Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot upphandlingarna

Sveriges 12 dummaste upphandlingar

Robotarna som kostade 75 000 kronor vardera och bara kunde utföra en enda sak. Det är en av många upphandlingar som lett till ökade kostnader.

Eleverna blev Tai chi-mästare - för 375 000

Norrköpings kommun köpte in fem små humanoida programmerbara robotar för att testa hur robotar skulle kunna användas i skolan. Det visade sig att möjligheterna var mer begränsade än man tänkt sig. Robotarna kom utrustade med ett enda program – en tai chi-övning, men kostade 75 000 kronor styck, och 375 000 totalt.

Badhusets dörrar tålde inte fukt

Det nya badhuset i Sundsvall landade på 424,2 miljoner kronor, mer än dubbelt så dyrt som beräknat. Trots prislappen var det inte så välplanerat. Alla dörrar i Himlabadets omklädningsrum fick bytas till en kostnad av 333 000 kronor. De dörrar man satte in när badhuset byggdes tålde nämligen inte fukt.

Morgonfrukt till varje pris?

Stockholms läns landsting upphandlar fruktkorgar. Kravet är att frukten ska levereras varje måndag innan klockan 11. En vinnande anbudsgivare ska leverera fruktkorgar på 700 olika ställen under ett par timmar på måndag förmiddag. Detta kan ske, men till en hög kostnad och med många halvtomma bilar som inte gagnar miljön.

Strumporna kostade 6 000 kronor paret

SVT Nyheter avslöjade att Stockholms läns landstings avtal om förbrukningshjälpmedel blev betydligt dyrare än beräknat. Redan det första året hade man nästan nått upp till de kostnader som beräknats för hela avtalets femåriga livslängd – en halv miljard. Historien kallades snart för strumpskandalen, eftersom den bland annat inkluderade specialstrumpor för 6 000 kronor.

”Issmältningsmedel” var vanligt vägsalt – kostade 88 miljoner

SKL köpte 90 ton issmältningsmedel från ett företag som finns med på en varningslista för oseriösa företag, enligt Uppdrag granskning. Notan blev 88 miljoner kronor för vad som visade sig vara vanligt vägsalt värt 100 000 kronor.

En självlysande soffa för 12 miljoner

Uppsala köpte en soffa för 12 miljoner. Konstruktionen av en gigantisk soffa lades ut på upphandling. Först sex år senare gjorde ett företag i Tyskland verklighet av kommunens önskan, till en kostnad av 12 miljoner kronor.

Notan: En miljard – först då drog politikern i bromsen

Kostnaden för Linköpings nya simhall rusade i väg. Notan väntades landa på över en miljard. Då drog kommunpolitikerna i handbromsen. Simhallen ritades om och skulle då ”bara” kosta 760 miljoner.

Rullstolsramp förstörde kulturmiljö

I Eskilstuna byggde kommunen en rullstolsramp vid en hällristning från 1000-talet. Rampen blev för stor och förstörde kulturmiljön. Kostnad: 4,3 miljoner.

616 miljoner spenderades – helt utan upphandling

Hem och hyra skriver att Malmö stad lagt ner sammanlagt 616 miljoner kronor på hotell och lägenheter för hemlösa under tio år – utan att genomföra offentliga upphandlingar.

Ett cykelgarage för 47 miljoner

Ett cykelgarage på Odenplan i Stockholm kostade skattebetalarna 47 miljoner kronor, enligt Slöseriombudsmannen. För en hundring i månaden kan man hyra en plats, men inte ens häften av de 330 platserna är uthyrda.

Och så har vi Karolinska...

Sedan 2011 har konsultföretaget Boston Consulting Group fakturerat Karolinska universitetssjukhuset 257 miljoner kronor. Enligt DN saknas underlag för 57 miljoner kronor. Nya Karolinska i Solna beräknas bli 8–10 miljarder kronor dyrare än planerat.

Två datorer med tillbehör för 98 000 kronor

Regionrådet i Norrbottens region köpte två datorer med tillbehör utanför Region Norrbottens ramavtal. Prislapp: 98 000 kronor.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

4 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

6 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer