Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot upphandlingarna

Sveriges 12 dummaste upphandlingar

Robotarna som kostade 75 000 kronor vardera och bara kunde utföra en enda sak. Det är en av många upphandlingar som lett till ökade kostnader.

Eleverna blev Tai chi-mästare - för 375 000

Norrköpings kommun köpte in fem små humanoida programmerbara robotar för att testa hur robotar skulle kunna användas i skolan. Det visade sig att möjligheterna var mer begränsade än man tänkt sig. Robotarna kom utrustade med ett enda program – en tai chi-övning, men kostade 75 000 kronor styck, och 375 000 totalt.

Badhusets dörrar tålde inte fukt

Det nya badhuset i Sundsvall landade på 424,2 miljoner kronor, mer än dubbelt så dyrt som beräknat. Trots prislappen var det inte så välplanerat. Alla dörrar i Himlabadets omklädningsrum fick bytas till en kostnad av 333 000 kronor. De dörrar man satte in när badhuset byggdes tålde nämligen inte fukt.

Morgonfrukt till varje pris?

Stockholms läns landsting upphandlar fruktkorgar. Kravet är att frukten ska levereras varje måndag innan klockan 11. En vinnande anbudsgivare ska leverera fruktkorgar på 700 olika ställen under ett par timmar på måndag förmiddag. Detta kan ske, men till en hög kostnad och med många halvtomma bilar som inte gagnar miljön.

Strumporna kostade 6 000 kronor paret

SVT Nyheter avslöjade att Stockholms läns landstings avtal om förbrukningshjälpmedel blev betydligt dyrare än beräknat. Redan det första året hade man nästan nått upp till de kostnader som beräknats för hela avtalets femåriga livslängd – en halv miljard. Historien kallades snart för strumpskandalen, eftersom den bland annat inkluderade specialstrumpor för 6 000 kronor.

”Issmältningsmedel” var vanligt vägsalt – kostade 88 miljoner

SKL köpte 90 ton issmältningsmedel från ett företag som finns med på en varningslista för oseriösa företag, enligt Uppdrag granskning. Notan blev 88 miljoner kronor för vad som visade sig vara vanligt vägsalt värt 100 000 kronor.

En självlysande soffa för 12 miljoner

Uppsala köpte en soffa för 12 miljoner. Konstruktionen av en gigantisk soffa lades ut på upphandling. Först sex år senare gjorde ett företag i Tyskland verklighet av kommunens önskan, till en kostnad av 12 miljoner kronor.

Notan: En miljard – först då drog politikern i bromsen

Kostnaden för Linköpings nya simhall rusade i väg. Notan väntades landa på över en miljard. Då drog kommunpolitikerna i handbromsen. Simhallen ritades om och skulle då ”bara” kosta 760 miljoner.

Rullstolsramp förstörde kulturmiljö

I Eskilstuna byggde kommunen en rullstolsramp vid en hällristning från 1000-talet. Rampen blev för stor och förstörde kulturmiljön. Kostnad: 4,3 miljoner.

616 miljoner spenderades – helt utan upphandling

Hem och hyra skriver att Malmö stad lagt ner sammanlagt 616 miljoner kronor på hotell och lägenheter för hemlösa under tio år – utan att genomföra offentliga upphandlingar.

Ett cykelgarage för 47 miljoner

Ett cykelgarage på Odenplan i Stockholm kostade skattebetalarna 47 miljoner kronor, enligt Slöseriombudsmannen. För en hundring i månaden kan man hyra en plats, men inte ens häften av de 330 platserna är uthyrda.

Och så har vi Karolinska...

Sedan 2011 har konsultföretaget Boston Consulting Group fakturerat Karolinska universitetssjukhuset 257 miljoner kronor. Enligt DN saknas underlag för 57 miljoner kronor. Nya Karolinska i Solna beräknas bli 8–10 miljarder kronor dyrare än planerat.

Två datorer med tillbehör för 98 000 kronor

Regionrådet i Norrbottens region köpte två datorer med tillbehör utanför Region Norrbottens ramavtal. Prislapp: 98 000 kronor.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Analys: Svenska kronan når finanskrisnivå i år

Svenska kronan kommer pressas ytterligare under andra halvåret menar analyshuset Capital Economics. Enligt analyshuset kommer kronan försvagas till 11 kronor mot euron i slutet av året, skriver Dagens Industri.

Senast kronan var så svag var 2009, året efter finanskrisen. Riksbanken har hittills förespråkat oväntat positiva utsikter för den svenska ekonomin, men Capital Economics bedömer att Riksbanken snart kommer få ändra sin ståndpunkt då det nu finns flera tecken på att den inhemska efterfrågan i Sverige försvagas.

Ett viktigt tecken är att hushållskonsumtionen för maj var svag, och sjönk från samma månad i fjol med 1,0, vilket är den största nedgången på ett decennium. Enligt Capital Economics är det helt klart att den svenska ekonomin tappat mycket momentum i mitten av året.

Det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta, menar analyshuset.

8 min
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Fortsatt svag krona efter inflationsbesvikelse

Senaste svenska inflationssiffror blev en besvikelse vilket sänker förhoppningarna om en kronförstärkning inom en snar framtid.

Det skriver Nordeas Martin Enlund och Andreas Steno Larsen i ett nyhetsbrev på söndagen, skriver Omni Ekonomi.

”Hösten talar för en svagare krona snarare än en starkare krona”, skriver de.

Vidare tror Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf att Riksbanken kan komma att behöva slopa sin planerade räntehöjning i vinter och behålla räntan på minus 0,25 fram till och med 2021.

14 jul
Läs mer om Den svenska kronan
Alan Duncan TOLGA AKMEN / AFP
Maktstriden efter May

Ännu en minister avgår inför röstningen om BoJo

Alan Duncan, biträdande minister vid Storbritanniens utrikesdepartement, meddelar att han avgår inför att Boris Johnson väntas ta över som partiledare för Tories och premiärminister, rapporterar brittiska medier.

I helgen meddelade finansminister Philip Hammond att han avgår om Johnson vinner omröstningen som hålls i eftermiddag klockan 17.00 lokal tid.

Daily Telegraphs politiska redaktör Gordon Rayner skriver på Twitter att omkring tolv brittiska ministrar väntas avgå innan onsdag. Även Sky News skriver att ett antal ministrar väntas avgå i veckan om Boris Johnson vinner dagens omröstning.

2 tim
Boris Johnson/bild från när den amerikanska flaggan placeras på månen. TT
undefined

”Om USA kunde landa på månen kan vi lämna EU”

Om USA kunde landa på månen för femtio år sedan klarar Storbritannien av att lämna EU den 31 oktober, skriver Boris Johnson i The Telegraph. Johnson är favorit till att efterträda Theresa May som brittisk premiärminister i veckan.

”Vad vi behöver nu är viljan och drivet”, skriver han i sin kolumn.

Johnson menar att det finns goda möjligheter att reda ut oenigheten i utträdesavtalet kring gränsen mot Nordirland – det enda som står i vägen för en överenskommelse.

”Det är absurt att vi ens har tillåtit oss att försenas av dessa tekniska problem”, skriver Johnson.

Han föreslår att Irlandsfrågan ska lösas inom ramen för det frihandelsavtal som ska förhandlas fram mellan parterna efter att utträdet har verkställts – för att på så vis göra den omtvistade nödlösningen överflödig.

Igår 21:56
Läs mer om Maktstriden efter May
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i den flygolycka där nio personer omkom i söndags. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Haverikommissionen klar på olycksplatsen i Umeå

Statens haverikommissions arbete på platsen där flygolyckan i Umeå inträffade för en vecka sedan är färdigt, rapporterar TT. Nu fortsätter arbetet med utredningen, dels från huvudkontoret i Stockholm och dels i myndighetens lokaler i Strängnäs där flygplansvraket finns.

Faktainsamlingen beräknas ta flera månader och avdelningschef Peter Swaffer på Haverikommissionen vill inte uttala sig om man har gjort några framsteg hittills.

– Jag har ingen kommentar om det just nu. Vi behöver få lite mer tid på oss, säger han till nyhetsbyrån.

3 tim
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i flygolyckan i Umeå där nio personer omkom. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Australisk expert följer utredning av flygkraschen

På plats för att följa Haverikommissionens utredning av dödskraschen i Umeå finns en representant från Australiens motsvarighet till myndigheten, Australian Transport Safety Bureau, ATSB. Anledningen är att flygplansmodellen, Gipps Aero GA8 Airvan, är Australientillverkat, rapporterar TT.

– För flygsäkerheten har vi berörda personer som kan vara behjälpliga av att få ta del av det vi håller på med, säger avdelningschef Peter Swaffer på Statens haverikommission till TT.

Dessutom utser den australiske representanten en teknisk rådgivare som i det här fallet kommer från Australiens transportmyndighet CASA.

3 tim
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Asap Rocky.  PATRICK KOVARIK / AFP
Gripandet av ASAP Rocky

Advokater: Häktning är tortyr – ändra reglerna

Den kritik som har riktats mot det svenska häktningsförfarandet är det delvis berättigad och borde tas på allvar av regeringen, skriver två försvarsadvokater på Aftonbladet Debatt med anledningen av fallet Asap Rocky.

Som häktad är man helt isolerad och får inte ha några kontakter med omvärlden, vilket går att ”likställa med tortyr”, skriver advokaterna. I Sverige finns ingen gräns för hur länge man kan vara häktad, vilket är ett stort rättssäkerhetsproblem, påpekar debattörerna.

De anser att reglerna kring häktning måste moderniseras och listar en rad olika åtgärder. Bland annat föreslår de att häktestiderna borde begränsas med tidsfrister, att häktade personer borde har rätt till isoleringsbrytande aktiviteter samt att hemarrest eller elektronisk övervakning borde vara alternativ till häktning.

1 tim
Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asap Rockys motanmälan läggs ner efter tre dagar

Den unge man som anmält den amerikanske rapparen Asap Rocky för misshandel i Stockholm blev i fredags själv delgiven misstanke om brott. Den förundersökningen har nu lagts ned, rapporterar DN.

Mannen var delgiven misstanke om ofredande, misshandel och försök till misshandel. Men över helgen la åklagaren ner förundersökningen, vilket mannens advokat Magnus Strömberg inte anser vara särskilt oväntat.

– Jag tolkar det som att åklagaren har analyserat det här händelseförloppet på ett noga och riktigt sätt, säger han till DN.

Motanmälan gjordes av Asap Rockys livvakt.

3 tim
Läs mer om Gripandet av ASAP Rocky