med alger som kan göra solceller mer effektiva och göra vatten renare och användas som UV-filter i solkrämer, färger och plaster. Ett annat svenskt alg-projekt gör att kossor rapar mindre. Forskare har kommit fram till att kor och får som får alger i födan ger i från sig 50-70 procent mindre metan. Volta Greentech är också specialiserat på att minska metanproduktionen. Ett sjögräs som växer vilt i framförallt Sydostasien är lösningen.

9. När segelfartygen tar över igen

Vem trodde att segelfartyg tillhörde det förgångna? Wallenius Marine utvecklar ett koncept för vinddrivna fartyg som med hjälp av stående vingar seglar med omkring tio knops fart. Sjöfarten står idag för stora utsläpp.

10. Grön betong minskar utsläppen

Projektet med Grön betong kan innebära att koldioxidutsläppen minskar med 52 procent för vissa användningsområden, menar Skanska. Utmaningen är att traditionell betong innehåller cement vilket ger upphov till koldioxidutsläpp vid framställningen. Inom byggbranschen finns flera andra spännande projekt, som att bygga höghus i trä.

11. Fånga in koldioxiden istället – dyrt men görbart

Tekniken är omdiskuterad, bland annat för att den fortfarande är dyr. Men det går inte att förbise det pilotprojekt som pågår i Värtaverket. Enligt Stockholm Exergi finns det potential att ”fånga in” 800 000 ton koldioxid per år vid Värtaverket. Cementa som släpper ut stora mängder koldioxid i Sverige är intresserat av tekniken.

12. Ännu en agrar revolution

Drönare, nedgrävda sensorer och uppkopplade maskiner ska göra jordbruket mer hållbart.

13. Volvos första elbil

I hela världen utvecklas elbilar. Naturligtvis gör även Volvo det. Den första helt eldrivna bilmodellen från Volvo är här, XC40 Recharge. 

14. Eldrivna truckar minskar utsläppen i hela Sverige

Boliden skapar en elväg i Aitikgruvan utanför Gällivare. Om projektet når sin fulla potential räknar Bolidens projektledare Rikard Mäki med att hela Sveriges totala koldioxidutsläpp kommer att minska rejält. Även LKAB har en gruva där man testar nya tekniker för att minska utsläppen drastiskt.

15. Smartare och effektivare förpackningar

På den här typen av listor finns sällan effektivisering med, men ofta är dessa projekt som pågår i det tysta som ger stora resultat. Tetrapak har i detta projekt kapat energianvändningen med 40 procent med en ny smart teknik.

16. Lidls självkörande och eldrivna transporter

Lidls har en butik i Sverige – närmare bestämt i Halmstad – som ska transportera varor med självkörande lastbilar. Butiken blir först i världen med detta.

17. Virtuell lösning för att prova kläder

H&M är ett av många svenska klädföretag som har satsat på hållbarhet på senare år. Här är en virtuell lösning för att prova kläder.

18. Vindkraftparken som kan bli störst i Europa

Vindkraften byggs nu ut och växer snabbt i hela landet. I Piteå byggs en vindkraftpark som kan bli störst i Europa.

19. Gamla plastgolv blir till ”jungfrulig råvara”

Hittills har det inte gått att återvinna gamla plastgolv. Men Tarkett har utvecklat en teknik som omvandlar det till ”råmaterial av lika hög kvalitet som plast gjord direkt av jungfrulig råvara”, som företaget skriver. Om allt plastgolv i Sverige gick att återvinna skulle det innebära en koldioxidbesparing på uppemot en miljon ton, en imponerande siffra med tanke på att Sverige släppte ut 51,8 miljoner ton 2018. 

20. Svensk superteknik gör solpanelen intressant även när det är molnigt

Azelio kan lagra energi för produktion av hållbar el vid behov. Ett problem är ju att solpaneler fungerar bäst när solen lyser. Azelio lagrar värme från solpaneler och omvandlar till el när den behövs i stället för när solen skiner.

21. Mindre motstånd för lastbilar

Linköpingsföretaget Rumblestrips takluftriktare minskar lastbilars luftmotstånd, genom att automatiskt hitta en inställning som utgår från släpens dimensioner. Tekniken leder till stora bränslebesparingar för tunga transporter.

22. Smartast är när maten inte slängs

Matsmart har fått mycket uppmärksamhet eftersom företaget tar hand om mat som skulle slängas och säljer den vidare till bra priser.

23. Climeon älskar spillvärme

Svenska Climeon utnyttjar spillvärme från bland annat stålverk och kryssningsfartyg och omvandlar den till elektricitet.

24. Svenskar bygger maskiner som bygger solceller

Det handlar inte bara om att tillverka solceller. Det går också bra att göra som Järfällaföretaget Midsummer, det vill säga tillverka maskiner som gör små, lätta och flexibla solceller.

25. Svensk solcell i JBL:s lurar

”Trådlösa hörlurar med i princip obegränsad speltid”. Så står det i JBL:s marknadsföring av hörlurarna som använder svenska Exegers solcell.

26. Så ska elbilen laddas medan den kör

Ytterligare ett spännande projekt i elektrifieringen i samhället är Elväg Syd som bygger en vägsträcka som kan ladda elfordon under färd.

Listan med idéer kan göras mycket längre

Här är ett axplock av andra svenska företag med spännande idéer och innovationer.

 • Minesto - ett nytt strömkraftverk som producerar el från tidvatten- och havsströmmar
 • Inzile - ett nytt eldrivet transportfordon
 • Ferroamp – elsystem för fastigheter/lagring osv
 • I-tech – ogiftig bottenfärg för båtar
 • Nordic Gas Solution – tankstationer för vätgas och biogas
 • Paralox – patenterade energibesparande byggdelar till bla passivhus
 • Bioteria – biotekniska lösningar för avfallshantering
 • Ecoclime – Smarta byggnader
 • E-ways – återförsäljare/operatör av laddutrustning
 • Smartfront – smarta fasader och energibesparing
 • Renewcell – återvinning av bomull till textilindustrin
 • Absolicon – koncentrerad solenergi för industrier och soldriven fjärrvärme
 • Corebon – induktionsvärmning och produktionsprocesser för kolfiberstärkta material
 • Charge Amps – smarta och designade laddsystem för elektriska fordon
 • Bioprocess Control – analysinstrument för bioprocesser i vatten
 • Primedesign – tillverkning av led-nödarmatur
 • CorPower Ocean – vågkraftparker
 • Againity – konverterar spillvärme till el
 • Sensative – plattform för smarta hus, städer och byggnader
 • Ngenic – smart fastighetsstyrning och smarta elnät/fjärrvärmenät
 • Bright – Smart system för att mäta och optimera elförbrukning
 • Worldfavor – plattform för att dela och utvärdera företags hållbarhetsdata
 • Candela Speed Boat – eldrivna båtar
 • Blixt – smart säkring
 • Whywaste – svinnreduktion i matbutiker
 • Enjay – miljöteknikföretag specialiserade på energieffektivisering
 • Surfcleaner – ytseparator för att rengöra havsvatten från diverse kemikalier
 • Velove Bikes ska
 • OrganoClick - Miljömärkt trä som varken ruttnar eller brinner
 • Annotell - tränar upp självkörande bilar

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Igår 16:52
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

Igår 19:06
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer