J.C. HIDALGO / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Det nya rökförbudet

Sverige på topplats i nytt förbudsindex – ”Långtgående förmynderi”

Sverige är ett av de EU-länder där politikens försök att styra medborgarnas livsstil går allra längst.

Det visar det nya Nanny State Index för 2019 som presenteras idag. Indexet är en sammanställningen av olika livsstilsregleringar i EU.

Några förbud som gör att Sverige placerar sig högt upp på listan är det kommande rökförbudet på uteserveringar utanför restauranger, samt förslag på olika punktskatter på läsk och socker, enligt Blanche Jarn, som är ansvarig för indexet på tankesmedjan Timbro.

–Folkhälsopolitik är de små stegens tyranni. Jag hoppas att indexet över tid ska bidra till en ökad förståelse för att långtgående förmynderi är betydligt skadligare för samhället än de livsstilar som politikerna försöker klämma åt.

Syftet med index, som publiceras årligen sedan 2016, är att identifiera de bästa och de värsta länderna att äta, dricka, röka och röka e-cigaretter i, men också att peka på konsekvenserna av långtgående paternalism.

Förbud mot olika typer av livsstilar och beteenden kringskär människors frihet, men har också skadliga effekter på samhällsekonomin, skriver Timbro.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Efter två års handelskrig: Trump bekräftar delavtal

Kina och USA har kommit överens om en första fas av ett nytt handelsavtal länderna emellan – efter ett nästan två år långt handelskrig. Det bekräftar USA:s president Donald Trump på Twitter efter en presskonferens där Kina sagt i princip samma sak.

Presidenten skriver samtidigt att förhandlingarna omgående tas vidare.

”Vi kommer att börja förhandlingarna om den andra fasen direkt, i stället för att vänta tills valet 2020”, skriver Trump på Twitter.

Handelsrepresentanten Robert Lighthizer bekräftar samtidigt att avtalet innebär sänkta tullar på vissa kinesiska varor.

USA kommer att behålla tullar på 25 procent på varor för 250 miljarder dollar från Kina men sänka dem från 15 till 7,5 procent på varor för 120 miljarder dollar.

Idag 15:37
Chinese Vice Commerce Minister and Deputy International Trade Representative Wang Shouwen. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina överens med USA om handelsavtalets utkast

Kinas handelsdepartement säger på en presskonferens att man nått ”stora framsteg” i förhandlingarna med USA om handelsavtalets första fas. Man ska vara överens med USA om skrivningarna i utkastet och ska spika ett datum för dess undertecknande.

USA uppges vidare ta bort sina tullar i flera steg samtidigt som Kina kommer att öka importen från USA och andra länder.

Utvecklingen medför också att inga nya tullar kommer att införas på söndag som planerat.

Världens börser stiger på beskedet.

Texten uppdateras.

Idag 15:11
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

Idag 04:31
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA