Foto: Berit Roald
Framtidens universitet

”Sverige tappar i innovation”

Sverige tappar i internationella rankningar av forskning och innovation, skriver Fredrik Hörstedt, vicerektor på Chalmers, Anders Caspár, director external relations på Ericsson, och Peter Strömbäck, gd på Patent- och registreringsverket, i en debattartikel i Svd Näringsliv.

Sverige föll ner från en andraplats förra året till en sjundeplats i år på Bloombergs topplista över världens mest innovativa länder – trots att det satsas alltmer offentliga medel på forskning och högre utbildning, skriver debattörerna. De påpekar att det behövs en ”samlad innovationskraft i alla samhällssektorer” för att fortsätta att vara ett föregångsland i forskning och innovation.

De skriver också det finns svaga incitament i dag för forskare att verka för att deras forskning ska komma till nytta för samhället. ”Snarare är risken att ett sådant engagemang fördröjer den akademiska karriären som i första hand drivs av vetenskaplig publicering”, skriver de. I debattartikeln nämner de även att ”näringslivets värden går förlorade om forskningsresultat inte skyddas genom exempelvis patent”.

Som lösning på problemen föreslår debattörerna bland annat ett ”nationellt ramverk som underlättar och vägleder överenskommelser om immateriella rättigheter sprungna ur samverkan mellan lärosäten och aktörer i andra sektorer”.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer