TT
Klimatomställningen

Sveriges 26 coolaste klimatprojekt – hela listan

Det kokar av klimatidéer i Företagarsverige. fPlus har tagit fram listan med projekt som redan idag har påverkan på utsläppen, men framför allt projekten, innovationerna och företagen som kan få stor effekt.

1. Världsunikt fossilfritt stål från Sverige

Svenska SSAB står för drygt tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp och är därmed den enskilt största utsläppskällan. Men företaget har en ambitiös plan för att ändra på det. Målet med Hybrit är att produktionen ska vara helt koldioxidfri 2045.

2. Volvos elbussar rullar redan…

Svensk fordonsindustri ligger i framkant internationellt. fPlus har valt två spännande projekt, för det första Volvos elbussar (som redan nu rullar) och ABB som har skapat flashladdningsteknik som kan användas på elbussar.

3. … och så har vi den autonoma ellastbilen

Den autonoma och elektriska lastbilen svenska Einride kör varor åt Coca-Cola i Stockholm.

4. Flytande biogas ersätter diesel och bensin

Både Scania och Volvo har idag speciella lastbilsmodeller som går att köra på flytande biogas. Just nu byggs flera tankstationer i landet.

5. Har du råd att inte köra på svenskt biobränsle?

Skogen blir inte bara till papper och plank, om någon trodde det. Lignol är en produkt från skogen som RenFuel vill använda. Genom att blanda in det i raffineringen av bensin- och dieseldrivmedel skulle man kunna sänka ett fordons koldioxidutsläpp med 90 procent. Samtidigt vill Preem göra Sverige helt självförsörjande på biodrivmedel.

6. En gigantisk batterifabrik i norr

Det går inte att förbise Northvolt vars ambitiösa satsning att bygga en batterifabrik i Sverige har gett genklang i hela världen.

7. Svenska elflygplanet som snart kan lyfta

Det svenska elflygplanet har fått stor uppmärksamhet. Första planet från nystartade Heart Aerospace ska ta 19 passagerare och ha en räckvidd på 400 kilometer. Även om det kvarstår många hinder på vägen är planet ett lysande exempel på svenskt nytänkande. Flygbolaget Bra är också först i världen att erbjuda alla resenärer att välja biobränsle till sin flygresa vid bokning.

8. Svenska alger gör att kossor rapar mindre

Göteborgsbaserade Swedish Algae Factory arbetar med alger som kan göra solceller mer effektiva och göra vatten renare och användas som UV-filter i solkrämer, färger och plaster. Ett annat svenskt alg-projekt gör att kossor rapar mindre. Forskare har kommit fram till att kor och får som får alger i födan ger i från sig 50-70 procent mindre metan. Volta Greentech är också specialiserat på att minska metanproduktionen. Ett sjögräs som växer vilt i framförallt Sydostasien är lösningen.

9. När segelfartygen tar över igen

Vem trodde att segelfartyg tillhörde det förgångna? Wallenius Marine utvecklar ett koncept för vinddrivna fartyg som med hjälp av stående vingar seglar med omkring tio knops fart. Sjöfarten står idag för stora utsläpp.

10. Grön betong minskar utsläppen

Projektet med Grön betong kan innebära att koldioxidutsläppen minskar med 52 procent för vissa användningsområden, menar Skanska. Utmaningen är att traditionell betong innehåller cement vilket ger upphov till koldioxidutsläpp vid framställningen. Inom byggbranschen finns flera andra spännande projekt, som att bygga höghus i trä.

11. Fånga in koldioxiden istället – dyrt men görbart

Tekniken är omdiskuterad, bland annat för att den fortfarande är dyr. Men det går inte att förbise det pilotprojekt som pågår i Värtaverket. Enligt Stockholm Exergi finns det potential att ”fånga in” 800 000 ton koldioxid per år vid Värtaverket. Cementa som släpper ut stora mängder koldioxid i Sverige är intresserat av tekniken.

12. Ännu en agrar revolution

Drönare, nedgrävda sensorer och uppkopplade maskiner ska göra jordbruket mer hållbart.

13. Volvos första elbil

I hela världen utvecklas elbilar. Naturligtvis gör även Volvo det. Den första helt eldrivna bilmodellen från Volvo är här, XC40 Recharge. 

14. Eldrivna truckar minskar utsläppen i hela Sverige

Boliden skapar en elväg i Aitikgruvan utanför Gällivare. Om projektet når sin fulla potential räknar Bolidens projektledare Rikard Mäki med att hela Sveriges totala koldioxidutsläpp kommer att minska rejält. Även LKAB har en gruva där man testar nya tekniker för att minska utsläppen drastiskt.

15. Smartare och effektivare förpackningar

På den här typen av listor finns sällan effektivisering med, men ofta är dessa projekt som pågår i det tysta som ger stora resultat. Tetrapak har i detta projekt kapat energianvändningen med 40 procent med en ny smart teknik.

16. Lidls självkörande och eldrivna transporter

Lidls har en butik i Sverige – närmare bestämt i Halmstad – som ska transportera varor med självkörande lastbilar. Butiken blir först i världen med detta.

17. Virtuell lösning för att prova kläder

H&M är ett av många svenska klädföretag som har satsat på hållbarhet på senare år. Här är en virtuell lösning för att prova kläder.

18. Vindkraftparken som kan bli störst i Europa

Vindkraften byggs nu ut och växer snabbt i hela landet. I Piteå byggs en vindkraftpark som kan bli störst i Europa.

19. Gamla plastgolv blir till ”jungfrulig råvara”

Hittills har det inte gått att återvinna gamla plastgolv. Men Tarkett har utvecklat en teknik som omvandlar det till ”råmaterial av lika hög kvalitet som plast gjord direkt av jungfrulig råvara”, som företaget skriver. Om allt plastgolv i Sverige gick att återvinna skulle det innebära en koldioxidbesparing på uppemot en miljon ton, en imponerande siffra med tanke på att Sverige släppte ut 51,8 miljoner ton 2018. 

20. Svensk superteknik gör solpanelen intressant även när det är molnigt

Azelio kan lagra energi för produktion av hållbar el vid behov. Ett problem är ju att solpaneler fungerar bäst när solen lyser. Azelio lagrar värme från solpaneler och omvandlar till el när den behövs i stället för när solen skiner.

21. Mindre motstånd för lastbilar

Linköpingsföretaget Rumblestrips takluftriktare minskar lastbilars luftmotstånd, genom att automatiskt hitta en inställning som utgår från släpens dimensioner. Tekniken leder till stora bränslebesparingar för tunga transporter.

22. Smartast är när maten inte slängs

Matsmart har fått mycket uppmärksamhet eftersom företaget tar hand om mat som skulle slängas och säljer den vidare till bra priser.

23. Climeon älskar spillvärme

Svenska Climeon utnyttjar spillvärme från bland annat stålverk och kryssningsfartyg och omvandlar den till elektricitet.

24. Svenskar bygger maskiner som bygger solceller

Det handlar inte bara om att tillverka solceller. Det går också bra att göra som Järfällaföretaget Midsummer, det vill säga tillverka maskiner som gör små, lätta och flexibla solceller.

25. Svensk solcell i JBL:s lurar

”Trådlösa hörlurar med i princip obegränsad speltid”. Så står det i JBL:s marknadsföring av hörlurarna som använder svenska Exegers solcell.

26. Så ska elbilen laddas medan den kör

Ytterligare ett spännande projekt i elektrifieringen i samhället är Elväg Syd som bygger en vägsträcka som kan ladda elfordon under färd.

Listan med idéer kan göras mycket längre

Här är ett axplock av andra svenska företag med spännande idéer och innovationer.

 • Minesto - ett nytt strömkraftverk som producerar el från tidvatten- och havsströmmar
 • Inzile - ett nytt eldrivet transportfordon
 • Ferroamp – elsystem för fastigheter/lagring osv
 • I-tech – ogiftig bottenfärg för båtar
 • Nordic Gas Solution – tankstationer för vätgas och biogas
 • Paralox – patenterade energibesparande byggdelar till bla passivhus
 • Bioteria – biotekniska lösningar för avfallshantering
 • Ecoclime – Smarta byggnader
 • E-ways – återförsäljare/operatör av laddutrustning
 • Smartfront – smarta fasader och energibesparing
 • Renewcell – återvinning av bomull till textilindustrin
 • Absolicon – koncentrerad solenergi för industrier och soldriven fjärrvärme
 • Corebon – induktionsvärmning och produktionsprocesser för kolfiberstärkta material
 • Charge Amps – smarta och designade laddsystem för elektriska fordon
 • Bioprocess Control – analysinstrument för bioprocesser i vatten
 • Primedesign – tillverkning av led-nödarmatur
 • CorPower Ocean – vågkraftparker
 • Againity – konverterar spillvärme till el
 • Sensative – plattform för smarta hus, städer och byggnader
 • Ngenic – smart fastighetsstyrning och smarta elnät/fjärrvärmenät
 • Bright – Smart system för att mäta och optimera elförbrukning
 • Worldfavor – plattform för att dela och utvärdera företags hållbarhetsdata
 • Candela Speed Boat – eldrivna båtar
 • Blixt – smart säkring
 • Whywaste – svinnreduktion i matbutiker
 • Enjay – miljöteknikföretag specialiserade på energieffektivisering
 • Surfcleaner – ytseparator för att rengöra havsvatten från diverse kemikalier
 • Velove Bikes ska
 • OrganoClick - Miljömärkt trä som varken ruttnar eller brinner
 • Annotell - tränar upp självkörande bilar

Toppnyheter

Magdalena Andersson (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Ansökningstiden för omställningsstöd förlängs

Regeringen öppnar för att förlänga ansökningstiden för omställningsstödet, som i nuläget löper ut den sista augusti. Det uppger finansminister Magdalena Andersson (S) för Studio Ett.

– Det har ju varit regeringens attityd hela tiden att vi lyssnar på olika inspel, säger hon.

SVT Nyheter rapporterade i helgen att endast 621 miljoner kronor har delats ut jämfört med väntade 39 miljarder. Samtidigt har endast 11 700 företag ansökt om stödet av 180 000 företag som möter dess kriterier, enligt regeringens beräkningar.

En möjlig förklaring, som lyfts fram av företagarorganisationen Företagarna, är att ansökan är krånglig. Men de många uppgifterna är nödvändiga, enligt finansministern.

– Det är ju ändå skattebetalarnas pengar som ska betalas ut och då är det också viktigt att vi har en viss kontroll, säger hon till Sveriges Radio.

Omställningsstödet är ett bidrag på minst 5 000 kronor och som mest 150 miljoner kronor som kan betalas ut till företag som med anledning av covid-19 förlorat mer än 30 procent av sin nettoomsättning under mars och april i år.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens stödpengar till företag går inte åt

Coronastödet efterfrågas inte i den utsträckning som regeringen hade trott, rapporterar SVT. I flera av stöden har företagen hittills bara fått en bråkdel av pengarna. Totalt avsattes 39 miljarder kronor till företag som förlorat minst 30 procent av omsättningen under mars och april men endast 621 miljoner har beviljats.

Regeringen gjorde också bedömningen att 180 000 företagare skulle kunna få ta del av stödet men endast drygt 11 000 har ansökt.

– Antingen väntar man med att söka, eller också är behovet mindre än vi trodde därför att de svenska företagen går bättre än vi befarade, säger Magdalena Andersson (S) till SVT.

Tiden för att ansöka om stöden går ut 31 augusti.

2 aug
Drottninggatan i Stockholm. Simon Rehnstr m/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisstöden fasas ut – trots osäker återhämtning

Trots uppgifter från flera håll att coronapandemins effekter kommer att påverka ekonomin lång tid framöver fasas nu flera krisåtgärder ut, skriver Dagens Industri.

En av de mest pressade frågorna är arbetsmarknaden som enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ”är det allvarligaste krisläget vi har i modern tid”.

Sedan i fredags går det inte längre att korttidspermittera upp till 80 procent av arbetstiden, hyresrabatter och sänkta arbetsgivaravgifter är några av de åtgärder som tagits bort.

Anders Ferbe, regeringens coronasamordnare, menar att bland annat permitteringarna och omställningsstöden borde finnas kvar.

– Det besked jag får ifrån alla branscher är att man vill att korttidspermitteringarna finns kvar permanent, säger han till DI.

Igår 06:43
Läs mer om De svenska krispaketen
Minnesplats i botkyrka/Johan Forssell TT
Mordet i Botkyrka

Debatt: Ord kommer inte att stoppa kriminella gäng

Efter mordet på en 12-årig flicka i Botkyrka är det dags att regeringen börjar agera efter allt tomt prat om kraftfulla åtgärder mot gängkriminaliteten, skriver Moderaternas Johan Forssell på Aftonbladet Debatt.

Att skjutningarna ökar trots polisens omtalade Operation Rimfrost tyder på att gängkriminaliteten nått en punkt där tillfälliga satsningar inte löser något, enligt Forssell. Han kräver nu tre åtgärder: Mer resurser till polisen att utreda komplicerad brottslighet, högre straff för gängkriminella samt gängens möjligheter till nyrekrytering måste slås ut.

”Det är inte ord som kommer att stoppa de kriminella gängens framfart eller förhindra nya skjutningar”, skriver Johan Forssell.

24 min
Minnesplatsen/lärarna Jimmie Bergfors (t.v.) och Toby Brett (t.h.). TT
undefined

Läraren: ”Att komma hit tillsammans var viktigt”

Lärare, elever och elevers föräldrar samlades på måndagen vid minnesplatsen i Botkyrka där en 12-årig flicka sköts ihjäl natten till söndag.

– Det har varit väldigt varierande reaktioner. Många är ledsna och i chock. Men att komma hit tillsammans var viktigt, även för oss. Vi behöver också få ta farväl, säger läraren Toby Brett till TT.

Skolan flickan gick på beskrivs som liten, familjär och där alla kände alla. Toby Brett har haft hand om flickans klass i tre år. Av personer på minnesplatsen beskrivs flickan som social och omtyckt. Hon syntes och hördes, förklarar de.

– Hon var så driven. Så vaken. Hon kunde se om någon annan var ledsen eller mådde dåligt. Det var så mycket liv i henne, säger Toby Brett.

4 tim
Läs mer om Mordet i Botkyrka
Fartyget MS Roald Amundsen. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

FHI: Hurtigruten bröt mot vår överenskommelse

Hurtigruten väntade i två dygn med att meddela sina passagerare om att det kunde finnas smitta ombord på fartyget. Detta trots krav från Folkehelseinstituttet FHI om att informationen skulle gå ut skyndsamt, rapporterar NRK.

I onsdags förra veckan stod det klart att en passagerare på MS Roald Amundsen insjuknat i covid-19. Samma dag hade Hurtigruten ett möte med FHI, där myndigheten framförde sitt krav.

– Vi blev inte informerade om att Hurtigruten därefter ändrade sin ståndpunkt och inte informerade passagerarna. Först på fredagen förstod vi att Hurtigruten hade brutit mot avtalet från mötet och låtit vänta med att informera passagerarna, säger Line Vold, avdelningschef på FHI.

20 min
Stängd skola i Ohio, USA/António Guterres/Skolstängning i Indonesien TT/AP
undefined

FN: De stängda skolorna är en ”generationskatatrof”

Att få världens elever tillbaka till klassrummen på ett säkert sätt är av högsta vikt. Det anser FN:s generalsekreterare António Guterres, rapporterar Reuters.

Globalt har omkring en miljard elever och studenter påverkats av de skolstängningar som följt i coronapandemins spår.

– Nu står vi inför en generationskatastrof som riskerar att ödelägga mänsklig potential, underminera decennier av framsteg och förvärra befintlig ojämlikhet, säger Guterres.

3 tim
Professor Johan von Schreeb/Iva. TT
undefined

Professor: ”Tror inte vi har nått coronapeaken än”

Faran med coronaviruset är långt ifrån över, anser Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, som beskriver pandemin som ett maratonlopp för hela världen. Det säger han till SVT:s Aktuellt.

Trots att pandemin pågått i åtminstone över ett halvår menar von Schreeb att vi än så länge är tidigt i pandemin och att den inte blommat ut fullt än. På frågan om vi har nått peaken svarar han:

– Nej, det tror jag inte vi har gjort.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Torbjörn Johansson, LO. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Näringslivets drag: Nollbud i förhandlingarna

I pandemins spår ställdes vårens avtalsrörelse in och avtalen mellan fackförbund och arbetsgivare förlängdes till hösten.

Först ut är industrin som ska vara färdigförhandlad 31 oktober och enligt Mattias Dahl, vice vd för Svenskt näringsliv, verkar arbetsgivarnas första löneökningsförslag hamna på noll procent, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I en sån här situation, då är det klart att vi inte kan utesluta ett nollbud, säger han till Ekot.

LO däremot avvisar argumenten Dahl lägger fram. Enligt Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, finns det ”alltid en anledning” till att inte höja lönerna.

2 tim
LO:s föreslagna ordförande Susanna Gideonsson och Stefan Koskinen. TT
undefined

A-kassa och omställning på bordet i las-förhandlingar

När arbetsmarknadens parter återupptar förhandlingarna om arbetsrätten i augusti kommer även frågan om en ny a-kassa och omställning att ligga på bordet. Det rapporterar Arbetet med hänvisning till ett pressmeddelande från Almega.

Tre arbetsgrupper har under flera månader utrett hur förändringar skulle kunna göras inom las, a-kassa och omställning vid uppsägning.

– Vi kommer behandla de tre områdena som en helhet. Arbetsgruppernas tre rapporter kommer till och med att slås samman till ett enda dokument för att förhindra att vissa delar ska få vingar, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen.

12 jun
undefined

Sämre löneutveckling – äts upp av pandemin

Sju av tio arbetstagare räknar med klena löneökningar när avtalsförhandlingarna drar igång under hösten, visar en undersökning från Skop, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Lågt ställda löneförväntningar sedan tidigare når nu bottennivåer. Örjan Hultåker, ekonom och sociolog på Skop, konstaterar att 20 och 30 procent brukar tro på en långsam löneutveckling. Nu är det en fördubbling,

– Löneförväntningarna går ner på samma sätt som de gjorde under finanskrisen 2008–2009, men de har sjunkit djupare den här gången. När man tror att landets ekonomi ska gå ner slår det igenom på löneförväntningarna.

Att pessimismen griper omkring sig hos löntagarna är en självklarhet när pandemin härjar. Löneökningar som under 1990-talet är inte att förvänta sig, enligt Hultåker.

Han spår även att löneglidningen minskar och att strejkviljan mattas av om arbetslösheten är hög och företag riskerar att slås ut om de höjer lönerna mer än de har råd med.

– Lönerna lär inte höjas över avtalen och det finns en stor förståelse hos de anställda i det här läget, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

20 jul
Läs mer om Avtalsrörelsen
Rikard Larsson intervjuas 7 juli/Arkivbild. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

MP vill förhandla igen – S och L säger nej direkt

Socialdemokraterna står bakom det mesta i Migrationskommitténs förslag om att göra den tillfälliga asyllagstiftningen permanent medan Miljöpartiet är missnöjda med nästan allt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

MP hoppas på att få möjlighet att förhandla fram en ny uppgörelse med V, C och L i höst. Regeringskollegan S är inte intresserade av förhandla på nytt med MP.

– För oss socialdemokrater är det viktiga att vi har en lagstiftning som gör att vi inte kommer tillbaka till en situation som vi befann oss i 2015, säger Rikard Larsson, S-ledamot i kommittén, till radion.

Även L tackar nej till nya förhandlingar med MP.

2 tim
Arkivbild: Asylprocess på Migrationsverket i Solna. Väntsal för asylsökande Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migrationsförslaget: Behåll den skärpta politiken

Migrationskommitténs kommande förslag om ändringar i utlänningslagen kommer i stort att innebära att den tillfälliga utlänningslagen från 2015 blir permanent, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Förslagen, som innebär en skärpt politik jämfört med hur det var före 2015, splittrar regeringen. Medan Socialdemokraternas ledamot Rickard Larsson i huvudsak tycker förslaget är bra säger Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk att partiet kommer att reservera sig.

– För att det är en inhuman politik.

Hur övriga partier ställer sig till det föreslagna betänkandet är inte känt, enligt TT.

Igår 18:03
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Illustrationsbild. TT/AP
Jakten på ett coronavaccin

Studie: Vaccin skyddade apor från lungskador

Astra Zenecas så kallade ”Oxfordvaccin” är ett av de coronavacciner som ligger bäst till i den internationella kapplöpning som nu pågår.

Nu har forskare vid Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA har gjort en studie där åtta rhesusapor testades med vaccinet, rapporterar TT. Av studien framgår det att de till skillnad från ovaccinerade apor inte drabbades av lunginflammation eller andra allvarliga lungrelaterade sjukdomar som kopplas till covid-19.

Studien visar också att sju av de åtta vaccinerade aporna inte hade spår av pågående virusinfektion när de utsattes för viruset efter att ha fått en andra dos av vaccinet. Samtliga av de ovaccinerade aporna som utsattes vid samma tillfälle utvecklade covid-19.

2 tim
Människor går igenom ett desinfektionstält i en shoppinggalleria i Moskva. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland siktar på att skapa ”miljontals” vaccindoser

Ryssland siktar på att producera ”flera miljoner” vaccindoser i månaden nästa år, rapporterar AFP.

Sedan tidigare har Ryssland uppgett att landet kommer att vara redo att massvaccinera sin befolkning mot covid-19 redan i oktober.

Industriminister Denis Manturov säger till den statliga nyhetsbyrån Tass att ”de räknar med” att starta en massproduktion av vaccin i september.

Tidigare i dag sa Världshälsoorganisationen WHO att det kanske aldrig kan komma ett vaccin som helt avslutar pandemin.

Igår 14:24
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
Illust Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Pilotstudie om antikroppar anmäls – inget tillstånd

En uppmärksammad pilotstudie, där forskare vid Uppsala universitet gjorde antikroppstest på drygt 450 personer i en bostadsförenings samlingslokal, har anmälts till Åklagarmyndigheten. Det skriver Läkartidningen.

Anledningen är att studien saknade etiskt tillstånd.

– För pilotstudien, det vill säga endast testande av fingertoppsblod med en godkänd test bland vänner och bekanta, behövs inget etiskt tillstånd, sa den ansvariga forskaren till Upsala Nya Tidning i maj.

Men nu slår överklagandenämnden fast att tillstånd krävs eftersom blodprovstagning utgör ett fysiskt ingrepp på en person.

40 min
statsepidemiolog Anders Tegnell. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anders Tegnell: ”Man kan aldrig luta sig tillbaka”

I Sverige minskar antalet nya bekräftade coronafall, men när skolor öppnar och många kommer tillbaka från semestern räds många för att smittspridningen ska ta fart igen.

– Lärdomen från Europa är att man aldrig kan luta sig tillbaka och tro att det här är över, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet Daily.

Inför hösten menar Tegnell att det är viktigt för både Folkhälsomyndigheten och regionerna att hålla koll på vilka förändringar som uppstår och att satsa på att bryta nya smittkedjor.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Tiktok

Trump: Tiktok-OK – i utbyte mot andel av summan

I utbyte mot att Microsofts köp av Tiktok ska få grönt ljus i USA, måste det amerikanska finansdepartementet få en del av köpeskillingen som Microsoft betalar. Det sa presidenten själv under en presskonferens på måndagen, enligt Financial Times.

Trump uppgav att han framfört sitt krav om att få ”en väldigt stor procentandel” av beloppet när han talade med Microsofts vd Satya Nadella i telefon i helgen.

– USA bör får en väldigt stor procentandel av det där priset, eftersom vi gör det möjligt. Det skulle komma från försäljningen, som ingen annan skulle tänka på förutom jag, men det är så jag tänker och jag tycker att det är väldigt rättvist, sa han enligt tidningen.

Tidningen noterar att Trumps föreslagna upplägg inte existerar sedan tidigare, och att Vita huset avböjt att kommentera hur det skulle fungera i praktiken.

Ägarbolaget Bytedance värderar Tiktok till 50 miljarder dollar.

3 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Microsoft lägger Tiktok-samtalen på is

Microsoft uppges ha pausat förhandlingarna om att köpa Tiktoks amerikanska verksamhet från kinesiska Bytedance, efter att president Donald Trump i fredags sa att han var emot affären och stod i begrepp att bannlysa den i USA. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Microsoft och Bytedance trodde att de grova dragen i en uppgörelse skulle kunna vara färdiga till måndag – men Trumps utspel tog dem på sängen, säger en källa till tidningen.

Källorna uppger för WSJ att förhandlingarna mellan Microsoft och Bytedance inte är döda, men att parterna nu väntar på att få mer klarhet i Vita husets linje innan man går vidare.

Osäkerheten är nu stor över vad som egentligen ska hända med den omåttligt populära videodelningsappen i USA, efter de senaste dagarnas turer, konstaterar TT: Ska den bannlysas, säljas eller knoppas av?

2 aug
Läs mer om Kritiken mot Tiktok
Kvinna med munskydd i Stockholm/Illustrationsbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Måste få ett slut på motsägelsefulla signaler

SpaceX-landningen, bidragsfusk och coronapandemin i höst är några av ämnena på de svenska ledarsidorna.

Barbro Hedwall i DN tycker att fler borde börja använda munskydd med motiveringen att det är en av få åtgärder på individnivå som kan hindra smittspridningen. Eftersom hösten 2020 ser ut att bli en förlängning på våren gäller det att fortsätta undvika trängsel och använda förståndet, skriver hon.

Sydsvenskans osignerade ledare uppmanar myndigheter att ge tydliga och konkreta råd så att alla vet vad som gäller inför hösten – för att kunna göra rätt:

”Är munskydd verkligen verkningslöst? Kommunicera då tydligt varför.”

2 tim
Blommor och ljus vid platsen. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ett barn mördat – alla letar efter någon att skylla på”

Ett barn har mördats och alla letar efter någon att skylla på, skriver Aftonbladets kriminalkrönikör Oisín Cantwell. Han pekar på att det i sociala medier pågår en jakt efter någon att korsfästa: regeringen, Alliansen, att poliserna är för få eller för dåliga.

”Möjligen är vår tid för enfaldig för att någon ens ska komma på tanken att ge mördaren skulden”, skriver han.

Mordet på den 12-åriga flickan i Norsborg visar att Operation Rimfrost inte stoppade skjutningarna, skriver Fredrik Sjöshult. I stället har de ökat, skriver han och riktar hård kritik mot politikerna.

”Skjutningarna stoppas inte av plakatpolitik, twitterskryt och polisoperationer med fantasifulla namn.”

Igår 20:56
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sveriges företagare tar ingen semester”

Våren har varit tuff för landets företagare. Tre av fyra företagare uppger att de inte kommer att ta någon sammanhängande semestern under sommaren. Det skriver Günther Mårder, vd för Företagarna, på Aftonbladet.

Han efterfrågar en omstart med bättre förutsättningar, bland annat minskad regelbörda, att det blir enklare att starta och driva företag, och lägre kostnader för att anställa.
”Många kämpar för sin existens under pandemin och de kommer att vara viktigare än någonsin för att bygga Sverige bättre när den väl är över”, skriver Günther Mårder.

Igår 17:22
Läs mer om Ledarsvepet