Europaparlamentarikerna Peter Lundgren och Kristina Winberg. Janerik Henriksson/TT, Emil Langvad/TT
EU-valet 2019

”Sverigedemokraterna i EU lever ett dubbelliv”

Sverigedemokraterna säger en sak till väljarna – och gör sedan en helt annan i Europaparlamentet, skriver ledarskribenten Susanna Kierkegaard, aktuell med en ny granskning om Sverigedemokraterna, på Aftonbladet Debatt.

Enligt Kierkegaard visar hennes rapport på inkonsekvent agerande på flera plan. Partiet säger sig bland annat vilja se mer internationella klimatsatsningar men har röstat nej till investeringar i klimatforskning.

”De som skickade Winberg och Lundgren (SD:s Europaparlamentariker, reds. anm.) till Bryssel har all anledning att vara missnöjda”, skriver Kierkegaard.

Om debattören

Susanna Kierkegaard, ledarskribent och författare till rapporten ”När de tror att ingen ser – En granskning av Sverigedemokraterna i Europaparlamentet 2014–2019”

Läs hela rapporten här

Läs mer

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer