Coronavirusets spridning – Sverige

Sverigebilden sänker svenska företag: "Tror att smittan får härja fritt”

Först coronasmällen och nu ratas Sverige av utländska kunder. Flera företagare varnar för att Sverigebilden utomlands slår direkt mot deras verksamheter. ”Man pratar om att Sverige är exportberoende men det finns också en viktig besöksnäring där folk kommer till oss”, säger en företagare till fPlus.

Thomas Eriksson driver hockeyföretaget Starzone Sports tillsammans med en kollega. Företaget, som bland annat har ett träningsläger i Rimbo, har sitt huvudkontor i Arlandastad och är ett av Sveriges största inom sitt område.

– På somrarna brukar hälften av våra klienter komma från utlandet. De kommer främst ifrån Norden, övriga Europa och Nordamerika, säger Thomas Eriksson och fortsätter:

– I början av pandemin tappade vi runt hälften av våra internationella gäster. Men det som har hänt de senaste tre veckorna är att vi har tappat resterande utifrån hur världen uppfattar hur det är här i Sverige.

Under ett vanligt år kommer 150 av 300 spelare hos Starzone Sports från utlandet. I år är det ”i princip noll”, berättar Thomas Eriksson. Företaget har hittills i år tappat 50 procent av sin omsättning för sommarläger, vilket i vanliga fall står för mellan 800 000 och en miljon kronor. Thomas Eriksson tror dock att förlusterna inte kommer att vara i samma omfattning då svenska spelare från Stockholmsområdet kan välja att träna lokalt istället för på andra platser i Sverige.

Det finns flera olika orsaker till varför Starzone Sports internationella kunder inte längre kan eller vill resa in till Sverige. Från Polen åker det exempelvis i dagsläget inga direktflyg. För norrmän gäller 14 dagars karantän. Detta får många att dra sig för att besöka Sverige, särskilt barnfamiljer, menar Thomas Eriksson.

– Vem vill vara på ett hockeyläger i sex dagar för att sedan sitta i karantän i 14 dagar? Många av ungdomarna som kommer hit är runt 14, 15, 16 år gamla. Jag skulle också som förälder värdera huruvida jag skulle skicka hit barnen. Vi har också fått feedback om att deras försäkringar inte gäller om de åker till Sverige.

”Länderna reagerar på dödsfallen”

Sofia Bard, tillförordnad enhetschef för Sverigebildsanalys på Svenska institutet, har tidigare berättat för fPlus att andra länders omdöme av den svenska hanteringen av coronapandemin har blivit allt mer negativ.

Thomas Eriksson.

Thomas Eriksson.

Sverigebilden som har uppstått efter coronakrisen är också något som har ändrat vardagen för många svenska företagare. Thomas Eriksson berättar om sin resa till Oslo nyligen, som han fick göra via jobbet. I vanliga fall är det som att åka till Göteborg, men inte den här gången.

– Vanligtvis går man bara igenom passkontrollen och allt är frid och fröjd. Nu kunde man se en skylt där det stod ”Finland, Island, Danmark och Norge, gå höger”, ”Sverige och andra, gå vänster”, säger han.

Thomas Eriksson säger att Sverige just nu ligger ”ur fas” med resten av världen eftersom smittspridningen här fortfarande är ganska hög. Han menar att det främst är dödssiffrorna som har format den numera negativa Sverigebilden.

– Som lekman kan jag inte förstå varför vi i dag har över 5 000 dödsfall och Norge drygt 200. Det är det som de andra ländernas regeringar reagerar på. För oss som företag betyder det att vi tappar spelare, säger han och fortsätter:

– Sen kan inte jag säga vad som är rätt eller fel när det kommer till smittspridningen. Jag är bara hockeytränare. Däremot kan jag konstatera att det påverkar mig mer än vad det hade gjort om vi hade varit i samma fas som Norge, Finland och Danmark.

Inkonsekventa regler

Lotta Boman driver konferens- och mötesanläggningen Sigtunahöjden som även rymmer hotell, restaurang och spa. Många av hennes företagskunder har kontor och medarbetare i utlandet. Dessa får antingen inte resa in till Sverige eller så vågar inte företagen bjuda hit dem.

– Det finns en bild av Sverige som sprids internationellt om att smittan får härja fritt här. Det talas om att det är trångt på uteserveringar i Stockholm men det talas inte lika mycket om hotell och konferensanläggningar som saknar beläggning. Det är en bild som också existerar men som inte kommuniceras ut så väl, säger hon och fortsätter:

– Kanske borde Business Sweden eller någon myndighet klargöra hur vi hanterar smittan. För oss som enskilda företag är det svårt att nå ut med det budskapet.

Lotta Boman säger att bokningarna på Sigtunahöjdens mötesanläggning har minskat med cirka 98 procent sedan starten av coronasmittan. Hösten ser hon som väldigt osäker bokningsmässigt. I bästa fall kan det bli bokningar för grupper under 50 personer. 50-gränsen är för övrigt ytterligare en missuppfattning som skapar osäkerhet, menar hon. Även på hemmaplan.

– Den gränsen gäller bara för publika evenemang som man har köpt biljetter till, inte för bokningar på konferensanläggningar. Där är det inte förbjudet att vara fler personer så länge man håller distans. Det får vi förklara för varje kund men många tolkar 50-personersgränsen som att den gäller för allt, oavsett vad man gör, säger hon.

Lotta Boman menar att reglerna inte är konsekventa och skapar osäkerhet för såväl företagare som gäster.

– Väljer någon att komma till Sigtunahöjden på restaurang eller frukostbuffé kan jag ta emot lika många som jag har platser till, så länge gästerna håller avstånd. Men om jag anställer en trubadur som uppträder och tar en entré för det så är det plötsligt bara högst 50 personer som gäller. Samma otydlighet drabbar nu nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund som måste ha stängt medan djurparker som Kolmården har öppet.

Finns ingen efterfrågan

Ett av argumenten till att Sverige inte har stängt ner samhället är att den svenska ekonomin skulle ha tagit ännu större skada av en lockdown. Men i den frågan råder delade meningar, även bland experterna. Bland andra har nationalekonomen Lars Calmfors tidigare sagt till fPlus att en nedstängning inte står i motsatt förhållande till en snabb återhämtning av ekonomin, medan andra, som nationalekonomen Lars Jonung har sagt att en nedstängning som den i Italien är en ”ekonomisk harakiri”.

Lotta Boman.

Lotta Boman.

Lotta Boman befarar själv att nyttan med att ha haft en relativt öppen ekonomi till slut kommer att slå över, i alla fall inom hennes bransch som är beroende av kundernas förtroende.

– Jag är rädd för att det kommer att drabba oss hårdare i slutändan. I vår bransch är kunderna försiktiga med bokningar. Jag pratade med en branschkollega i Danmark som precis har öppnat upp och när de höjde maxgränsen, från tio personer till 50 igen, sa min kollega att företagen vågade boka igen nästan som vanligt.

Thomas Eriksson säger också att den svenska linjen har haft sina fördelar, men att det är oklart om det är den bästa strategin i längden när det kommer till ekonomin.

– Det finns två bottnar i det hela. Vi har å ena sidan fått fortsätta träna när andra delar av världen har varit nedstängda, vilket har hjälpt oss. Sen finns andra delen där vi i dagsläget inte kan ta emot internationella spelare, säger han och fortsätter:

– Merparten av hockeyvärlden är ganska dedicerad och Sverige är ett attraktivt hockeyland. Många väljer att betala 20 000 kronor för att vara här i flera veckor. Längre fram kanske vi är de enda som kan ta emot internationella spelare, men just nu kan vi inte det.

Lotta Boman säger att den minskade efterfrågan, både från utländska och svenska kunder, slår hårt mot branschen.

– Jag märker av det från flera av mina kollegor också. Vi kan berätta jättemycket för kunderna om hur vi coronasäkrar våra anläggningar, tar bort bufféserveringar och låter dem bo i separata korridorer på våra hotell. Men det spelar ingen roll om det inte finns en efterfrågan, säger hon och tillägger:

– Vi som har mötesanläggningar hittar lyckligtvis ändå de flesta av våra kunder i Sverige men hotellen inne i städerna behöver utländska besökare. Man pratar om att Sverige är exportberoende men det finns också en viktig besöksnäring där folk kommer till oss. Det kanske vi får summera efter sommaren: Hur påverkades vår BNP av att det inte kom några utländska turister?

Toppnyheter

”Skuldklocka” som uppdaterar italienska statsskulden på centralstaionen i Milano. Arkivbild. Antonio Calanni / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Larmet: Skuldfälla hotar EU:s hushåll

Miljoner hushåll i Europa hotas av att hamna i en skuldfälla när de omfattande krisprogrammen under coronapandemin avslutas, skriver Bloomberg.

Lånerådgivaren Maria Kemmetmüller arbetar för en österrikisk organisation som redan nu sett en markant ökning av privatpersoner som söker stöd.

– I höst räknar vi med en ökning av antalet rådgivningar med så mycket som 40 procent, säger hon till nyhetsbyrån.

Europeiska organisationen ECDB beräknar att så många som 10 procent av kontinentens hushåll redan har problem med skulder.

5 min
Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

7 aug
Läs mer om Den globala konjunkturen
Människor köar för att rösta i Minsk.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Lukasjenko vinner kritiserade valet i Belarus

Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko vinner presidentvalet i Belarus med 79,7 procent av rösterna. Det visar landets offentliga vallokalsundersökning, rapporterar AFP.

Lukasjenko säkrar därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994. Oppositionens främste kandidat Svetlana Tichanovskaja kom på andraplats med 6,8 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen.

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har de senaste veckorna gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja.

2 tim
Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild från 30 juli. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utmanaren kräver rättvist val: Kommer godta resultat

Oppositionens huvudkandidat Svetlana Tichanovskaja kräver att valet i Belarus blir rättvist. Det sa hon då hon la sin röst i huvudstaden Minsk på söndagen, skriver AFP.

– Jag vill verkligen att valet ska vara hederligt, för om myndigheterna inte har något att frukta, om folket är för Aleksandr Lukasjenko, då kommer vi att hålla med om det, sa hon, enligt AFP.

Enligt CNN, vågade Tichanovskaja inte sova i sitt eget hem kvällen före valet, utan valde att spendera natten på en hemlig plats av säkerhetsskäl. Flera av 37-åringens medarbetare har gripits av polis och en av hennes allierade, Veronika Tsepkalo, flydde i går till Moskva, rapporterar AFP.

5 tim
Väljare i Minsk under söndagen. Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Röstningen i gång i Belarus – stora internetstörningar

Stora störningar i internettrafiken har rapporterats från Belarus under valdagen, rapporterar AFP. Sajter med kopplingar till oppositionen går inte att nå, och krypterade meddelandetjänster som Telegram går inte att använda.

SR Ekot rapporterar om ett spänt läge i huvudstaden Minsk på valdagen, då president Aleksandr Lukasjenko står inför sin största utmaning sedan 1994.

– Den unga generationen har slutat att vara rädda, och de vill leva i ett annat slags samhälle, ett mer öppet samhälle, ett europeiskt samhälle, säger väljaren Jekaterina till Ekot.

Idag 11:03
Läs mer om Valet i Belarus
Svarshäften till högskoleprovet.  Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska utbildningen

Sveriges elevråd: Ställ inte in högskoleprovet

Det är fel att ställa in högskoleprovet för andra gången till följd av pandemin. Det menar Jennie Gustafsson, förbundsordförande för Sveriges elevråd, på SvD Debatt.

”När samhället försvagas blir utbildning ännu viktigare och högskoleprovet bör därför hållas i gång som andra samhällsfunktioner”, skriver hon.

Sveriges elevråd uppmanar Universitets- och högskolerådet att tänka till om vilka signaler ett inställt högskoleprov sänder ut. De menar att provet för många är den enda chansen att komma in på en högre utbildning.

37 min
Illustrationsbild Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndighet: Höstens högskoleprov bör ställas in

Universitets och högskolerådet, UHR, anser att höstens högskoleprov inte bör genomföras.

”Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Slutsatsen har nåtts efter ”nära dialog med de 21 universitet och högskolor som ansvarar för genomförandet på själva provdagen, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Tidigare under dagen kom beskedet att giltighetstiden för redan gjorda högskoleprov förlängs från fem till åtta år. Förlängningen gäller vårens antagningar till universitet och högskolan.

Även vårens högskoleprov ställdes in på grund av coronapandemin.

6 aug
illustrationsbild. Gunnar Lundmark / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik mot att höstens högskoleprov ställs in

Beskedet att även höstens högskoleprov ställs in får nu kritik av bland annat Sveriges elevråd, SVEA. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det borde ha gått att hitta lokaler eller ha en begränsning på 50 personer. Jag tycker inte att man ansträngt sig och det sänder signaler om hur mycket man prioriterar utbildning och ungdomar, säger Jennie Gustafsson ordförande på SVEA.

Från Universitets- och högskolerådets sida menar man dock att det var just svårigheter med lokaler och utbildning av den personal som krävs som satte stopp för provet.

7 aug
Läs mer om Den svenska utbildningen
Testning för coronaviruset i Askim i Indre Østfold.  Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norsk kommun slår igen – uppmanar regeringen att stänga Sverige-gränsen

Indre Østfolds kommun, söder om Oslo, inför stränga restriktioner sedan 59 personer testat positivt för covid-19 de senaste dagarna, skriver TT.

För att motverka smittspridningen stängs nu det mesta av offentlig verksamhet: fritids, förskolor, bibliotek, idrottsanläggningar och badplatser.

– Det är en kritisk situation, säger kommunordföranden Saxe Frøshaug och tillägger att antalet förväntas stiga kraftigt.

Han uppmanar också regeringen att stänga gränsen till Sverige eftersom gränsöppningen enligt honom har gjort det svårt för kommunen att stoppa smittspridningen.

12 min
Stranden Ostend i Belgien, 6 augusti.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Extremvärme skapar kaos på stränder i Europa

Värmeböljan i Europa har lett till extrem trängsel på stränder på flera håll på kontinenten.

I Spanien, Frankrike, Belgien och Kroatien har temperaturen legat på omkring 40 grader under helgen, rapporterar SVT Nyheter. I Belgien stängde myndigheterna ner två populära strandområden efter att gäng med ungdomar drabbat samman med polis, som bett dem att respektera reglerna om social distansering, skriver AFP.

I veckan som gick noterade också Storbritannien sin varmaste augustidag på 17 år, med en temperatur på 36 grader i London, enligt SVT. Det har gjort att rekordmånga flockats till stränder och i Dorset har myndigheterna tvingats be människor att hålla sig borta från två populära strandområden, rapporterar BBC.

4 tim
Marco Torrealba delar ut gratis måltider i Miami.  Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över fem miljoner bekräftat smittade i USA

Antalet bekräftade fall av covid-19 i USA har nu passerat fem miljoner, visar data från Johns Hopkins-universitetet, enligt amerikanska medier.

Experter tror dock att den verkliga siffran kan vara så mycket som 10 gånger högre, med tanke på att så många som 40 procent av alla smittade inte får symptom och begränsningarna när det gäller testning, skriver AP.

Antalet döda i USA är nu uppe i över 160 000. Båda siffrorna är de högsta för något land i världen totalt sett, skriver AFP.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Libanon

Kaotiska scener i Beirut: ”Regeringen måste avgå”

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut för andra dagen i rad, för att protestera mot regeringen, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är scenerna som utspelar sig i staden kaotiska. Många kastar stenar och avfyrar fyrverkerier mot poliser som blockerar en väg in mot parlamentet, och polisen svarar med tårgas.

– Vi vill att hela regeringen avgår nu. Vi vill ha val nu, säger demonstranten Yusef Dour till Reuters.

Många libaneser anklagar regeringen för att bära ansvar för den massiva explosion i Beiruts hamn i tisdags som tog över 150 människors liv.

3 tim
Demonstration och Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven: Strukturella reformer behövs i Libanon

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige redan under de första dagarna efter explosionen i Beirut skickat hjälp till Libanon men att behoven är fortsatt stora.

”Internationellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratisk och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturella reformer i Libanon”, skriver Löfven.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat experter till Beirut och Svenska Röda Korset har skickat akut bistånd. Efter att explosionen ägde rum har det varit stora protester mot landets regering.

3 tim
En demonstrant i Beirut/Bitte Hammargren. TT
undefined

Expert: Extremt farligt läge – kan bli som Libyen

Läget i Libanon riskerar att eskalera ytterligare och kan i värsta fall leda till en total kollaps. Det säger Mellanösternexperten Bitte Hammargren till TT.

– Det är ett fruktansvärt farligt läge, säger hon.

Hammargren pekar bland annat på att den humanitära krisen kommer att förvärras, samtidigt som länder som Iran och Kina försöker dra nytta av krisen för att flytta fram sina positioner i regionen.

– Libanon kan i värsta fall bli som Libyen, en huggsexa där det finns många olika parter som vill utnyttja läget.

Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé påpekar även han allvaret i situationen.

– Libanon är på väg in i en djupare ekonomisk kris, med mer politisk splittring och myndigheterna är förlamade, säger han till Expressen TV.

6 tim
Läs mer om Protesterna i Libanon
Frankrikes president Emmanuel Macron under givarkonferensen.  Christophe Simon / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Givarländer utlovar 2,6 miljarder i stöd till Libanon

Flera länder donerar tillsammans motsvarande 2,6 miljarder kronor för att hjälpa Libanon efter de massiva explosioner som förstörde huvudstaden Beirut i tisdags och tog över 150 människors liv. Det beslutades under en givarkonferens anordnad av Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterar AFP.

Enligt ett gemensamt uttalande från deltagarländerna kommer den ekonomiska hjälpen att levereras ”direkt till det libanesiska folket”, rapporterar al-Jazira.

Under konferensen, som anordnades som en videokonferens, uppmanade USA:s president Donald Trump regeringen i Libanon att utföra en ”komplett och transparent” utredning av explosionerna. Enligt ett uttalande från Vita huset sa han också att USA står redo att hjälpa till.

1 tim
En soldat i Beirut/Frankrikes president Emmanuel Macron.  TT
undefined

Macrons vädjan: ”Libanons framtid står på spel”

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Libanons framtid står på spel och att landets ledare måste agera för ta till vara på den strävan efter förändring som folket ger uttryck för på Beiruts gator.

Macrons uttalande gjordes under inledningen av en virtuell hjälpkonferens för Libanon under söndagen, som väntas samla ledare för flera av världens största länder, rapporterar AFP.

– Vår uppgift är att agera snabbt och effektivt och koordinera vår hjälp på marken så att den når ut så snabbt som möjligt till det libanesiska folket, sa Macron.

Kostnaden för att återuppbygga Beirut efter tisdagens förödande explosioner väntas landa på miljarder dollar, skriver Reuters. Ekonomer förutspår att explosionerna kan leda till ett fall av landets bnp på uppemot 25 procent.

Idag 12:59
Demonstranter på Martyrtorget i Beirut / Manal Abdul Samad TT
undefined

Libanesiska ministrar avgår efter explosionen i Beirut

Två libanesiska ministrar avgick under söndagen, mot bakgrund av tisdagens stora explosion i huvudstaden och de efterföljande protesterna, rapporterar al-Jazira.

Under förmiddagen meddelade informationsminister Manal Abdul Samad att hon lämnar regeringen, samtidigt som hon bad om ursäkt för att ha svikit det libanesiska folket.

Senare under dagen bekräftade miljöminister Damianos Kattar att även han hoppar av.

I går protesterade runt 10 000 personer i Beirut mot de styrande i landet och under söndagen utbröt nya våldsamma protester.

Idag 08:49
Läs mer om Explosionen i Libanon
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Bostadsmarknaden glödhet – rekordmånga affärer i juli

Antalet bostadsaffärer på Hemnet ökade med 35 procent i juli jämfört med samma månad i fjol. I Stockholms län var ökningen hela 50 procent. Det är den hetaste julimånaden i bostadssajtens historia, skriver TT.

Även Länsförsäkringar fastighetsförmedling vittnar om rekordsiffror. Där ökade försäljningarna i hela landet med 25 procent medan det i Stockholms län nästan skedde en fördubbling.

Mäklarfirmans vd Marcus Svanberg är överraskad av den stora ökningen men tror att det är en effekt av att många affärer uteblev i maj och juni, samt att folk varit hemmavid.

Hemnets analytiker Erik Holmberg är inne på samma linje och menar även att oron för fortsatta problem och prisnedgångar har minskat.

– Det är en väldigt tydlig vändning i hur folk uppfattar att marknaden kommer att påverkas framåt, säger han.

5 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Extremt låga” räntor drar upp bopriser till ny topp

De svenska bostadspriserna steg till en ny rekordnivå i juni efter en uppgång med 0,4 procent över hela landet, enligt morgonens siffror från Valueguard. Därmed har hela nedgången under den mest akuta coronakrisen återhämtats, skriver Direkt.

Mäklarhuset Bjurfors har noterat att temperaturen stiger igen på bostadsmarknaden.

”Våra visningar lockar allt fler och det finns redan signaler om förbättringar i konjunkturen. För den fortsatta utvecklingen på bostadsmarknaden är det också positivt att de extremt låga räntorna väntas bestå under överskådlig tid”, skriver vd Sven-Erik Kristensen i en kommentar.

17 jul
Illustrationsbild: Norra Tornen i Stockholm.  Marko Säävälä / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bopriserna fortsätter öka: ”Ingen större coronaeffekt”

Coronakrisen verkar inte bita på bostadspriserna: den senaste månaden steg priserna på lägenheter i samtliga regioner, förutom i Storstockholm där priserna sjönk med 0,3 procent. Det visar SBAB Booli housing price index, som TT skriver om.

– Det är svårt att prata om några stora coronaeffekter, säger bankens chefsekonom Robert Boije till nyhetsbyrån.

Störst var prisökningen i Stormalmö under juli, med 3,4 procent, enligt statistiken.

2 aug
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Barn testas för covid-19 i Wuhan i mars. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Saudiarabien gör fas 3-test med kinesiskt vaccin

Saudiarabien inleder inom kort en fas 3-studie av en coronavaccinkandidat utvecklad av det kinesiska bolaget Cansino Biologics. Det uppger en talesperson för det saudiska hälsodepartementet på söndagen, rapporterar Reuters.

Kandidaten ad5-ncov har utvecklats av Hongkongnoterade Cansino Biologics i samarbete med en militär kinesisk forskningsenhet och verkar enligt forskare vara ett säkert preparat som gett immunitet hos de flesta av försökspersonerna, skriver nyhetsbyrån.

3 tim
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astra Zeneca nära Japan-avtal om 100 miljoner doser

Astra Zeneca har tecknat ett avtal med Japan om att leverera 120 miljoner doser av det coronavaccin som bolaget utvecklar, skriver flera medier.

Läkemedelsjätten har tidigare meddelat att man kommer leverera sitt covid-19-vaccin utomlands i september och förväntas inleda kliniska prövningar i Japan senare denna månad.

Astra Zeneca har fört diskussioner med bland annat Japan, Ryssland och Brasilien om att leverera sitt potentiella vaccin, som går under namnet AZD1222, skriver Finwire.

7 aug
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin